Székesfehérvár: a koronavírus-járvány elleni védekezés első havi költségei

Eltelt az első hónap, összesítette az Önkormányzat a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó költségeket. Számos átcsoportosítás volt a város költségvetésében, hogy a veszélyhelyzetben folyamatosan biztosítottak legyenek a védekezéshez szükséges források. 
2020.04.18. 07:09 |
Székesfehérvár: a koronavírus-járvány elleni védekezés első havi költségei

A városi adományszámlára is sok felajánlás érkezett, ami szintén az Önkormányzat, az egészégügyi ellátórendszer és a városi intézményhálózat számára biztosítja a járványhelyzetben szükséges feladatok ellátását. Az önkormányzati tulajdonú cégek is kiveszik a részüket a védekezésből, hiszen az egészségügyi alapellátás és a szociális feladatok mellett a városüzemeltetésben is jelentkeztek új, a koronavírus-járvány miatti feladatok – ezek fedezetét is folyamatosan biztosítani kell.

Az első adatok alapján Székesfehérvár Önkormányzata eddig közel 225 millió forintot fordított – közvetlenül, illetve az általa fenntartott intézményeken és cégeken keresztül – a járványhelyzet miatti feladatokra.

Ennek az összegnek a nagy részét a védekezéssel összefüggő költségek, azaz a védőruhák, -felszerelések, maszkok, fertőtlenítő szerek vásárlása tette ki. Emellett jelentkeztek új feladatok, valamint ebben az összesítésben nem szerepelnek sem a folyamatosan jelentkező bérköltségek, sem annak a szociális intézkedéscsomagnak a költségkerete, amelyet a fehérvári családok védelme érdekében jövő héten jelent be és indít el a város polgármestere. Jelentősek az elmaradó bevételek is: Székesfehérvár Önkormányzata 202 millió forintot – a gépjárműadóból esedékes első részletet – a héten elutalta az államnak, 20 millió forintos felajánlást tett a város a fehérvári kórház felé, emellett havi legalább 20 millió forintos kiesést jelent az ingyenes parkolás biztosítása is.

A védekezésre közvetlenül fordított önkormányzati költségek a veszélyhelyzet első hónapjában

I. Önkormányzati kiadások

 78.992.000 Ft

 Elmaradó önkormányzati bevételek:

  • az államnak átutalt 202 millió forintos gépjárműadó-bevétel
  • a kórháznak felajánlott 20 millió forintos adomány
  • az ingyenes parkolás bevezetése miatt elmaradó havi kb. 20 millió forintos díj
II. Önkormányzat által fenntartott intézmények kiadásai

130.578.000 Ft
III. Önkormányzati finanszírozású gazdasági társaságok kiadásai

5.578.000 Ft
IV. Közszolgáltató társaságok

9.804.000 Ft
Összesen:

224.952.000 Ft