Száz éve született Réber László Munkácsy-díjas grafikusművész

100 évvel ezelőtt, 1920 május 21-én született Réber László Munkácsy-díjas grafikusművész, karikaturista. Székesfehérváron 2012-ben nyílt meg a Játékmúzeum keretein belül állandó kiállítása, az újrainstallált Réber tárlat megnyitójára 2018-ban került sor.
2020.05.21. 08:52 |

Az évfordulóról Gärtner Petra művészettörténész írásával emlékezik meg blogjában a Szent István Király Múzeum.

Réber László munkáit elsősorban Janikovszky Éva és Lázár Ervin könyveihez készített illusztrációi, valamint a Ludas Matyiban megjelent karikatúrái révén ismerte meg a szélesebb hazai közönség. Mintegy 1300 alkotását a grafikusművész leánya, Widengard Krisztina 2005-ben bízta a Szent István Király Múzeum gondjaira, amikor a Csók István Képtár " A magyar grafika aranykora" című kiállításra kért tőle kölcsön Réber-rajzokat.

Réber László alkotásaiból Székesfehérváron 2012-ben nyílt meg a Játékmúzeum keretein belül az állandó kiállítás, az újrainstallált Réber tárlat megnyitójára 2018-ban került sor. Az újrainstallált kiállítás elnyerte "AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2019” elismerést is.

Réber László 1920. május 21-én született Budapesten. 1949-től készített karikatúrákat: a Szabad Szájban, majd a Ludas Matyi hasábjain alapozta meg azt a tekintélyt, amelyet később a könyvkiadásban, a rajzfilmben, kiállításokon és önálló kötetekben növelt itthon és a nagyvilágban.

1951-től két évig a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzfilmosztályának tervezője, 1953-59-ben a Ludas Matyi munkatársa volt. 1965-67 között három rajzfilmet készített. 1970-74 között az Élet és Irodalom irodalmi magazin karikaturistája, a 80-as évektől térbeli alkotásokkal is foglalkozott.

A szöveg nélküli rajz és a szűkszavúan intellektuális grafika mestere, az 1945 utáni magyar karikatúra nagy generációjának jelentős tagja volt. Érdemei elismeréseképpen 1967-ben és 1993-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki. Réber László 2001. november 2-án hunyt el.

Kultúra

 1. Fogom a kezed! – prózaíró és rajzpályázatot hirdetett a Szent István Művelődési Ház

  Fogom a kezed! címmel próza- és esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Az intézmény olyan alkotásokat vár, mellyel a gyerekek és a felnőttek bemutatják, hogy miként élték meg az elmúlt hetekben az együvé tartozásnak, az egymásra utaltságnak és egymás segítésének az élményét. 

  2020.05.28.
 2. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.28.
 3. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 4. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka