Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Hetedhét Játékmúzeum a Hiemer-házban

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Hetedhét Játékmúzeum a Hiemer házban. Az ünnepélyes megnyitón dr. Vígh Annamária, a NEFMI főosztályvezetője,  dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is méltatta a Moskovszky és Réber Gyűjteményt. Szombaton „Házfoglalóval" folytatódik az ünnepségsorozat, a gyermekek ingyenesen látogathatják a kiállítást.
2012.05.11. 14:51 |
Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Hetedhét Játékmúzeum a Hiemer házban. Az ünnepélyes megnyitón dr. Vígh Annamária, a NEFMI főosztályvezetője,  dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is méltatta a Moskovszky és Réber Gyűjteményt. Szombaton „Házfoglalóval" folytatódik az ünnepségsorozat, a gyermekek ingyenesen látogathatják a kiállítást.
KÉPGALÉRIA a Játékmúzeum megnyitójáról
KÉPGALÉRIA a kiállításról
A Hetedhét Játékmúzeum ünnepélyes megnyitója alkalmából dr. Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője örömét fejezte ki, hogy a Moskovzsky és a Réber gyűjtemény „az ország egyik szellemi központjába, egy gyönyörű városba és abban is egy kivételes értékű műemlék-épületben kapott helyet.” A NEFMI főosztályvezetője kiemelte, hogy a Moskovszky gyűjtemény és Réber László kiállítása egymást gazdagítva adnak valami egészen új, friss látásmódot az idelátogatóknak. Reményét fejezte ki, hogy minél többen gondolják úgy: érdemes a közgyűjteményeknek is adni javakat.  

„Amikor utoljára ebben az ügyben találkoztunk főosztályvezető asszonnyal, két dolog hiányzott még, ami ma már készen van: az egyik a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes harmadik ütemének felújítása, a másik, hogy élettel töltsük meg a házat. Akkor még csak titkon reménykedtünk benne, hogy milyen jó lesz majd, ha ezeket a gyűjteményeket méltó körülmények között helyezhetjük el. Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét hagyaték számára méltó helyet tudtunk biztosítani.” - mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében. Székesfehérvár polgármestere szerint a kiállítás látogatói egy kort is megismernek, annak kultúrájával és minden jellemző vonásával együtt. „Az a környezet, amiben a gyűjtemények helyet kaptak akkor tölti be igazán a hivatását,  ha minél több látogató érkezik a következő hónapokban, években, évtizedekben.” - tette hozzá. 

dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitó beszédében kiemelte, hogy az a lánc, amit a múlt, a jelen és a jövő jelent minden ember és közösség életében, megszakíthatatlan. „Mert ha megszakad, tragédia következik be. Ha nincs a múlt impulzusa, ami jelzi az irányokat ott mindig lelki, gondolati tragédia következik be. Hogy a múltból mi lesz a történelem része: ez a közösség igazi feladata.” - emelte ki.

A gyűjteményének kialakítására Székesfehérvár Önkormányzatának saját forrása mellett alapítványi és pályázati támogatásokat is igénybe vett. Az Alcoa Alapítványtól 7 millió forintot, egy minisztériumi pályázaton pedig 28 millió forintot sikerült a gyűjtemény fejlesztésére megnyerni.
A Moskovszky gyűjteményt méltón egészítik ki Réber László alkotásai, amelyek szintén a Hiemer házban kaptak helyet. A Janikovszky könyvekből ismert illusztrációk teljessé teszik a mesevilágot, amelybe minden látogató csöppen a Hetedhét Játékmúzeumban.
 

Kultúra

 1. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 2. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.
 3. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.26.
 4. A város négy idősotthonát keresi fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden, május 26-án egy ráadás előadással indítják a hetet, a város négy idősotthonát keresik fel a műsorral.

  2020.05.26.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka