Szakmai nap lesz a Szent György Kórházban a limfómáról

A Limfóma világnapjához kapcsolódóan szervez programot a Szent György Kórház szeptember 22-én pénteken délelőtt, ahol workshopok és előadások várják az érintetteket és a hozzátartozókat. Ez egy olyan sokarcú betegség, ami a nyirokrendszer sejtjeit, a fehérvérsejteket, más néven limfocitákat érinti. 
2023.09.18. 11:16 |
Szakmai nap lesz a Szent György Kórházban a limfómáról
A limfóma egy tágabb megnevezése azon daganat típusoknak, amelyek a nyirokrendszer sejtjeiből kezdődnek - mondta Dr. Bátai Árpád, a Szent György Kórház Hematológiai osztályának osztályvezető főorvosa. A betegségben a nyirokrendszer fehérvérsejtjei (limfociták) daganatos sejtekként kezdenek el viselkedni, kontroll nélkül növekednek, osztódnak a nyirokrendszerben, nyirokcsomókban. Egyéb esetekben leginkább a lépben, a májban, a csontvelőben, a gyomorban fordulhat elő a lymphoma megjelenése. A két fő típus a Hodgkin-limfóma és a non-Hodgkin-limfóma (NHL). A lymfómák prognózisa, gyógyulási esélye az adott típustól függ. Átlagosan a kezelésben részesülő non-Hodgkin limfómás betegek több mint 72%-a él több mint 5 évet a diagnózistól számítva, Hodgkin limfóma esetén ez az arány 87%-os.

Fehérvári színes

 1. Koronázók a Bregyó táborban

  A Fehérvár Enthroners játékosai népszerűsítették a Bregyóban táborozó gyerekekkel az amerikai focit pénteken délelőtt és jegyeket is osztottak a fiataloknak a szombati Milánó elleni hazai meccsre. A Napraforgó Városi Napközis Tábor a Bregyó közi Sportcentrumban, mintegy 160 gyermek részvételével zajlik hetente.

  2024.07.19.
 2. Újra találkoztak a barátok

  Újra találkoztak a Lehel utcai társasházak első lakói és családjaik. Szombaton az Aszalvölgyi parkban gyűltek össze az egykori lakók, és bebizonyosodott, hogy az idő és a távolság sem lazította az egykori szoros baráti kötelékeket.

  2024.07.19.
 3. Éjszakai Tigris

  Éjszakai társasjátékozásra hív minden érdeklődőt a Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub. A július 20-án 15 és 24 óra között zajló eseménynek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Királykút Emlékháza ad otthont. A szombati eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  2024.07.19.
 4. Szent László a Belvárosban

  A középkort idéző, a Székesfehérvári Királyi Napokra és a Koronázási Ünnepi Játékokra hangoló óriásbábos szombatok következő alkalmán, július 20-án 17 órától Szent László király, felesége, Rheinfeldi Adelhaid királyné és lányuk, a szentként tisztelt Piroska hercegnő tesz sétát a Belvárosban. A program 18 órakor a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál a Lili & Miki Acoustic műsorával zárul.

  2024.07.19.