Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.
2020.04.08. 14:38 |

Három héttel hamarabb, április 30-a helyett már holnapról újra birtokba vehetik a közlekedők a Fiskális utat. Mostantól ismét közvetlenül juthatnak el a közlekedők a Budai úttól a Béla útig és vissza. A gépjárművek frissen aszfaltozott úton, a gyalogosok minkét oldalon térköves járdán, a kétkeréken közlekedők irányhelyes kerékpársávokon, biztonságosan közelíthetik meg céljukat.

„Köszönöm a fehérvári vállalkozóknak, hogy az április 30-i határidő előtt jóval hamarabb, húsvét előtt átadhatjuk az utat. Köszönöm a fehérváriaknak a türelmet! Az Önkormányzat saját forrásból, több mint 1,1 milliárd forintból egy igazán európai gyűjtőutat épített. Ez a beruházás alapja az öreghegyi utcák felújításának is.” – számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, akivel közösen járhatjuk végig a megújult Fiskális utat a Facebook-oldalán megosztott videóban.

 

A Fiskális út teljes szélességű felújítása, valamint csapadékvíz-elvezetésének rekonstrukciója több mint 850 millió forintból valósult meg, teljes egészében önkormányzati forrásból. A több lépcsőben zajló fejlesztés során 2017-ben először kicserélték a gázvezetéket, majd 2018-ban az ivóvízvezetékek újultak meg a Viziközműfejlesztési alapból 1800 méter hosszon 264 millió forintból. A közművezetékek rendbetételét követően, a tavalyi évben az út- és csapadékcsatorna építése kezdődhetett el. A két szakaszban zajló munkálatok során először a Budai út - Pozsonyi út között, majd a második részben a Pozsonyi út - Béla út között készült el a csapadékcsatorna és újult meg az út. A kezdődő műszaki átadással most lezárul a fejlesztés.

A felújítás keretében mintegy 1800 méter hosszban újult meg az útburkolat. A beruházás keretében felújították a Késmárki utca Fiskális út és Lévai utca közötti szakaszát, valamint a Túrózsáki út Aszalvölgyi-árok és Fiskális út közötti szakaszát is. A biztonságos gyalogosközlekedés érdekében mindkét oldalon új, térköves járdát, valamint középszigetes gyalogos átkelőhelyeket alakítottak ki. A kerékpárral közlekedőket irányhelyes kerékpársávok segítik.

A rekonstrukciónak köszönhetően megszűnt a nyílt árkos csapadékvíz-elvezető rendszer, és a gerincvezetékek építésével zárt rendszeren keresztül az Aszalvölgyi-árokba vezetik a csapadékvizet. Az összes ingatlan felszín alatt lévő csapadékvíz-kivezetését bekötötték a rendszerbe. Ez a fejlesztés további lehetőséget biztosít arra, hogy azokban az öreghegyi utcákban is megvalósuljanak az útfelújítások, ahol eddig erre a csapadékvíz-befogadó hiányában nem kerülhetett sor.

A szerződés szerint a készre jelentés határideje 2020. április 30-a volt.  A kivitelező április elején készre jelentette a munkát, a műszaki átadás-átvétel most megkezdődik.

Városfejlesztés

 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 1. Ismét bővült a parkolók száma a kórház környékén

  Elkészült a kórház körüli parkolóbővítés második üteme. Ennek keretében 52 új parkolóhelyet alakítottak ki az Erzsébet utcai teherporta és a Bem utca között. A kormány támogatásából megvalósuló, két ütemben lezajlott fejlesztésnek köszönhetően harminc százalékkal bővült a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház körül található parkolók száma.

  2020.12.18.
 2. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 3. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 4. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár