Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.
2020.04.08. 14:38 |

Három héttel hamarabb, április 30-a helyett már holnapról újra birtokba vehetik a közlekedők a Fiskális utat. Mostantól ismét közvetlenül juthatnak el a közlekedők a Budai úttól a Béla útig és vissza. A gépjárművek frissen aszfaltozott úton, a gyalogosok minkét oldalon térköves járdán, a kétkeréken közlekedők irányhelyes kerékpársávokon, biztonságosan közelíthetik meg céljukat.

„Köszönöm a fehérvári vállalkozóknak, hogy az április 30-i határidő előtt jóval hamarabb, húsvét előtt átadhatjuk az utat. Köszönöm a fehérváriaknak a türelmet! Az Önkormányzat saját forrásból, több mint 1,1 milliárd forintból egy igazán európai gyűjtőutat épített. Ez a beruházás alapja az öreghegyi utcák felújításának is.” – számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, akivel közösen járhatjuk végig a megújult Fiskális utat a Facebook-oldalán megosztott videóban.

 

A Fiskális út teljes szélességű felújítása, valamint csapadékvíz-elvezetésének rekonstrukciója több mint 850 millió forintból valósult meg, teljes egészében önkormányzati forrásból. A több lépcsőben zajló fejlesztés során 2017-ben először kicserélték a gázvezetéket, majd 2018-ban az ivóvízvezetékek újultak meg a Viziközműfejlesztési alapból 1800 méter hosszon 264 millió forintból. A közművezetékek rendbetételét követően, a tavalyi évben az út- és csapadékcsatorna építése kezdődhetett el. A két szakaszban zajló munkálatok során először a Budai út - Pozsonyi út között, majd a második részben a Pozsonyi út - Béla út között készült el a csapadékcsatorna és újult meg az út. A kezdődő műszaki átadással most lezárul a fejlesztés.

A felújítás keretében mintegy 1800 méter hosszban újult meg az útburkolat. A beruházás keretében felújították a Késmárki utca Fiskális út és Lévai utca közötti szakaszát, valamint a Túrózsáki út Aszalvölgyi-árok és Fiskális út közötti szakaszát is. A biztonságos gyalogosközlekedés érdekében mindkét oldalon új, térköves járdát, valamint középszigetes gyalogos átkelőhelyeket alakítottak ki. A kerékpárral közlekedőket irányhelyes kerékpársávok segítik.

A rekonstrukciónak köszönhetően megszűnt a nyílt árkos csapadékvíz-elvezető rendszer, és a gerincvezetékek építésével zárt rendszeren keresztül az Aszalvölgyi-árokba vezetik a csapadékvizet. Az összes ingatlan felszín alatt lévő csapadékvíz-kivezetését bekötötték a rendszerbe. Ez a fejlesztés további lehetőséget biztosít arra, hogy azokban az öreghegyi utcákban is megvalósuljanak az útfelújítások, ahol eddig erre a csapadékvíz-befogadó hiányában nem kerülhetett sor.

A szerződés szerint a készre jelentés határideje 2020. április 30-a volt.  A kivitelező április elején készre jelentette a munkát, a műszaki átadás-átvétel most megkezdődik.

Városfejlesztés

 1. Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható

  A szakmai vizsgálatok megerősítették, hogy azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán, ahol júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a munkálatok ideje alatt. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma déltől már újra használhatják a közlekedők.

  2020.06.03.
 2. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 3. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 4. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 1. Öntözőzsákok segítik az ősszel ültetett fák folyamatos vízellátását

  Idén először alkalmaz öntözőzsákot az újonnan telepített fák locsolásához a Városgondnokság. A Schwabisch Gmünd utcában ősszel telepített fasor fáihoz hétfőn reggel tették ki a zsákokat, mely egyenletes és folyamatos vízutánpótlást biztosít a fiatal fák gyökereinek.

  2020.05.04.
 2. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 3. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 4. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V