Sulizsák - közel 1300 kg használt ruhát gyűjtöttek a vasváris diákok

Idén a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola is csatlakozott a Sulizsák programhoz. A fenntarthatóságot, környezettudatosságot szolgáló újrahasznosítási programban az elmúlt években már több fehérvári iskola is részt vett. Január első két hetében a vasváris diákok és szüleik a pedagógusokkal közösen közel 1300 kg használt ruhát, cipőt, táskát zsákoltak be annak érdekében, hogy azok a feldolgozást követően az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, vagy éppen szigetelőanyagként kezdjenek új életet.
2022.01.24. 11:57 |

 A Sulizsák program azzal a céllal indult el hazánkban, hogy megismertessék mindenkivel a textil újrahasznosítás lehetőségeit, és közvetítsenek a háztartások és a feldolgozók között. Arra ösztönzik a közösségeket, hogy szervezzenek ruhagyűjtést, és ezzel lehetőséget teremtenek arra is, hogy beszélgessenek a fenntarthatóságról, környezettudatosságról, és ezzel egyidőben tegyenek közösségükért és környezetükért egyaránt. A program az iskoláknak, könyvtáraknak és művelődési házaknak segít abban, hogy ruhagyűjtési napokat szervezzenek.

A Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola első alkalommal csatlakozott a felhíváshoz.

Az iskola tanulóinak és dolgozóinak két hét állt rendelkezésre, hogy bevigyék az otthon és környezetükben már nem használt, az előírásoknak megfelelő ruhákat, kiegészítőket, cipőket. Ezeket a Sulizsák munkatársai január közepén átvették, lemérték és elszállították.

A textilt újrahasznosíthatják az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, a textilszálakból fonal vagy szigetelőanyag készül.

A nagy munka jól megérdemelt jutalma sem maradhatott el, ugyanis a programban megállapított kilogrammonkénti árat megkapta az intézmény a szülők és gyerekek által teljesített támogatásként. A Sulizsák az újrahasznosítás, környezettudatos nevelés mellett a közösség építését is jól szolgálja. A vasváris diákok, szüleik és a pedagógusok ismét egy jó ügy érdekében fogtak össze, amellyel tettek önmagukért, a városért és erősítették közösségüket is.

Fehérvári színes

 1. TEQsportok és érzékenyítés

  TEQsport bemutatót tartottak délelőtt a Vasvári Pál Általános Iskolában. A program egyben egy érzékenyítő nap is volt – hiszen a magyar fejlesztésű sport „parasport verzióját” is bemutatták az instruktorok – illetve a diákok bepillantást nyerhettek a paraatléták élettörténetébe is a délelőtt folyamán.

  2022.05.20.
 2. Ismét ásványbörze

  Ismét megrendezik az Alba Regia Nemzetközi Ásványbörzét és Ékszervásárt május 22-én, vasárnap a Videoton Oktatási Központban. 9.00 órakor nyitják ki a kapukat a VOK-ban, ahol 80 kiállító közel 200 négyzetméteren mutatja be kincseit és kollekcióját, és lesznek izgalmas kísérő programok is.

  2022.05.20.
 3. Japán nap, szombaton

  Ingyenes szabadidős programmal várja a japán kultúra kedvelőit az Alba Dojo Japán napja. A látogatók megismerkedhetnek a japán harcművészetekkel, öltözködéssel és kultúrával, de akár a szamurájpáncélokat is testközelből láthatják.

  2022.05.20.
 4. XX. Lászlóvill Kupa

  Május 21-én, szombaton 10 órakor kezdődik és késő estig tart a  „XX. Lászlóvill Kupa” Ranglista Táncverseny a Köfém Sportcsarnokban, a Laguna Kulturális és TáncSport Egyesület rendezésében. A program szerint reggeltől klubközi táncversenyek lesznek. A ranglisták kezdési időpontja 20 óra, a versenyre több mint háromszáz páros nevezett. A ranglista versenyen a magyar versenytánc felnőtt standard és junior latin élmezőnye versenyez.

  2022.05.19.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár