Stabil közszolgáltatás, működőképes Fejérvíz, állami garancia

Az állami szerepvállalásra az ivóvíz-szolgáltatás biztonságának garantálása és a megnövekedett energiaárakból adódó veszteségek miatt volt szükség a Fejérvíz Zrt-nél. Tavasszal több mint 1.6 milliárd forint azonnali támogatást kapott a szolgáltató az államtól és még ebben az évben további 3.8 millió forintnyi állami forrást kap.
2023.08.07. 12:12 |
Stabil közszolgáltatás, működőképes Fejérvíz, állami garancia

Lezárult a Fejérvíz állami integrációja

Egy nagymultú társaságról van szó a Fejérvíz esetében és azt láttam az integráció előkészítése alatt, hogy amit célul tűztünk ki, a Fejér víz biztonságos működését meg lehet teremteni - mondta Cser-Palkovics András polgármester. "Látszott már korábban, hogy olyan kihívások vannak a Fejérvíz előtt, amit a tulajdonos önkormányzatok pénzügyileg nem tudtak volna kezelni. A fejlesztések kérdése miatt pedig be kellett látnunk, hogy az államhoz kell fordulnunk."

Tavasszal már több mint 1.6 milliárdos gyorssegélyt kapott az államtól a Fejérvíz és az integráció múlt héten pénteken zárult le. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott az államnak és a Fejérvíz szakembereinek is a több hónapos előkészítő munkáért, ami megelőzte az integrációt. Megköszönte továbbá annak a 61 önkormányzatnak a hozzáállását is, melyek felelős döntést hoztak a stabil közszolgáltatás érdekében.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy a Fejérvíz továbbra is köztulajdonban maradt egy stabil partnerrel, a Magyar Állammal és e mellett a jövőben is partnerként kezeli majd az önkormányzat a vállalatot.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára is köszönetet mondott az együttműködésért és mint mondta a Nemzeti Vízművek is fent szeretné tartani a partneri viszonyt az önkormányzatokkal. Kiemelte, hogy 2010-ben még több mint 400 szervezet biztosította Magyarországon az ivóvíz- és szennyvíz szolgáltatást, ami 2022-re 38 szolgáltatóra csökkent.

„Egy kritikus infrastruktúráról van szó, aminek a biztonságos üzemeltetése kiemelt feladat. Az ellátásbiztonság mellett pedig a szolgáltatások egységes színvonalának fenntartása is fontos elem.” Beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak energiaár robbanása megrázta az ágazatot, hiszen az árbevételek mintegy negyven százaléka a villamos energia fogyasztásra megy el. Hangsúlyozta, hogy az ivóvíz hálózat minőségének szintentartása az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladata és ütemezetten, állami programmal szeretnék ezt elvégezni. Elmondta továbbá, hogy a Fejérvíz további 3.8 millió forintnyi állami forrást kap még ebben az évben.

Laczi Péter a Fejérvíz vezérigazgatója arról beszélt, hogy sok garanciát kapott a Fejérvíz arra, hogy továbbra is egy jól folyó szolgáltatást biztosítson a vállalat és „bízunk abban, hogy a stabilitás jegyében telik majd a 110. éve is a cégnek.”

Gazdaság

 1. Munkaerőpiaci támogatások

  A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló GINOP PLUSZ-3.1.1-23-2023-00001 „Pillér” projekt célja a munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése, az álláskeresők és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása, valamint a program célcsoportjába tartozók nyílt munkaerőpiacon való tartós integrációja.

  2024.07.18.
 2. Megújult az Alpha Patika

  A megújult Alpha Patika avatóünnepségére került sor hétfőn a József Attila utca 39. szám alatt. Alma referencia patikaként működik a dr. Horváth Máté által vezette gyógyszertár. Szélesebb választékkal, és jelentősen kibővült kiszolgálótérrel találkozhatnak a betegek és azok, akik egészségmegőrzés céljából vásárolnak patikai termékeket.

  2024.07.01.
 3. NAV ellenőrzések

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a Velencei-tó térségében ellenőrzik a számla- és nyugtaadást továbbá fokozottan ellenőrzik a jövedéki kiskereskedőknél a jövedéki termékek eredetét. A szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél illetve a fagylalt értékesítőknél ellenőrzik a nyugtaadást valamint az alkalmazottak bejelentését.

  2024.06.27.
 4. Vállalkozásfejlesztési Program

  Vállalkozásfejlesztési Programsorozat keretében nyáron is várja a vállalkozásokat tájékoztató előadásokra, információs napokra, vállalkozói klubokra, tanácsadásokra Fejér vármegye különböző településein a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2024.06.26.