Stabil közszolgáltatás, működőképes Fejérvíz, állami garancia

Az állami szerepvállalásra az ivóvíz-szolgáltatás biztonságának garantálása és a megnövekedett energiaárakból adódó veszteségek miatt volt szükség a Fejérvíz Zrt-nél. Tavasszal több mint 1.6 milliárd forint azonnali támogatást kapott a szolgáltató az államtól és még ebben az évben további 3.8 millió forintnyi állami forrást kap.
2023.08.07. 12:12 |
Stabil közszolgáltatás, működőképes Fejérvíz, állami garancia

Lezárult a Fejérvíz állami integrációja

Egy nagymultú társaságról van szó a Fejérvíz esetében és azt láttam az integráció előkészítése alatt, hogy amit célul tűztünk ki, a Fejér víz biztonságos működését meg lehet teremteni - mondta Cser-Palkovics András polgármester. "Látszott már korábban, hogy olyan kihívások vannak a Fejérvíz előtt, amit a tulajdonos önkormányzatok pénzügyileg nem tudtak volna kezelni. A fejlesztések kérdése miatt pedig be kellett látnunk, hogy az államhoz kell fordulnunk."

Tavasszal már több mint 1.6 milliárdos gyorssegélyt kapott az államtól a Fejérvíz és az integráció múlt héten pénteken zárult le. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott az államnak és a Fejérvíz szakembereinek is a több hónapos előkészítő munkáért, ami megelőzte az integrációt. Megköszönte továbbá annak a 61 önkormányzatnak a hozzáállását is, melyek felelős döntést hoztak a stabil közszolgáltatás érdekében.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy a Fejérvíz továbbra is köztulajdonban maradt egy stabil partnerrel, a Magyar Állammal és e mellett a jövőben is partnerként kezeli majd az önkormányzat a vállalatot.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára is köszönetet mondott az együttműködésért és mint mondta a Nemzeti Vízművek is fent szeretné tartani a partneri viszonyt az önkormányzatokkal. Kiemelte, hogy 2010-ben még több mint 400 szervezet biztosította Magyarországon az ivóvíz- és szennyvíz szolgáltatást, ami 2022-re 38 szolgáltatóra csökkent.

„Egy kritikus infrastruktúráról van szó, aminek a biztonságos üzemeltetése kiemelt feladat. Az ellátásbiztonság mellett pedig a szolgáltatások egységes színvonalának fenntartása is fontos elem.” Beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak energiaár robbanása megrázta az ágazatot, hiszen az árbevételek mintegy negyven százaléka a villamos energia fogyasztásra megy el. Hangsúlyozta, hogy az ivóvíz hálózat minőségének szintentartása az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladata és ütemezetten, állami programmal szeretnék ezt elvégezni. Elmondta továbbá, hogy a Fejérvíz további 3.8 millió forintnyi állami forrást kap még ebben az évben.

Laczi Péter a Fejérvíz vezérigazgatója arról beszélt, hogy sok garanciát kapott a Fejérvíz arra, hogy továbbra is egy jól folyó szolgáltatást biztosítson a vállalat és „bízunk abban, hogy a stabilitás jegyében telik majd a 110. éve is a cégnek.”

Gazdaság

 1. Tesla Supercharger Fehérváron

  Bekapcsolták Magyarország 10. Tesla Supercharger töltőállomását Székesfehérváron az Auchan parkolójában. Az új töltőállomáson egy időben maximum 12 autó tölthet. Székesfehérvárra V3 töltőket telepítettek, azaz a régebbi Model S és Model X tulajdonosok csak CCS adapter segítségével tudják használni az oszlopokat.

  2023.12.07.
 2. Átadták a legnagyobb csarnokot

  Az Alba-Zöchling Kft. a cég történetének legnagyobb összegű beruházásában 3 milliárd forintból építette fel új raktárcsarnokát. Az új épületet szerdán délután ünnepélyes keretek között avatták fel. Az alkalommal bejelentették, hogy Cserta János alapító-tulajdonos helyét fia, Cserta Róbert veszi át a cégvezetésben.

  2023.12.06.
 3. Újabb csekk a Vasvárinak

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben is 20 ezer dolláros – közel 7 millió forintos – támogatásban részesítette a STEM természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet a vállalat Alapítványa.

  2023.12.06.
 4. Bővít a Howmet-Köfém

  Új gyárcsarnokot épít és jelentősen bővíti kapacitását a Howmet-Köfém Kft. Székesfehérváron. Az új egységben a gyár által hazánkban kifejlesztett, „Dura Bright” bevonattal ellátott keréktárcsákat fogják gyártani, melyek könnyen tisztíthatóak, így felhasználóbarátok. A 17 milliárd forintos beruházást 5 milliárd forinttal támogatja Magyarország kormánya – hangsúlyozta a keddi alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  2023.12.05.