Megérkezett az állami támogatás, biztonságban a Fejérvíz működése és az ivóvízellátás

Megérkezett a Fejérvíz Zrt-hez az a több mint 1,6 milliárd forint állami támogatás, melynek köszönhetően biztonságosan működhet tovább a közműszolgáltató cég. Az összeget veszteségfinanszírozásra, működésre és azonnali béremelésre fordíthatják – hangzott el a Fejérvíznél tartott sajtótájékoztatón.
2023.04.11. 12:30 |
Megérkezett az állami támogatás, biztonságban a Fejérvíz működése és az ivóvízellátás

Az állami szerepvállalásra az ivóvíz-szolgáltatás biztonságának garantálása és a megnövekedett energiaárakból adódó veszteségek kompenzálása miatt volt szükség a Fejérvíz Zrt-nél. Sikerült elérni mintegy 1 milliárd 627 millió forint azonnali támogatást, amely már meg is érkezett a közműszolgáltató céghez, így továbbra is biztosított a stabil működés és a biztonságos ívóvízellátás.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vízdíjak hosszú idő óta változatlanok, ennek ellenére a Fejérvíz Zrt. stabilan működött az elmúlt években. Az energiakrízis okozta veszteségek miatt azonban a helyzet tarthatatlanná vált, és az állam közbelépése nélkül ez már a működőképességet is veszélyeztette volna.

Székesfehérvár Közgyűlés még februárban döntött az állami integrációban való részvételről, közben a Fejérvíz Zrt. igazgatósága is meghozta az ezzel kapcsolatos döntéseket. A társasághoz március 29-én érkezett meg a támogatói okirat, majd március 31-én a cég bankszámláján jóváírták az 1 milliárd 627 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást. Az állam ezzel teljes mértékben biztosította a Fejérvíz által kért összeget, melyet veszteségfinanszírozásra, működési költségekre, fejlesztésekre és jelentős mértékű béremelésre fordíthat a cég.

Az előzetes számítások alapján ezzel a Fejérvíz Zrt. működése augusztus 31-ig biztosított. Az integrációra a Társaság átvilágítását követően, várhatóan még ebben az évben sor kerül.

20 százalékos béremelést kapnak a dolgozók

Laczi Péter, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy az állami támogatást elsődlegesen a villamosenergia-számlák kifizetésére és béremelésre fordítják. A cégnél nagyon nagy arányú az elvándorlás az alacsony bérszínvonal miatt, sok dolgozó csak a bérminimumot kapja, így elengedhetetlenné vált a fizetések emelése 20 százalékkal, visszamenőleg, április 1-jétől. Az állami finanszírozással a működés fenntartható marad, így garantálni tudják a fogyasztók számára a biztonságos ivóvízellátást.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az április 6-i rendkívüli Közgyűlésen a képviselőtestület egyhangú döntésével 2024 végéig meghosszabbította a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatójának kinevezését. Laczi Péter dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel együtt köszönetét fejezte ki a Fejérvíz dolgozóinak munkájáért, kitartásáért és lojalitásáért. Továbbá a városvezető köszönetet mondott azoknak az önkormányzatoknak is, melyek felelős döntést hoztak az állami integrációról a biztonságos működés érdekében.

Az ívóvíz árának esetleges változásával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy az árhatóságot nem az önkormányzatok és nem is a cégek jelentik. Az állam jogszabályban határozza meg az árakat, és dönthet azok változásáról. Jelenleg nincs tudomásuk a lakossági vízdíjak emeléséről.

Gazdaság

 1. KarrierKavalkád Fehérváron

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Konnekt Egyesület 2023. december 2-án, szombaton KarrierKavalkádot szervez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében, ahol előadások, szakmai beszélgetések, önismereti workshopok segíthetnek abban, hogy a fiatalok megtalálhassák, vagy közelebbről megismerhessék álmaik szakmáját.

  2023.09.21.
 2. Coop Rally Fehérvári megállóval – a minőségi magyar élelmiszereket népszerűsítik

  A COOP üzletlánc a korábbi évek hagyományait követve 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító COOP Rallyt. Az állomások között idén is szerepelt a székesfehérvári Alföldi Tej Kft., amely az elmúlt 20 évben kiemelkedő résztvevőjévé vált a magyarországi tejtermelő és tejfeldolgozó piacnak.

  2023.09.14.
 3. Fehérvári sikerek az Euroskillsen

  Egy arany- és egy ezüstéremmel térhettek haza a székesfehérvári fiatalok a Szakmák Európa-bajnokságáról! A Gdanksban megrendezett Euroskills 2023 versenyen Nagy Dániel, a Vörösmarty Technikum volt diákja épületasztalos kategóriában lett a legjobb, míg Kovács Erik és Farkas Bálint, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói az ipari robotika versenyében második helyezést értek el.

  2023.09.11.
 4. Szczecinekbe szállítanak

  Az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója Sipos Zoltán és a Lengyelország északnyugati részén fekvő Szczecinek város polgármestere Daniel Rak aláírásukkal erősítették meg az Ikarus győzelmét a város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén.

  2023.08.31.