Stabil és biztonságos a város cégeinek működése 2022-ben is

Évértékelő és stratégiai egyeztetést tartott csütörtökön a Székesfehérvár Önkormányzatának tulajdonában álló gazdasági társaságokkal a város vezetése. A 2021-es, többségükben sikerrel leküzdött kihívások után, a 2022-es városi költségvetés elfogadásával immár az újabb megoldandó feladatok, a cégek stratégiai koordinációja, valamint az idén várható világpiaci folyamatok kezelése volt az egyeztetés fókuszában.
2022.02.11. 14:35 |

A Közgyűlés január végén fogadta el a város ezévi költségvetését, amely a kereteket biztosítja mind a működés, mind a fejlesztések tekintetében.

Erre és az elfogadott üzleti tervekre alapozva tartotta idén is stabil és biztonságos lesz a város cégeinek működése – hangzott el a 2022-es esztendő legfőbb célkitűzéseként azon a csütörtöki szakmai egyezetetésen, amelyet a város polgármestere az Önkormányzat többségi és kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságainak vezetőivel tartott.

A találkozón természetesen a tavalyi évről is mérleget vontak a résztvevők, amikor a koronavírus-járvány és annak minden – előnytelen – gazdasági következménye határozta meg döntően a vállalatok tevékenységét. Ezek ismeretében több mint örömteli, hogy kijelenthető: a város gazdasági társaságai egész éven át fennakadás nélkül és színvonalasan biztosították közszolgáltatásaikat, gazdasági stabilitásukat megőrizték. Tették mindezt a várakozások szerint pozitív eredménnyel, a Közgyűlés által elfogadott üzleti tervekben foglaltaknál is kedvezőbben zárták a 2021-es gazdasági évet. A korábban nehézségekkel küzdő Fejérvíz Zrt. a tulajdonosi, illetve a társaság vezetése által koordinált intézkedéseinek köszönhetően – az előző évek veszteséges működését követően – várhatóan 50 millió Ft adózás utáni nyereséggel számol.

Mik is voltak ezek az említésre méltó eredmények 2021-ben?

- A közszolgáltatást végző vállalatok a megszokott és a lakosság, illetve a tulajdonos által elvárt és meghatározott színvonalon biztosították a szolgáltatásokat. Külön kiemelendő, hogy mindezt változatlan áron voltak képesek megvalósítani.

- A város üzemeltetését ellátó Városgondnokság, a hulladékszállítást és hulladékkezelést végző Depónia Nonprofit Kft., a távhőszolgáltatást nyújtó SZÉPHŐ Zrt., valamint a víz- és csatornaszolgáltatást nyújtó Fejérvíz Zrt. egyaránt fennakadások és szolgáltatáskiesés nélkül szolgáltatott Székesfehérvár és a szolgáltatási terület lakossága számára.

- A pandémia 3. és 4. hulláma ideje alatt valamennyi városi cég gazdaságilag stabilan volt képes működését és szolgáltatásait fenntartani, illetve megbízható munkáltatóként tudta biztosítani munkavállalói foglakoztatását.

- A gazdasági társaságok mindemellett valamennyien képesek voltak nyereséget termelve megszervezni működésüket erősítve ezzel a tulajdonos Önkormányzat gazdasági pozícióit is és biztosítva ezzel egy kiszámítható, biztos, nyugodt munkakörnyezetet munkavállalóik számára.

Mindez nem valósulhatott volna meg az elkötelezett, felkészült és lelkiismeretes munkavállalók odaadó, lelkes, önzetlen és magas színvonalú tevékenysége nélkül, amelyért dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a csütörtöki találkozón.

A 2022-es esztendő terveivel kapcsolatban a résztvevők egyetértettek abban, a járványhelyzet, a folyamatosan változó gazdasági környezet, az energiaárak drasztikus emelkedése nem könnyíti a gazdasági társaságok 2022. évi helyzetét. A stabil gazdasági alapok, a felkészült és elkötelezett munkavállalók teljesítménye, a változó környezeti feltételekre való rugalmas reagálás, az átgondolt üzleti tervezés, illetve a gazdasági társaságok számára előnyös Kormányzati intézkedések, döntések ugyanakkor bizakodásra adnak okot abban, hogy a közszolgáltatások biztosítása 2022. évben is folyamatos és magas színvonalú lesz, a gazdasági társaságok pénzügyi helyzete pedig továbbra is stabil marad.

Rendkívül lényeges, hogy a város közgyűlése a gazdasági társaságok jelentős többségének részletes, megalapozott 2022. évi üzleti tervét – szinte kivétel nélkül egyhangú döntéssel – már elfogadta. Az üzleti tervek keretében döntött arról is, hogy a gazdasági társaságok tavalyi eredményét, illetve a foglalkoztatáshoz köthető szociális és szakképzési hozzájárulás megszűntetéséből, mértékének csökkentéséből származó megtakarításokat a gazdasági társaságok munkavállalóinak béremelésére fordítja. A gazdasági társaságaink a jóváhagyott Üzleti Tervek szerint törekedni fognak arra, hogy – az energiahordozók árának emelkedéséből származó előnytelen gazdasági következmények ellenére – a közszolgáltatások biztosításához nélkülözhetetlen beruházásokra idén sor kerüljön.

Megnyugtató, hogy a közszolgáltatások az eddig megszokott színvonalon 2022-ben is biztosítottak lesznek, sőt ahol erre a vállalatok lehetőséget láttak, új szolgáltatási elemek bevezetésével és korszerűsítéssel, azok színvonalának emelésére is törekednek.

Az egyeztetésen a résztvevők részletesen áttekintették az energiaárak emelkedése következtében kialakult helyzetet. Megállapították – és ezért az érintett gazdasági társaságok vezetőinek köszönetüket fejezték ki -, hogy településünkön a gazdasági nehézségek ellenére a (köz)szolgáltatások biztosítottak, azok teljesítése folyamatos volt és marad is.

Rendkívül fontos, hogy az energiahordozók árának emelkedése hatásai a társaságok által nyújtott szolgáltatások áraiban nem jelennek meg, azokat a társaságok ügyfeleik részére továbbra is a rezsicsökkentés szerinti, változatlan árakon biztosítják.

Azon gazdasági társaságok, amelyek esetében erre a jogszabály lehetőséget ad, kezdeményezték az un. „egyetemes szolgáltatás” igénybevételét, folyamatosan keresik ezen túlmenően annak a lehetőségét, hogy a szolgáltatást változatlan minőségben, de energiahatékonyság tekintetében kedvezőbben, takarékosabban biztosíthassák, vizsgálják az ennek forrását megteremtő vagy kiegészítő uniós forrásokból megvalósuló pályázatokhoz csatlakozás lehetőségeit is.

A Kormány gazdaság újraindítását segítő támogatási és pályázati konstrukciókban, valamint az Európai Uniós forrásokból induló pályázatokon történő részvétel kérdése is szerepelt a napirenden. Egyetértés volt abban, hogy a város gazdasági társaságai különösen az energiahatékonyságot segítő, energiatakarékosságra irányuló, a munkavállalók képzését segítő, illetve a közszolgáltatások biztosításának feltételeit javító beruházási programok tekintetében már kidolgozott, illetve előkészítés alatt lévő projektek birtokában változatlanul keresik a külső források bevonásának lehetőségét.

Említést érdemel, annak a koncepciónak a továbbgondolása is, mely a város és a gazdasági társaságok közös gondolkodásának eredményeként olyan okos (SMART) megoldások megvalósítását jelentik, melyek a város működését jelentősen könnyebbé, egyszerűbbé, felhasználó baráttá teszik. Ezek első sorban a közlekedésben, a szolgáltatásokban, a város lakosságának magasabb szinten történő kiszolgálásában mutatkoznak meg, sokszor szinte észrevétlenül beépülve a mindennapjainkba.

Az egyeztetés zárásaként dr. Cser-Palkovics András polgármester – az Önkormányzat és a városvezetés nevében – még egyszer kifejezte köszönetét egyrészt a város tulajdonában álló vállalatok vezetőinek, hogy felelősen és munkatársaikkal együtt eredményesen vezették a város gazdasági társaságait, másrészt minden városi érdekeltségű vállalat munkavállalójának hozzáállásáért, kitartó és lelkiismeretes munkájáért.

Gazdaság

 1. A Városi Alap is segített a Continest 2,4 milliárd forintos tőkebevonásában

  A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban, míg a Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban.

  2022.05.20.
 2. Újabb gyárat épít a Continest

  Három hazai kockázati tőkealap-kezelő összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatja a Continest Technologies Zrt-t növekedési terveinek megvalósításában - írja a Világgazdaság. A mostani tőkebevonással lehetővé válik a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejötte.

  2022.05.18.
 3. A vegán fele nyitnak

  A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. megjelent a vegán élelmiszerek piacán, amelytől a következő években érdemi, évi mintegy 100 millió forint többletbevételt remél.

  2022.05.13.
 4. Megyei együttműködés

  A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése.

  2022.05.05.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár