„Sötétségből újra a fényre jutni” - beszélgetés Tornyai Gábor atyával

Az embert évezredeken át kiszolgáltatottsága, a természetnek való alárendeltsége, az iránti alázata határozta meg, az utóbbi évtizedek azonban önhitté tették. Szinte mindenhatónak, a természet törvényei felett állónak kezdtük érezni magunkat. A koronavírus-járvány miatt most minden megváltozhat. Tornyai Gábor atyával, Öreghegy plébánosával beszélgettünk.
2020.03.22. 07:40 |

A nagyböjt arról szól, hogy egy picit álljak meg és nézzek magamba. Vizsgáljam meg, hogy melyek azok a dolgok, amik megkötöznek és melyek azok a dolgok, amikhez mindenáron ragaszkodom. Fontos, hogy rálássak magamra és a kapcsolataimra. Milyen ragaszkodásaim, kötődéseim vannak?

Mi az, ami fontos és mi az, ami nem fontos?

Mik azok a dolgok, amiket eddig természetesnek vettem és egyébként nem biztos, hogy azok? Mi az, amit el lehet, vagy el kell engednem ahhoz, hogy igazán szabad tudjak lenni önmagamra, a másik emberre, az Istenre?

A jelen vírusos időszak és minden következménye azért felteszi ezeket a kérdéseket. És azt hiszem, hogy most még bőven a neheze előtt vagyunk - feltételezve abból, amit jelenleg látunk magunk körül. Sokféle félelem van most bennünk. A szeretteink féltése, önmagunk féltése, egzisztenciánk féltése.

Mert nagyon komoly gazdasági következmények lesznek, erről beszélgettünk is itt a plébánián, erre fel kell, hogy készüljünk. A magánember szintjén, vállalkozások, kisvállalkozások, cégek szintjén is. Nem vagyok gazdasági szakember, de az elkövetkezendő időszak - legalább egy év, de inkább több - nagyon nehéz lesz.

Különösen fontos, hogy mennyire tudunk szolidárisak lenni egymással, amikor majd nagyon sokaknak lesz szüksége segítségre.

Sok családnak lesz szüksége támogatásra. Már most el kell kezdeni azon gondolkodni, hogy hogyan fogok tudni akkor segíteni. Ha felelős vagyok, akkor el kell kezdenem előre gondolkodni. Mi, itt, az öreghegyi közösségben már próbálunk ebbe az irányba utakat keresni, látjuk, hogy ezzel kell foglalkoznunk. Fontos, hogy ebben a helyzetben felelősségünket hogyan éljük meg.

Krízishelyzetekben azt szoktam mondani, hogy három út lehetséges.

Az egyik út a mártír útja; beleragadok a problémába és azon siránkozom, hogy milyen rossz nekem. A másik a lázadó útja, aki azt mondja; nem érdekel a probléma és úgy csinálok, mintha nem lenne, a magam feje szerint élek. A harmadik - a legnehezebb - út a bölcs útja. A bölcs azt mondja, adott egy helyzet, amin nem tudok változtatni, ezért megvizsgálom, hogy a jelen körülmények között hogyan tudok élni. Mert az élet élni akar - szoktam mondani. Lehet, hogy nem ugyanazon a szinten, ahogy korábban éltem, de mégis, hogyan tudok ebből tovább lépni.

A krízis mindig arról szól, hogy az a létezési stílus és szabályrendszer, ami eddig működött, az ezentúl nem működik, ezért meg kell találnom az új helyzetben azokat a pontokat, amelyek az életet jelentik.

Hiszek abban, hogy az Isten itt van velünk és valami jót akar kihozni.

Interjú

 1. Megalkotni az egész univerzumra érvényes modellt - beszélgetés Vámi Tamás Álmos fizikussal

  Vámi Tamás Álmos kísérleti fizikus szakterülete a részecskefizika és a kvantumelmélet: kutatásának célja a szuperszimmetrikus részecskék felfedezése. Az ELTE-n elvégzett mesterképzés után jelenleg PhD-képzés keretében folytatja tanulmányait a Johns Hopkins Egyetemen az USA-ban, Baltimore-ban.

  2020.07.10.
 2. Emberarcok az Ótestamentumból - beszélgetés Pinke Miklós képzőművésszel

  Az újraolvasott Biblia értelmezéséből született az a 42 tusrajz, amelyeken kortalan emberarcokat ábrázol Pinke Miklós képzőművész. A Károli-féle fordítás gyönyörű szövege, a hihetetlen, máig élő történetek és a színes technikákkal alapozott megannyi féle papír inspirációjára elkészült sorozatot a közönség a Deák Képtárban nézhette meg az elmúlt év végén. 

  2020.07.06.
 3. Beszélgetés Sáringer Éva bútorfestő népművésszel

  Sáringer Éva bútorfestő népművész két éve indult el az első székelyföldi körútra, hogy a helyi bútorfestés hagyományait feltárja, és dokumentálja a népi örökség fennmaradt, ritka kincseit. A Lánczos-Szekfű ösztöndíj támogatásával újabb utat tervez: néhány új lelőhely felkutatása mellett a már meglátogatott helyszínekre is visszalátogat majd, hogy tovább mélyíthesse tudását, tapasztalatait.

  2020.07.03.
 4. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 1. Alkalmazkodni a környezethez és kiemelkedni belőle - beszélgetés Csutiné Schleer Erzsébet építésszel

  Az elmúlt ősszel rendezték meg a Pordán H. Ferenc-emlékkiállítást – az építészmérnök munkásságát a 4 Építész Alkotóközösség dolgozta föl: felkutatták, összegyűjtötték, rendszerezték a gazdag építésztervezői tevékenységek dokumentumait, a terveket, vázlatokat és a jegyzeteket. A XX. század utolsó harmadában, Székesfehérvár építészetének legjelesebb alkotójaként számon tartott Pordán H. Ferenc két jellegzetes épületénél Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök kalauzolt bennünket.

  2020.06.25.
 2. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 3. Játsszunk együtt! – új együtténeklős fehérvári gyereklemez Mits Péter zenésszel

  „Gyere velem, ott várlak már az úton, gyere velem, peng a gitárhúrom (…)” – ezzel a számmal kezdődik Mits Péter új együtténeklős, interaktív gyereklemeze. A Játsszunk együtt! második összeállítását tavaly vették fel egy kodálybeli koncerten; népdalok, virágénekek, a gyerekdalok szerepelnek a lemezen. A felütés pedig egy igazi fehérvári szám: Mits Márton zenéjére Balajthy Ferenc írt szöveget. A lemezről, a hiteles és színvonalas gyerekzenéről, a gyerekeknek zenélésről kérdeztük Mits Péter zenészt.

  2020.06.19.
 4. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2