„Sötétségből újra a fényre jutni” - beszélgetés Tornyai Gábor atyával

Az embert évezredeken át kiszolgáltatottsága, a természetnek való alárendeltsége, az iránti alázata határozta meg, az utóbbi évtizedek azonban önhitté tették. Szinte mindenhatónak, a természet törvényei felett állónak kezdtük érezni magunkat. A koronavírus-járvány miatt most minden megváltozhat. Tornyai Gábor atyával, Öreghegy plébánosával beszélgettünk.
2020.03.22. 07:40 |

A nagyböjt arról szól, hogy egy picit álljak meg és nézzek magamba. Vizsgáljam meg, hogy melyek azok a dolgok, amik megkötöznek és melyek azok a dolgok, amikhez mindenáron ragaszkodom. Fontos, hogy rálássak magamra és a kapcsolataimra. Milyen ragaszkodásaim, kötődéseim vannak?

Mi az, ami fontos és mi az, ami nem fontos?

Mik azok a dolgok, amiket eddig természetesnek vettem és egyébként nem biztos, hogy azok? Mi az, amit el lehet, vagy el kell engednem ahhoz, hogy igazán szabad tudjak lenni önmagamra, a másik emberre, az Istenre?

A jelen vírusos időszak és minden következménye azért felteszi ezeket a kérdéseket. És azt hiszem, hogy most még bőven a neheze előtt vagyunk - feltételezve abból, amit jelenleg látunk magunk körül. Sokféle félelem van most bennünk. A szeretteink féltése, önmagunk féltése, egzisztenciánk féltése.

Mert nagyon komoly gazdasági következmények lesznek, erről beszélgettünk is itt a plébánián, erre fel kell, hogy készüljünk. A magánember szintjén, vállalkozások, kisvállalkozások, cégek szintjén is. Nem vagyok gazdasági szakember, de az elkövetkezendő időszak - legalább egy év, de inkább több - nagyon nehéz lesz.

Különösen fontos, hogy mennyire tudunk szolidárisak lenni egymással, amikor majd nagyon sokaknak lesz szüksége segítségre.

Sok családnak lesz szüksége támogatásra. Már most el kell kezdeni azon gondolkodni, hogy hogyan fogok tudni akkor segíteni. Ha felelős vagyok, akkor el kell kezdenem előre gondolkodni. Mi, itt, az öreghegyi közösségben már próbálunk ebbe az irányba utakat keresni, látjuk, hogy ezzel kell foglalkoznunk. Fontos, hogy ebben a helyzetben felelősségünket hogyan éljük meg.

Krízishelyzetekben azt szoktam mondani, hogy három út lehetséges.

Az egyik út a mártír útja; beleragadok a problémába és azon siránkozom, hogy milyen rossz nekem. A másik a lázadó útja, aki azt mondja; nem érdekel a probléma és úgy csinálok, mintha nem lenne, a magam feje szerint élek. A harmadik - a legnehezebb - út a bölcs útja. A bölcs azt mondja, adott egy helyzet, amin nem tudok változtatni, ezért megvizsgálom, hogy a jelen körülmények között hogyan tudok élni. Mert az élet élni akar - szoktam mondani. Lehet, hogy nem ugyanazon a szinten, ahogy korábban éltem, de mégis, hogyan tudok ebből tovább lépni.

A krízis mindig arról szól, hogy az a létezési stílus és szabályrendszer, ami eddig működött, az ezentúl nem működik, ezért meg kell találnom az új helyzetben azokat a pontokat, amelyek az életet jelentik.

Hiszek abban, hogy az Isten itt van velünk és valami jót akar kihozni.

Interjú

 1. Nagyheti beszélgetés Dózsa István atyával, a Székesfehérvári Bazilika plébánosával

  Dózsa István 1968-ban született Dunaújvárosban, 1993-ban Székesfehérváron szentelték pappá. Szolgált Csepelen, Fehérváron, a Jézus Szíve templomban és számos mezőföldi településen. Címzetes kanonok, püspöki tanácsos, érdemes esperes, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője 2012-től, a Bazilika plébánosa és a Szent Imre templom igazgatója 2017 óta. István atyával nagyhéten, a koronavírus-járvány árnyékában beszélgettünk.

  2020.04.07.
 2. Az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is áttért a digitális oktatásra

  A koronavírus-járvány az élet számos területén kényszerítette már az embereket mindennapi rutinjuk megváltoztatására. Nem volt ez másképp a gyerekekkel sem, akik március 16-a óta új, tantermen kívüli, digitális oktatási rendszerben tanulnak, amely vonatkozik az alapfokú művészeti képzésekre is.

  2020.04.06.
 3. „A családegyesítés időszaka” - beszélgetés Szász Zoltán, református lelkipásztorral

  Szász Zoltán az erdélyi Lupényban született 1974-ben. 2003-ban a Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben végzett, 2003-tól Temesváron, 2006-tól Pankotán, 2012-től Tiszaföldváron szolgált, 2018-ban iktatták be a Székesfehérvár-Széchenyi úti Református Gyülekezet lelkészi hivatalába. Szász Zoltán, lelkipásztorral beszélgettünk a koronavírus-járvány árnyékában.

  2020.03.31.
 4. Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

  Bencze András, evangélikus lelkész 1960-ban született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián végzett, tanulmányait követően rögtön Székesfehérvárra küldte Nagy Gyula, püspök; 1984-től segédlelkész, 1986 óta - harmincnégy esztendeje – a fehérvári gyülekezet lelkésze. A Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese, a Fejér-Komáromi Egyházmegye legrégebben szolgáló lelkésze.

  2020.03.24.
 1. Akit háromszor is karanténba zártak - beszélgetés Brückner Ákos Előd atyával

  Farsang utolsó napjaiban keresztény ember tervezni kezd: milyen legyen az idei nagyböjt, miről mondjak le, hogy megéljem a szent negyven napot? Idén is tervezgettünk, de senki nem gondolta volna, hogy technikára és mindenhatóság-tudatra épülő társadalmunkban egyik napról a másikra viszonylagossá válnak olyan dolgok, melyekről azt hittük, hogy ezek nélkül elképzelhetetlenek napjaink.

  2020.03.20.
 2. Beszélgetés a belvárosi fejlesztésekről Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselővel

  Szabó-Bakos Györgyné, a belváros önkormányzati képviselője 2010-ben Égi Tamás alpolgármester mellett kezdett foglalkozni a városrészt érintő kérdésekkel. Lakóként és képviselőként is jól ismeri a belvárosi fejlesztéseket és problémákat. Mint mondta az idei évben a Bartók Béla tér közműfelújítás utáni kialakítása és a Kis-Budai és a Prohászka utca víziközműveinek felújítása a két legnagyobb beruházás, de több belvárosi utcában is lesz járda illetve útfelújítás. 

  2020.03.05.
 3. Trianon - interjú Szikora János rendezővel az ősbemutató előtt

  Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatójával emlékezik meg a Vörösmarty Színház a békediktátum évfordulójáról 2020. március 7-én. Igazságról, objektivitásról és önismeretről beszélgettünk Szikora János rendezővel.

  2020.03.04.
 4. Személyes kapcsolatok és együttgondolkodás - Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselővel beszélgettünk

  A közvetlen, személyes emberi kapcsolatokat és az együttgondolkodást tartja a legfontosabbnak munkája során Dr. Kovács Zsoltné, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője. Új képviselőként sok megoldandó feladatot lát a városrészben, munkáját ugyanakkor kis lépésekkel indítja és fokozatosan szeretne nagyot álmodni.

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin