Sokezren vettek részt vasárnap a Börgöndi Légiparádén

 Minden eddiginél különlegesebb program-összeállítással várta a látogatók ezreit a 24. Börgöndi Légiparádé vasárnap a Börgöndi Repülőtéren. Az év legkiemelkedőbb repülős eseményén a sokrétű, színes légi és földi programokat az idén 30 éves fennállását ünneplő Albatrosz Repülő Egyesület szervezte egész napos kikapcsolódást biztosítva a családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
2019.09.08. 17:49 |

A borúsan és esősen induló vasárnap délelőtt sem szegte kedvét annak a többezer látogatónak, akik részt vettek az idei repülőnapon. Délután pedig a Magyar Honvédség Gripenje a jóidőt is meghozta.


Képek: Simon Erika, Bácskai Gergely
A földön és levegőben egyaránt színes programokat, látványos bemutatókat felvonultató eseményt Szabó István honvédelmi államtitkár nyitotta meg, mint mondta, ez a rendezvény azon túl, hogy kötődik a honvédséghez, a hagyományainkat is megjeleníti, bemutatja a jelenünket, és utat mutat a jövőbe is. Az államtitkár méltatta a 30 éves egyesület munkáját, és szólt a székesfehérvári repülés több mint 100 éves történetéről is. Börgönd ebből a szempontból is egy kiemelt helyszín, hiszen nagyon sokáig a magyar katonai repülés része volt. Szabó István hozzátette, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közös haderőfejlesztési programjának egyik kiemelt területe a légierő. E területen a régióban komoly fejlesztések indulnak meg a jövőben, amelyek során a honvédség széleskörűen támaszkodik arra a civil rétegre is, amely képes és szeretne tenni a honvédelem ügyéért: az utánpótlás, a képzés, a napi feladatok támogatása.

Az Albatrosz Repülő Egyesületnek köszönettel tartozik Székesfehérvár, kezdte köszöntőjét a város polgármestere. A civil szervezet tagjai sokat tettek azért, hogy ez a repülőtér ma is létezik, és immár 24. alkalommal fogtak össze Fehérvár egyik legfontosabb közösségi eseménye, a repülőnap megszervezéséért, mondta dr. Cser-Palkovics András. Az Albatrosz Repülő Egyesület nevében Szilády Dezső elnök köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy az idei programban kiemelten magas a honvédségi bemutatók száma. Megköszönve Székesfehérvár és a Magyar Honvédség támogatását, jó szórakozást kívánt mindenkinek.

A megnyitót követően néma koszorúzással tisztelegtek a Székesfehérvári repülés 100. évfordulójára készült emlékműnél. Az eseményen részt vett a 96 éves Frankó Endre, aki az egykori Puma század egyetlen élő vadászpilótája. A hősök előtti tisztelgést követően a hangárban folytatódott a program, ahol megtekinthették a repüléstörténetben fontos szerepet játszó old timereket, köztük azt a repülőt, amilyennel Louis Blériot elsőként repülte át a La Manche csatornát 110 évvel ezelőtt. Az időutazás ezzel még nem ért véget. A Nemere-sátorban Józsa Dávid, a program vezetője bemutatta, hol tartanak jelenleg a repülőgép építésével. A váz 70 százaléka készen van. A repülőt irányító szerkezetek készülnek, s az alkotók szerint, ha minden a tervek szerint halad egy év múlva újra szárnyalhat a leghíresebb magyar vitorlázó repülőgép, a Rotter Lajos által tervezett Nemere.

Természetesen, a repülőnapon a múlt felidézése mellett a jelen repülői is felsorakoztak. A magyar légierő harci és szállító repülői, ejtőernyős és repülőbemutatók, színpadi programok és sétarepülés várta a kilátogatókat.

A Gripen-bemutató délután zajlott; a könnyű harci repülőgépek 2006 óta látják el hazák védelmét. Bemutatkoztak a magyar old timer flotta legszebb gépei, a különféle szállítógépek.

Fehérvári színes

 1. Március 3-ig, jövő keddig lehet nevezni a Fejér Megyei Diáknapokra

  Hamarosan zárul a jelentkezés a Fejér Megyei Diáknapokra: a középiskolákban a kapcsolattartó pedagógusok március 3-ig, azaz jövő keddig nevezhetik tehetséges diákjaikat az összművészeti kulturális fesztiválra, amelynek helyszíne idén Dunaújváros lesz. A tehetségkutató eseményt április 3–5. között, több helyszínen rendezi meg a Fehérvári Programszervező Kft.

  2020.02.27.
 2. Egy szem gyümölcs - jótékonysági előadás a zeneiskolában

  A kispárna bánata című bábjátékra várják a nézőket február 29-én, szombaton délelőtt a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI nagytermébe, ahova a belépő egy szem gyümölcs. A Zenede Bábszínház jótékonysági előadásának „bevételét” a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ lakói kapják meg. Minden érdeklődőt és támogatót várnak a szervezők!

  2020.02.27.
 3. Hímzésünnep előadásokkal és gyakorlati oktatással a Kézművesek Házában

  Hímzésünnep címmel egész napos program lesz február 29-én, szombaton 10 és 16 óra között a Kézművesek Házában (Rác u. 27.), a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. A délelőtti előadásokat délután gyakorlati bemutatók és oktatás is követi. Szeretettel várnak minden érdeklődőt nem csak szakmai körökből.

  2020.02.27.
 4. Zöldebb szórakozás - repohárra vált és száműzi a szívószálakat a FEZEN

  Február 28-tól nem használ eldobható műanyag poharat a FEZEN. A Petőfi Kultúrtanszéket és a FEZEN klubot is üzemeltető csapat a nem lebomló szívószálat is száműzi a szórakozóhelyekről. A repoharak előtt, akár 3000 eldobható pohár is fogyott egy-egy estén a két klubban, így február végétől jelentősen csökken a szemétmennyiség is.

  2020.02.26.
 1. Patikaszerek a kaptárból - a mézfogyasztás előnyeiről lesz szó

  Február 26-án szerdán 17 órakor a Fekete Sas Patikamúzeumban hallhatjuk Magyar László András főmuzeológus előadását Patikaszerek a kaptárból címmel. A rendezvényre a székesfehérvári Országos Méhésztalálkozó és Vásár kapcsán kerül sor.

  2020.02.26.
 2. Megújult stadiontúra lesz szerdán a MOL Aréna Sóstóban

  A február 26-án, 16 órakor kezdődő megújult stadiontúra során a Sóstó Látogatóközpont szakvezetői segítségével lehet betekinteni a klub életébe, megismerni a stadion működését a mindennapokban, felfedezni a komplexumot. Részvételi díj: 1500 Ft/fő, családi jegy: 3500 Ft (2 felnőtt, 2 18 év alatti gyermek) Találkozóhely: Sóstó Látogatóközpont. Előzetes regisztráció szükséges a sosto@szekesfehervar.hu címen. Telefonszám: +36 22 202 373

  2020.02.25.
 3. Népmesék és kézműves foglalkozások a Székesfehérvári NépmesePonton

  Február 29-én, szombaton 10-17 óráig három turnusban várják mesét hallgatni és kézműveskedni a gyermekeket a Székesfehérvári NépmesePontra. A következő kézműves technikák próbálhatók ki: gyapjúból nemeztulipán készítése, különféle fonási technikákkal karkötők készítése, csuhébaba készítése. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezés a +36 22 / 202 025 telefonszámon, illetőleg e-mailen: nepmesepont@ggmuvhaz.hu

  2020.02.25.
 4. Több mint négyszáz kutyának és macskának találtak szerető otthont tavaly

  2019-ben összesen 255 kutyának, 173 macskának talált szerető, új otthont,és 39 egyéb állatot mentettek meg a Fehérvári Állatotthonban visszahelyezve őket természetes környezetükbe.

  2020.02.25.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek