Sokezer fehérvári diáknak csöngettek be szerdán reggel – 1157 kisdiák kezdi az elsőt a városban

Az elmúlt tanévben fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában volt kedden a Városi Tanévnyitó Ünnepség. Szeptember elsején a város általános iskoláiban 1157 kisdiák kezdi az első osztályt. Fehérvár polgármestere a tanévnyitón kiemelte, hogy „mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanév nyugodtan és a fiatalok épülésére szolgáljon bármely fehérvári köznevelési intézményben.”
2021.08.31. 20:20 |

Az elmúlt másfél év talán egy kicsit rádöbbentett bennünket arra is, hogy mennyire fontos az évnyitón találkozni egymással, beszélgetni és jelenléti oktatással elindítani a tanévet – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester. Mint mondta 1157 elsős kisdiák kezdi meg a tanulmányait a város általános iskoláiban és sok ezer diák kezdi el az új tanévet szeptember elsejétől a városban. „Azt látom édesapaként is, hogy egy kicsit siratjuk a nyarat és az ezzel járó szabadságot, a másik pedig, hogy örülünk a találkozásoknak, örülünk a barátságoknak. Talán ez utóbbi felértékelődött az elmúlt másfél évben. Bízom abban, hogy a most induló tanév sokkal többet fog adni a találkozásokból, mint az előző.”

Arról is beszélt, hogy a tudás, az érzelmek, a barátságok, a szerelmek is legyenek ott a tanévben és azok a dolgok, amik elvezetnek bennünket ahhoz, hogy a fiatalok megtalálják majd azt a hivatást, amiben boldog felnőttkoruk lesz. Fehérvár polgármestere megköszönte a pedagógusok elmúlt másfél éves kiemelkedő munkáját, „mely nem volt egyáltalán könnyű, hiszen olyan dolgot kellett tenni, amire nem volt felkészülve senki és sikerült a körülményekhez képest a lehető legjobban megoldani a helyzetet. A szülőknek sem volt egyszerű az elmúlt másfél év, amiről sokat tudnánk mesélni egymásnak, de sokat is tanultunk belőle.”

Iskolák nélkül nem elképzelhető a város

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a tanév nyugodtan és a fiatalok épülésére szolgáljon bármely fehérvári köznevelési intézményben. A Rákóczi a századik születésnapját ünnepelte, mely egy ezer éves város történetében is komoly idő.

A jeles évforduló alkalmából Cser-Palkovics András polgármester emléklapot adott át Kövecses Csillának a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatójának.

A városi tanévnyitón Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Mészáros Attila és Lehrner Zsolt alpolgármesterek, Török Szabolcs tankerületi igazgató, Szépné Holczer Piroska a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja, Sipos Imre az Oktatási Hivatal elnökhelyettese is ott volt.

A koronavírus-járvány miatt több városi elismerés átadása maradt el az elmúlt időszakban, így rendhagyó módon, a városi tanévnyitón adták át a Székesfehérvár Oktatásáért díjat Lángfalvy Péternének, Magyarné Pál Laurának és Dr. Nagy Rezsőnek. A Székesfehérvár Ifjúságáért díjat is a tanévnyitón adták át Balcsik-Tamás Zsoltnak az Egészségdokk szakmai vezetőjének.

Lángfalvy Péterné pedagógus pályafutását a csákberényi általános iskolában kezdte matematika-kémia szakos általános iskolai tanárként. A Hétvezér Általános Iskola tantestületének pedig 1985-től a nyugdíjba vonulásáig volt meghatározó tagja majd igazgatója.

Dr. Nagy Rezső 1992 óta dolgozik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Mérnöki Intézetében. Megalapítója és egyik kidolgozója, volt a számítógép hálózatok szakmérnök képzésnek. A tudományos ismeretterjesztés területén is tevékenykedik: ő a Garai Géza Szabadegyetem megalapítója, szervezője, továbbá 27 éve vezet csillagászati szakkört és távcsöves bemutatókat a székesfehérvári csillagvizsgálóban.

Magyarné Pál Laura az alapítás óta a Hosszúsétatéri Óvoda munkatársa és 2014-től intézményvezető-helyettesként segítette az óvodaigazgató munkáját. Negyven éves pályája alatt rengeteg óvodás gyermek nőtt fel kezei között, szakmai munkája különösen a gyermekek zenei nevelésének fejlesztése terén kiemelkedő.

„Székesfehérvár Ifjúságáért” díjat Balcsik-Tamás Zsolt kapta, aki 2013 nyarától az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány által fenntartott Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum szakmai igazgatója. Tevékenységének köszönhetően a közeljövőben Székesfehérváron is lehetőség lesz fiatalkorú drogfüggők bentlakásos formában történő segítésére.

Nyugdíjba vonulásuk alkalmából Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel mondott köszönetet Cser-Palkovics András Dominó Csabának, aki pályafutását még diákként a Széchenyiben kezdte, majd tanárként, igazgatóhelyettesként és igazgatóként is hű maradt az intézményhez. (Dominó Csaba a kitüntetést később veszi majd át.)

Gróf Valéria a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium volt igazgatója is Polgármesteri Elismerő Emlékérmet kapott. 1987-ben kezdte meg pedagógiai munkáját a Váciban, ahol 2015. július 01-jétől nyugdíjba vonulásáig igazgatóként kiemelt figyelmet fordított az új pedagógiai módszerek alkalmazására, a hátrányos helyzetű tanulók mentorálására.

Motikáné Tóth Évának is Elismerő Emlékéremmel köszönték meg 40 éven át végzett pedagógusi munkáját. A Bugát Pál Középiskolában részese volt a környezetvédelmi képzés bevezetésének. Igazgatóként tíz évig dolgozott a Bugátban és mindig kitartással szeretettel formálta a fiatal generációt, mindezt tette úgy, hogy a diákok, kollégák, szülők igényeit folyamatosan szem előtt tartotta.

Közélet

 1. A fehérvári híradó katonákat méltatták fegyvernemük napján

  A Himnusz dallamára vette kezdetét a Híradók és Elektronikai Szervezetek Napja alkalmából tartott állománygyűlés az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alakulatánál.

  2021.09.24.
 2. Közgyűlés - iskolák és óvodák felújításáról is döntött a képviselőtestület

  Közgyűlést tartott pénteken reggel Székesfehérvár képviselő-testülete. Döntés született arról, hogy a Várfalpark helyett a Petőfi parkba kerül az a játszótér, melyet a KÖFÉM jogutód cégei is támogatnak, a Várfalparkban pedig Fehérvár Virágoskertjét alakítják majd ki. Intézmények energetikai felújításáról is döntött a testület, továbbá arról, hogy a Vasvárit a jelenlegi helyén újítják fel, továbbá a Tóparti a Kodolányi felújításáról is döntés született.

  2021.09.24.
 3. Merre tovább Németország? – beszélgetés az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában szeptember 30-án

  Újabb eseménnyel készül jövő héten az aktuális nemzetközi helyzet iránt érdeklődőknek az MCC Székesfehérvári Képzési Központja. Szeptember 30-án, csütörtökön 17 órától Merre tovább Németország? címmel szerveznek beszélgetést.

  2021.09.24.
 4. Fehérvár környékén 21 új csuklósbusz állt szolgálatba a helyközi járatokon

  Az elmúlt hetekben huszonegy darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát a Volánbusznál. Hamarosan további hat darab Credobus Inovell 12 típusú szóló busz is érkezik a megye útjaira. 2018 óta összesen 82 új buszt állított forgalomba a Volánbusz Székesfehérvár környékén.

  2021.09.22.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár