IV. Alba Regia Felsőoktatási Expo - korszerű tudást kínálnak a fehérvári egyetemek

Negyedik alkalommal várták a középiskolás diákokat és szüleiket Székesfehérváron, az Alba Regia Sportcsarnokban az Alba Regia Felsőoktatási Expora, melyen a látogatók a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphattak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek képviselői, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 
2018.10.16. 15:36 |

A rendezvényen - amelyet Székesfehérvár Önkormányzata megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. szervezett - önálló standokon képviseltették magukat a fehérvári felsőoktatási intézmények: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa és a Kodolányi János Egyetem.

A nagyszabású eseményen megjelentek az egyetemek vállalati partnerei is, azok a cégek, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak a Székesfehérváron elérhető duális képzésben tanuló hallgatók számára. A látogatók megismerkedhettek a vállalkozások nyújtotta lehetőségekkel, első kézből kaphattak információt minden - a felvételi jelentkezéssel, az induló szakokkal, a duális képzések tartalmával kapcsolatban - felmerülő kérdésre, de az érintett cégek elképzeléseiről, az újdonságokról is hallhattak a helyszínen.

A duális képzési forma lényege, hogy a hallgatók, miközben nappali tagozaton tanulnak, egyidejűleg gyakornokként dolgoznak a képzésben résztvevő és a tanulmányokhoz kapcsolódó gyakorlati oktatást nyújtó vállalatnál. Ezzel fizetésre és komoly munkaerőpiaci előnyökre tehetnek szert.

Az összes kiállító, az összes egyetem, az összes leendő munkáltató pontosan tudja, hogy mekkora értéket képviselnek a város számára a fiatalok. Egyetlen célunk van; hogy itthon tartsunk benneteket, legalábbis közületek minél több fiatalt.” - emelte ki köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András, aki arra biztatta a jelenlevőket, hogy ismerjék meg a kiállítók kínálatát. „Azt kívánom, hogy minél többen itt, Fehérváron legyetek egyetemisták; egyetemistának lenni jó, Fehérváron pedig - reményeim szerint - különösen jó.” - tette hozzá Fehérvár polgármestere.

A Corvinus Egyetem székesfehérvári képzési helye a 2016-17-es tanév óta van jelen és várja hallgatóit a campusán. Egy olyan campuson, amelyről mostanra elmondhatjuk, hogy négy olyan szakot is kínál, amelyeket a pesti campus nem.” - hangsúlyozta Dr. András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja, egyetemi docens, aki bemutatta a képzési kínálatot, - a gazdálkodás és menedzsment valamint pénzügy és számvitel szakokat -  külön felhívva a figyelmet az új, vendéglátás és turizmus alapszakra, rendezvényszervezési specializációval és a sportközgazdász mesterszakra, kiemelve, hogy az egyetem duális központja Székesfehérvár, 27 duális partnercéggel. A Campuson a több mint 3 milliárd forint értékű európai uniós fejlesztéséből megújuló egykori Huszárlaktanya és 21. századi elvárásokkal kompatibilis tananyagok, új laborok, oktatási módszertanok szolgálják a leendő hallgatókat.

András Krisztina a 2019-ben meghirdetendő szakokról elmondta, olyan képzéseket is kínálnak, amelyek sem a pesti campuson, sem más felsőoktatási intézményben nem találnak meg, ilyen a sportközgazdász-mesterszak, amelynek duális partnere az Alba Regia SC. A rektori megbízott szólt a kollégiumi elhelyezés lehetőségeiről, a Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatának önállóvá fejlődött székesfehérvári divíziójáról, a Corvinus Karrier Klubról és az intézmény pezsgő a közösségi életéről is.

Székesfehérvár egyre inkább a magyar felsőoktatás kiemelt központjai közé fog tartozni.

A Kodolányi János Egyetem Székesfehérvár egy másik gyönyörű szép helyszínén, nyugodt, parkosított környezetben van, ahol a közeljövőben egy komoly iskolafejlesztési program fog megvalósulni, amelynek intézményünk szerves része lesz.” - hangsúlyozta Berta Ákos, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese, külön felhívva a figyelmet a művészeti képzésükre.

Dr. Györök György az Alba Regia Műszaki Kar dékénja arról beszélt a fiataloknak, hogy a versenyképes képzés mellett a duális oktatásban nagy lehetőségei vannak a hallgatóknak azon túl, hogy egy szerethető intézményben kapnak versenyképes tudást. "Noha mintegy nyolcszáz hallgatónk van, mégis mindegyikükre személyesen odafigyelünk, minden egyes hallgató fontos nekünk." - emelte ki a dékán, hozzátéve, hogy képzésük már 40 éve biztosítja a székesfehérvári műszaki oktatást, a tudomány igen széles palettáját lefedve a felsőfokú szakképzéstől, az MSC és BSC képzéseken át a doktori képzésig. Lettem valaki, mint mindenki, akire egy kicsit odafigyeltek.” - zárta Illyés Gyula gondolataival a köszöntőjét Dr. Györök György. Az eseményen részt vett Mészáros Attila, alpolgármester is.

Gazdaság

 1. Fiatalok jelentkezését várják a WorldSkills-re - 60 országból érkeznek

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat szakmájukban a fiatal szakemberek bajnokságán, a WorldSkills Kazan 2019 versenyen.

  2019.01.16.
 2. Újabb támogatás a Vasvárinak - több mint 5 millió forint a műszaki pályaorientációra

  Idén is 5 millió 600 ezer forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulók betekintést kaphatnak az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba is.

  2019.01.15.
 3. Felnőttképzési tanfolyam is indult az Alba Innovár Digitális Élményközpontban

  Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

  2019.01.15.
 4. Gyakorlati bemutatóval színesített szakmai nap lesz a Vörösmarty Szakközépben

  A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában január 11-én 9 órától kerül sor a hagyományos „Vörösmartys Szakmai Napra”. A rendezvényen a legújabb technikai, technológiai újdonságokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

  2019.01.10.
 1. Új csúcs a MÁV-nál - 8,7 millió jegyet vettek a Fehérvár-Budapest vonalon

  Már biztos, hogy 2018-ban rekordot dönt a Budapest–Székesfehérvár vasútvonal. Az első tizenegy hónap adatai szerint összesen 8,7 millió alkalommal vásároltak menetjegyet az utasok, ami 18 százalékos bővülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

  2018.12.29.
 2. CityPioneer - 200-260km a hatótávolsága az Ikarus és a CRRC elektromos buszának

  Székesfehérváron a Városház téren mutatta be az IKARUS és a CRRC magyarországi bejegyzésű vegyesvállalata az Electrobus Europe Zrt. az első, kínai-magyar kooperációban készült tisztán elektromos meghajtású buszát. Az IC 1211 U típusú, CityPioneer fantázia névre hallgató 12 méteres elektromos busz bemutatása előtt együttműködési megállapodást írtak alá Székesfehérvár zöld közlekedési stratégiájának megalkotásáról és a busz tesztüzembe állításáról.

  2018.12.18.
 3. Fehérvári startup sikere - jótékony célra használnák fel a figyelmet

  A székesfehérvári Konnektor Iroda alapítója, Szabó Dávid fél éve indított egy startup vállalkozást a szintén fehérvári Bíró Zsolttal közösen és máris sikerült bekerülnünk a Design Terminal mentoring programjába: 215 jelentkezőből jutottak a legjobb 6 közé.

  2018.12.18.
 4. Gazdasági Körkép 2018. - közel 15%-al nőttek az éves átlagbérek egy év alatt

  A legfontosabb társadalmi partnerek és vállalkozók jelenlétében mutatták be szerdán a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei gazdasági értéktárát, a Gazdasági Körkép 2018 kiadványát. A Gazdasági Évzáró rendezvényen átadták az Etikus Vállalat Díjat és az Etikus Vállalkozó Díjat is. 

  2018.12.12.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek