Saját fejlesztésű környezetbarát technológiát alkalmaz új csarnokában az Alba-Kor Kft.

Átadták az Alba Ipari Zónában az Alba-Kor Kft új felületkezelő üzemcsarnokát. A felületkezeléssel foglalkozó fehérvári Alba-Kor Kft. 722,86 millió forint összköltségvetésű fejlesztésének megvalósításával erősíteni tudja Magyarország zöldgazdaságát, az ipar környezettudatosabbá zöldebbé válását és egyedülálló technológiájával növeli a piaci részesedését.
2024.04.11. 15:30 |
Saját fejlesztésű környezetbarát technológiát alkalmaz új csarnokában az Alba-Kor Kft.

A fejlesztéshez a fehérvári cég 361,43 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A vállalat nemesacélok felületkezelésével foglalkozik Székesfehérváron

Aradi Roland az Alba-Kor Kft. cégvezetője elmondta, hogy a fémiparban a saválló rozsdamentes acélok felületkezelésével foglalkoznak Székesfehérváron. Kiemelte: a rozsdamentes acélok pácolás-passzíválás felületkezelésének magyarországi elterjedése a cég alapító tulajdonosához, Deák Lajoshoz fűződik.

„A több évtizedes szakmai tapasztalattal működő felületkezelő üzem tevékenységében szükségét láttuk már egy olyan fejlesztésnek, mellyel modern és korszerű üzemet tudunk kialakítani egy új innovatív környezetbarát technológiával együtt, mely egyedülálló a hazai piacon és a fejlesztéssel európai színvonalú munkakörnyezetet tudunk létrehozni.” Mint mondta a fejlesztés fontos volt abból a szempontból is, hogy szinte folyamatosan növekednek a vevői igények is multinacionális megrendelőiktől.

Az új üzem átadásán Lehrner Zsolt Székesfehérvár alpolgármestere arról is beszélt, hogy az Alba Ipari Zónában számos magyar és fehérvári vállalkozás talált otthonra, erősítve ezzel a város gazdaságát. Mint kiemelte ma már 15 családnak nyújt megélhetést a harminc éves fehérvári vállalkozás. Székesfehérvár gazdasága és közössége szempontjából is fontos a beruházás mert az Alba-Kor Kft. új technológiai szintre lépett azáltal, hogy a környezetvédelmet kiemelt szempontnak tartja. Mint mondta, ezen túl a munkahelyteremtés és -megőrzés miatt is fontos a beruházás a fehérvári gazdaság számára.

Az átadáson ott volt Róth Péter alpolgármester és több önkormányzati képviselő is, az új üzemcsarnokot pedig Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.

Az új üzemcsarnok területe bruttó 2344 négyzetméter, mely egy több mint 6700 négyzetméteres területen épült Székesfehérváron az Alba Ipari Zónában. A cég az építkezéshez egy nagy szakmai tudással rendelkező székesfehérvári generálkivitelezőt bízott meg, a KLASZBAU Építőipari Kft-t.

Deák Lajos tulajdonos elmondta, hogy egy speciális felületkezeléssel foglalkozik a cég, mely 1994-ben családi vállalkozásként kezdte működését. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban kezdték a környezetbarát technológiájuk fejlesztését és ennek részeként 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémiával közösen végeztek kutatásokat a vállalat által használt felületkezelő anyaggal kapcsolatban. Ennek eredményeként pedig egy olyan technológiát alkalmaznak, ami sokkal környezetbarátabb az eddiginél. Mint mondta jelenleg a Videoton Ipari Parkban működik a cég mintegy kétezer négyzetméteren és a projekt eredményeként az üzemi terület mellett növelik a dolgozói létszámát is.

Az Alba-Kor Kft. új üzemcsarnokának működéséhez telepítésre kerültek megújuló energiát felhasználó berendezések is, melyek szintén a környezettudatos működést segítik elő.

Gazdaság

 1. GISopen konferencia

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

  2024.05.22.
 2. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 3. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 4. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.