Rezsitámogatási programot indít az Önkormányzat a rászoruló fehérváriak segítésére

Rezsitámogatási programmal segíti a rászoruló fehérváriakat az Önkormányzat, megkezdődött egy új szociális támogatás részleteinek kidolgozása – jelentette be közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A polgármester által közzétettek szerint tűzifa vásárlásához, illetve a gáz- és villanyszámla kifizetéséhez igényelhető majd a támogatás.
2022.08.02. 13:27 |
Rezsitámogatási programot indít az Önkormányzat a rászoruló fehérváriak segítésére

A bejegyzés teljes szövege az alábbiakban olvasható:

„Rezsitámogatási programot indítunk a szociálisan rászoruló fehérváriak számára!

A támogatási program részleteinek kidolgozása folyamatban van, a program fedezetét szolgáló pénzügyi átcsoportosításokkal együtt. A támogatás igénybevételének pontos feltételeiről és az igényelhető összegekről várhatóan az augusztusi közgyűlésnek kell majd dönteni, addig is azonban a következők már biztosak:

- A gázszámla és a villanyszámla összegéhez való hozzájárulást lehet majd igényelni, mindkettőt úgy, hogy az Önkormányzat közvetlenül a szolgáltatónak fogja átutalni a megítélt összeget, tehát természetbeni juttatást kapnak majd a jogosultak.

- A tűzifa beszerzéséhez is lehet majd egyszeri, nagyobb összegű támogatást igényelni, ezt egy összegben fogja átutalni a jogosult igénylőnek az Önkormányzat.

- A jogosultak körét szociális alapon határozzuk meg, elsősorban jövedelmi és családi helyzet alapján. Kiemelt cél, hogy az egyedül élő, alacsony jövedelműeket, illetve a gyermeke(ke)t egyedül nevelőket segítsük.

- Értelemszerűen a támogatásokat csak és kizárólag azok vehetik igénybe, akik indokolható és méltányolható okokból nem tudnak a kormányzat által meghatározott átlagfogyasztási keretekbe beleférni, de anyagi helyzetük nem teszi lehetővé az átlag feletti fogyasztás kifizetését.

- Szokásom szerint őszinte leszek: adatok hiányában jelenleg nagyságrendileg sem tudjuk megmondani, hányan lesznek jogosultak ezt igényelni, tehát, hogy mennyibe fog kerülni a támogatási program az Önkormányzatnak, a néhány tízmillió forinttól a 300 millió forintos nagyságrendig minden elképzelhető, természetesen a legrosszabbra készülünk, de a legjobbat reméljük.

Úgy vélem, hogy erkölcsi kötelessége az Önkormányzatnak, a helyi közösségnek a józan kereteken és gazdasági lehetőségeink szerint – legalább átmeneti jelleggel - segíteni a legelesettebb embertársainkon. A rezsitámogatási program ezt a célt szolgálja majd. A pontos részletekkel jelentkezem, amikor elkészültünk a jogszabály tervezetével, amit benyújtok a Közgyűlésnek. 

dr. Cser-Palkovics András
polgármester