Rendkívüli közgyűlés - nem lesz munkásszálló a Bébic utcában

A közgyűlés döntésével lezárult a Helyi építési szabályzat nagy áttekintése és módosítása, ennek részeként az önkormányzat nem járult hozzá a Raktár utcai bővítéshez, vagyis a szennyvíziszap elhelyezésére vonatkozó terület nem nőhet. Feketehegy-Szárazréten a Bébic utcában nem lesz munkásszálló, az üzemeltető írásban is garanciát adott erre és bérlő lesz az önkormányzat is.
2019.07.12. 10:18 |

A rendkívüli közgyűlés a gyász pillanataival kezdődött, a képviselők egyperces néma felállással adóztak a napokban elhunyt Égi Tamás alpolgármester emléke előtt.

Égi Tamásról szólva Székesfehérvár polgármestere kimelte, hogy tudásával, lokálpatriotizmusával felbecsülhetetlen szolgálatot tett a városnak. Lényeglátásával, kiváló szintetizáló képességével az önkormányzati gazdálkodás megújulásának alapjait rakta le, kiváló kapcsolatteremtő képességének köszönhetően pedig egyedülálló kapcsolati tőkével rendelkezett. Székesfehérvár polgármestere felolvasta Orbán Viktor levelét is, amelyben a miniszterelnök háláját fejezi ki az elhunytnak azért a közel 20 évnyi odaadó munkáért, amellyel Székesfehérvárért és az ottélő emberekért dolgozott.

A közgyűlésen Székesfehérvár polgármestere bejelentette azt is, hogy mérlegelve a körülményeket és az általános választások időpontjának közelségét, úgy döntött, hogy nem tesz javaslatot új, gazdasági feladatokat végző alpolgármester megválasztására.

Cser-Palkovics András polgármester maga látja el a következő hónapokban ezeket a feladatokat munkatársakra, szakértőkre támaszkodva. A polgármester bejelentette, hogy általános helyettesítésével Róth Péter alpolgármestert bízza meg. A Belvárosban élőkkel való kapcsolattartásról és a felmerülő problémák megoldásáról a Polgármesteri Kabinet segítségével gondoskodik az önkormányzat.

A közgyűlés döntött arról is, hogy kétéves folyamat végén lezárult a HÉSZ (Helyi építési szabályzat) nagy áttekintése és módosítása.

Rengeteg szakmai szervezet, szakhatóság bevonásával, több körös egyeztetésekkel, konzultációkkal, lakossági fórumokkal tarkított folyamat végén rengeteg olyan kérdés oldódik meg így, ami a fehérváriak kifejezett kérése volt.

Ilyen egyértelmű döntés az, hogy az önkormányzat nem járult hozzá a Raktár utcai bővítéshez, vagyis a szennyvíziszap elhelyezésére vonatkozó terület nem nőhet, Feketehegy-Szárazréten a Bébic utcában pedig nem lesz munkásszálló.

Az üzemeltető írásban is garanciát adott arra, hogy nem lesz munkásszálló a területen. Sportolók elhelyezésére alkalmas szállót alakít ki, továbbá 10 szobát az Önkormányzat bérel, ahol ideiglenes lakhatási lehetőséget kapnak majd a városi intézményekben dolgozó közalkalmazottak (elsősorban óvodapedagógusok) és munkavállalók. Ezzel megnyugtató módon rendeződik a kérdés. Székesfehérvár polgármestere köszöntetet mondott minden közreműködőnek, aki érdemi információkkal, kérésekkel és tárgyalási szándékkal jelentkezett.

A közgyűlés döntött arról is, hogy Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő kezdeményezésére megvizsgálja a védőoltások kérdését, hogy melyik az a terület, ahol az önkormányzat további támogatást tud biztosítani a védőoltások rendszeréhez.

A napirend kapcsán elhangzott, hogy folyamatosan bővül azon támogatott védőoltások köre, amelyeket az állam, vagy az önkormányzat részben, vagy egészben már finanszíroz. Székesfehérvár esetében jelenleg az önkormányzat támogatásával 9 komponensű oltóanyaggal oltják HPV ellen a fiúkat, míg a lányok esetében az állam biztosítja az ingyenes lehetőséget. A bárányhimlő elleni oltás pedig az állam finanszírozásával októbertől kötelező és ingyenes lesz.

Farkas László önkormányzati képviselő a MOL Aréna Sóstó vízminőségéről és a városi strandon felmerülő kerákpártárolási problémákről kérdezett.

Válaszában Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a stadion esetében a megtett intézkedések jótékony hatással vannak a vízminőségre, a tiszti főorvos tájékoztatása szerint a vezetékes víz továbbra is ivóvíznek minősül, az üzemeletetőnek azonban meg kell tennie mindent, hogy az ivóvíz újra kifogástalan minőségű legyen. Elhangzott az is, hogy nincs korlátozva a stadion üzemeltethetősége, mindössze a megfelelő óvintézkedéseket kell megtenni. A stranddal kapcsolatban elhangzott, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a kihasználtsága olyan magas, hogy jelentősen megnőtt az igény a kerákpártámaszokra, ezeket folyamatosan bővítik és folyamatosan keresik a megfelelő helyeket is ezek kihelyezésére.

Cser-Palkovics András polgármester a zárt ülésen született döntésekről elmondta, számos fejlesztésről döntöttek, közbeszerzési eljárásokat zártak le, illetve ezzel kapcsolatos új eljárásokat indított el többek között a Székesfehérvári Középiskolai Campus külső víziközműveinek átépítése, vagy a Vörösmarty Könytár felújítása kapcsán.

Közélet

 1. Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

  Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

  2019.07.18.
 2. Az Emlékezet hangja - Takarodó szól a katonahősök emlékére

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapját követően egy hamarosan megvalósuló civil kezdeményezésről számolt be Németh István, a Krajcáros Alapítvány elnöke és Róth Péter alpolgármester. Az "Emlékezet hangja" program keretében 2019 szeptemberétől, 18 hónapon keresztül szinte nap mint nap felcsendül majd a Takarodó dallama a fehérvári Hősök terén.

  2019.07.18.
 3. Doberdó hősei - a 17-es gyalogezred katonáira emlékeztek

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2019.07.18.
 4. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek