Rendkívüli közgyűlés - nem lesz munkásszálló a Bébic utcában

A közgyűlés döntésével lezárult a Helyi építési szabályzat nagy áttekintése és módosítása, ennek részeként az önkormányzat nem járult hozzá a Raktár utcai bővítéshez, vagyis a szennyvíziszap elhelyezésére vonatkozó terület nem nőhet. Feketehegy-Szárazréten a Bébic utcában nem lesz munkásszálló, az üzemeltető írásban is garanciát adott erre és bérlő lesz az önkormányzat is.
2019.07.12. 10:18 |

A rendkívüli közgyűlés a gyász pillanataival kezdődött, a képviselők egyperces néma felállással adóztak a napokban elhunyt Égi Tamás alpolgármester emléke előtt.

Égi Tamásról szólva Székesfehérvár polgármestere kimelte, hogy tudásával, lokálpatriotizmusával felbecsülhetetlen szolgálatot tett a városnak. Lényeglátásával, kiváló szintetizáló képességével az önkormányzati gazdálkodás megújulásának alapjait rakta le, kiváló kapcsolatteremtő képességének köszönhetően pedig egyedülálló kapcsolati tőkével rendelkezett. Székesfehérvár polgármestere felolvasta Orbán Viktor levelét is, amelyben a miniszterelnök háláját fejezi ki az elhunytnak azért a közel 20 évnyi odaadó munkáért, amellyel Székesfehérvárért és az ottélő emberekért dolgozott.

A közgyűlésen Székesfehérvár polgármestere bejelentette azt is, hogy mérlegelve a körülményeket és az általános választások időpontjának közelségét, úgy döntött, hogy nem tesz javaslatot új, gazdasági feladatokat végző alpolgármester megválasztására.

Cser-Palkovics András polgármester maga látja el a következő hónapokban ezeket a feladatokat munkatársakra, szakértőkre támaszkodva. A polgármester bejelentette, hogy általános helyettesítésével Róth Péter alpolgármestert bízza meg. A Belvárosban élőkkel való kapcsolattartásról és a felmerülő problémák megoldásáról a Polgármesteri Kabinet segítségével gondoskodik az önkormányzat.

A közgyűlés döntött arról is, hogy kétéves folyamat végén lezárult a HÉSZ (Helyi építési szabályzat) nagy áttekintése és módosítása.

Rengeteg szakmai szervezet, szakhatóság bevonásával, több körös egyeztetésekkel, konzultációkkal, lakossági fórumokkal tarkított folyamat végén rengeteg olyan kérdés oldódik meg így, ami a fehérváriak kifejezett kérése volt.

Ilyen egyértelmű döntés az, hogy az önkormányzat nem járult hozzá a Raktár utcai bővítéshez, vagyis a szennyvíziszap elhelyezésére vonatkozó terület nem nőhet, Feketehegy-Szárazréten a Bébic utcában pedig nem lesz munkásszálló.

Az üzemeltető írásban is garanciát adott arra, hogy nem lesz munkásszálló a területen. Sportolók elhelyezésére alkalmas szállót alakít ki, továbbá 10 szobát az Önkormányzat bérel, ahol ideiglenes lakhatási lehetőséget kapnak majd a városi intézményekben dolgozó közalkalmazottak (elsősorban óvodapedagógusok) és munkavállalók. Ezzel megnyugtató módon rendeződik a kérdés. Székesfehérvár polgármestere köszöntetet mondott minden közreműködőnek, aki érdemi információkkal, kérésekkel és tárgyalási szándékkal jelentkezett.

A közgyűlés döntött arról is, hogy Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő kezdeményezésére megvizsgálja a védőoltások kérdését, hogy melyik az a terület, ahol az önkormányzat további támogatást tud biztosítani a védőoltások rendszeréhez.

A napirend kapcsán elhangzott, hogy folyamatosan bővül azon támogatott védőoltások köre, amelyeket az állam, vagy az önkormányzat részben, vagy egészben már finanszíroz. Székesfehérvár esetében jelenleg az önkormányzat támogatásával 9 komponensű oltóanyaggal oltják HPV ellen a fiúkat, míg a lányok esetében az állam biztosítja az ingyenes lehetőséget. A bárányhimlő elleni oltás pedig az állam finanszírozásával októbertől kötelező és ingyenes lesz.

Farkas László önkormányzati képviselő a MOL Aréna Sóstó vízminőségéről és a városi strandon felmerülő kerákpártárolási problémákről kérdezett.

Válaszában Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a stadion esetében a megtett intézkedések jótékony hatással vannak a vízminőségre, a tiszti főorvos tájékoztatása szerint a vezetékes víz továbbra is ivóvíznek minősül, az üzemeletetőnek azonban meg kell tennie mindent, hogy az ivóvíz újra kifogástalan minőségű legyen. Elhangzott az is, hogy nincs korlátozva a stadion üzemeltethetősége, mindössze a megfelelő óvintézkedéseket kell megtenni. A stranddal kapcsolatban elhangzott, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a kihasználtsága olyan magas, hogy jelentősen megnőtt az igény a kerákpártámaszokra, ezeket folyamatosan bővítik és folyamatosan keresik a megfelelő helyeket is ezek kihelyezésére.

Cser-Palkovics András polgármester a zárt ülésen született döntésekről elmondta, számos fejlesztésről döntöttek, közbeszerzési eljárásokat zártak le, illetve ezzel kapcsolatos új eljárásokat indított el többek között a Székesfehérvári Középiskolai Campus külső víziközműveinek átépítése, vagy a Vörösmarty Könytár felújítása kapcsán.

Közélet

 1. Meggyőző többséggel vezetheti tovább Székesfehérvárt Cser-Palkovics András és csapata

  Székesfehérváron 14 önkormányzati választókerületben lehetett képviselőjelöltekre szavazni. Egyéni választókerületek önkormányzati képviselői (80 százalékot meghaladó feldolgozottságnál): 1. vk. Szabó-Bakos Györgyné, 2. vk. dr. Kovács Zsoltné, 3. vk. dr. Horváth Miklósné, 4. vk. Molnár Tamás, 5. vk. Mészáros Attila, 6. vk. Brájer Éva, 7. vk. Farkas László, 8. vk. Viza Attila, 9. vk. Szigli István, 10. vk. Földi Zoltán,  11. vk. Deák Lajosné, 12. vk. Östör Annamária, 13. vk. Horváth Miklós Csaba, 14. vk. Dienesné Fluck Györgyi.

  2019.10.13.
 2. Bezártak a szavazóhelyiségek - rendben zajlott Fehérváron az önkormányzati választás

  Minden fehérvári szavazőkörben rendben befejeződött a 2019-es önkormányzati és kisebbségi választás. A választásra jogosult magyar állampolgárok egészen 19 óráig járulhattak az urnákhoz. Székesfehérváron 58 képviselőjelölt és 4 polgármesterjelölt indult. A fehérvári névjegyzékben 79.038 választópolgár szerepel. Székesfehérvári eredmények a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

  2019.10.13.
 3. Önkormányzati választás 2019 - 18:30-ig 36 281 székesfehérvári választott

  Rendben zajlott napközben mind a 92 székesfehérvári szavazókörben a voksolás - tájékoztatott Pápai Erzsébet a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője. Székesfehérváron 92 szavazókörben 79.038 választópolgár szavazhat, Fejér megyében 345.854 választásra jogosult adhatja le szavazatát. Szavazni este hét óráig lehet. 18:30-ig a választók 45.9%-a, 36 281 ember adta le a voksát.

  2019.10.13.
 4. Közösségként igazi az élet - Híd a generációk között

  Szombaton rendezték meg a Híd a generációk között című projekt egyik családi programját a Csónakázó-tó mellett. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében azoknak az aktív generációknak, kisközösségeknek mondott köszönetet, amelyek hozzásegítik a város nagy közösségét a fejlődéshez.

  2019.10.12.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek