Rendkívüli közgyűlés - intézkedések az intézményrendszer és a közszolgáltatások fenntartásáért

Rendkívüli közgyűlést tartott pénteken reggel Székesfehérvár MJV Önkormányzatának képviselő-testülete, melyen a háborús infláció, az energia- és nyersanyagválság, az energia árak, a szolgáltatások drasztikus drágulása miatt rendkívüli intézkedéseket kellett hoznia a városnak, ami érinti az intézményi étkezést, az ingatlanadót és a közlekedést is. A LED csere programról és napelemes rendszerek építéséről is szó volt a közgyűlésen.
2022.11.18. 10:47 |
Rendkívüli közgyűlés - intézkedések az intézményrendszer és a közszolgáltatások fenntartásáért

A testületi ülés elején megválasztották a Humán Közszolgálati Szakbizottság új tagjának Szalai Sándort, aki esküt is tett a közgyűlés előtt.

Az energiaválságban minden lehetséges eszközzel biztosítani kell az önkormányzat, illetve az intézmények és a közszolgáltatások fennmaradását. A háborús infláció, az energia- és nyersanyagválság, az energia árak, a szolgáltatások drasztikus drágulása miatt ebben az évben már többször tárgyalta a közgyűlés a várost érintő hatásokat és hozott döntéseket a közszolgáltatások biztosítása, az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak biztonságos ellátásának érdekében. "Rendkívül konstruktív vita volt, hiszen mindenki látja azt, hogy az önkormányzati intézmények stabilitását és biztonságát még ebben a nehéz helyzetben is garantálni kell, amihez növelni kell a bevételeket és csökkenteni kell a kiadásokat" – mondta Cser-Palkovics András polgármester a testületi ülés után.

Hét intézmény esetében indított el napelemes rendszer tervezésére

 • Vörösmarty Mihály Könyvtár
 • Napsugár Óvoda
 • Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény
 • Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Öreghegyi Közösségi Ház
 • Kríziskezelő Központ
 • Százszorszép Bölcsőde
 • Árpád Úti Óvoda

LED csere program - ingyenesen biztosítják az energiatakarékos izzókat

A LED csere programról is tájékoztatás hangzott el a közgyűlésen. Mint Cser-Palkovics András elmondta az Alba Bástya Központban segítséget nyújtanak a regisztrációban és ha szükséges más városrészben is létrehoznak segítő pontokat. A LED csere programra, az-az az ingyen biztosított LED-es égőkért ITT lehet regisztrálni!

Január elejétől lesz lehetőség megállapodni a Magyar Postával

Öt fehérvári postahivatal szüneteltetése egyszerre nagyon sok és a városrészi elosztás is aránytalan. Fónagy János államtitkárral és a Magyar Posta új vezérigazgatójával is tárgyalt tárgyalt a város polgármestere a héten. Az egyeztetések elkezdődtek, bízom abban, hogy gyorsan lezárulnak, jelenleg ennek a pénzügyi és jogi feltételein dolgozunk – tájékoztatta a testületet Cser-Palkovics András.

Nem a legjobb pillanat az adóemelésre, de meg kell érteni, hogy a közszolgáltatásoknak működniük kell, többek között a gazdaság érdekében is. A vállalkozásokat 2020 és 2022 között mintegy 5 milliárd forintos adókönnyítéssel segítette az önkormányzat. A mostani helyzetben azonban a teljesen elszabadult energiaárak és azok következményei miatt a közgyűlés kénytelen növelni az önkormányzati bevételeket. A közgyűlés ezért emelte a vállalkozásokat terhelő építményadót, de még így is a helyi, vállalkozásokat érintő adóterhek jelenleg a megyei jogú városok közül bőven az alsó harmadban vannak. A helyi gazdaság idén is jól teljesít szerencsére, az idei adóbevételek is jól alakulnak, de még ezek sem tudják fedezni a drasztikusan emelkedő rezsiköltségeket.

A helyi iparűzési adó tekintetében segíti az önkormányzat a kisvállalkozásokat: számukra egyszerűsíti a város a HIPA bevallást, amely összesen 200 millió forintot fog a kisvállalkozásoknál hagyni.

Csökkentették a csúcsidőn kívüli, kihasználatlan buszjáratokat

A helyi buszos közlekedés bekerülési költsége mintegy 3 milliárd Forint, ami háromszorosa a mintegy egymilliárdos bevételnek. A közgyűlés csökkentette a csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatokat és a döntés semmiben nem érinti az iskolai járatokat, valamint a munkanapok csúcsidőszakának járatait sem. Jelenleg több mint kétmilliárd forintot tesz hozzá a közösségi közlekedéshez a város. A menetrendi változások 2023. január 9-től fognak életbe lépni.

A nagy sikerre való tekintettel azonban 2023-ban is kedvezményesen lesz elérhető a diákbérlet Székesfehérváron.

A közterület-használati díjakat 10%-kal emelte meg az önkormányzat

Az alacsonyabb nyugdíjat kapó ellátottaknak nem emelkedik az ellátási díj

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény működési költségeit eddig több mint 80%-ban az önkormányzat állta, vagyis az ellátási díjak a költségek kevesebb, mint ötödét fedezték, mivel az ellátási díjakon 2013 óta nem emelt a város. Ezt az arányt a mostani árak mellett lehetetlen fenntartani, így a magasabb jövedelmű ellátottak számára az ellátási díjat emelt a város, az alacsonyabb nyugdíjú ellátottak számára pedig továbbra is fenntartják a mostani díjakat. A szociális otthonok fenntartási költségeinek túlnyomó részét pedig ezután is az önkormányzat fogja fedezni.

A Frim Jakab Szakosított Otthon és a Kríziskezelő Központ térítési díjain jövőre se emel az önkormányzat és Fehérváron nem vezetnek be bölcsődei gondozási díjat.

Fenntarthatatlan volt az intézményi étkezés ára

A bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési térítési díjak érdemben több mint egy évtizede nem emelkedtek. Az étkeztetés stabil biztosítása érdekében muszáj volt legalább az infláció mértékével arányosan növelni az étkeztetés díjait. Cser-Palkovics András polgármester a héten arról is tájékoztatást adott, hogy több konyha jelezte, hogy ha legalább valamelyest nem tudja növelni a bevételeit, el kell álljon a szerződéstől. A családok jelentős részének nem, vagy továbbra is kedvezményes díjat kell fizetnie a közétkeztetésért. Ezek a szabályok természetesen nem változnak.

Közélet

 1. Köszönet a segítőknek

  Ünnepélyes keretek között adták át a Csengőszó-díjat a Titkok Házában. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését idén Sztrida Noémi, a Hydro Extrusion Hungary Kft. munkatársa vehette át, aki az elmúlt két évben tevékenyen részt vett négy nagyszabású esemény megszervezésében, a közös együttműködésen felül adománygyűjtést szervezett a cég családi napján, valamint részt vett a csomagok osztásában, szervezte a kollegák részvételét az eseményekre.

  2022.12.03.
 2. Ökumenikus jótékonyság

  Színvonalas ünnepi műsorral várták a résztvevőket idén is az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A nagyszabású esemény bevételét – közel 800 ezer forintot - két anyaországon túli magyar közösség, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon (Kárpátalja) és a Gyulafehérvári Református Egyházközség (Erdély) javára ajánlották fel.

  2022.12.02.
 3. Kora tavasszal átadják a déli összekötőt

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utakat összekötő út kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 4. Már kaphatók a jövő évi matricák

  Már kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. megújult honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

  2022.12.02.