Reményben élve - élet és teremtésvédelmi program az egyházmegyében

Élet- és teremtésvédelmi programjának részeként a Székesfehérvári Egyházmegye elektromos autót vásárolt és természetvédelmi szempontok szerint alakította át a püspöki kertet. Beszámoltak arról is, hogy fogadalmi hálaajándékot készítenek a Szűz Mária közbenjárására gyermekáldásban részesült családoknak.
2017.04.18. 11:52 |

Spányi Antal megyés püspök 2003-ban indította el a Lélegezzünk együtt a világgal programját a Székesfehérvári Egyházmegyében, amelynek keretében a főpásztor szociális intézményeket alapított, iskolákat vett át, a rászorulók megsegítésére civil szervezetekkel kötött együttműködési szerződéseket. A családi élet védelméért tett hathatós lépések után egy újabb kezdeményezést mutattak be: fogadalmi hálaajándékot készítenek a Gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására gyermekáldásban részesült családoknak. Emellett az egyházmegye a környezetünk védelmében is lépéseket tett elektromos autó vásárlásával és a püspöki kert átalakításával.

Köszöntőjében Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, olyan élet költözött az elmúlt években a történelmi belvárosba, ami időnként már-már lüktet, így jó, hogy van egy olyan hely a belváros szívében, ahol továbbra is lehet hallani a madarakat és alkalmas csendes elmélkedésre, visszavonultságra. "A kert megújulása az egész város számára öröm. Bízom abban, hogy a következő időszakban az Adventi Udvarhoz hasonlóan nyitott lesz az püspöki udvar a nagyközönség számára és be lehet térni ide pár perc csendességre, erőgyűjtésre." - mondta el Székesfehérvár alpolgármestere, aki szólt a jövőbemutató, XXI. századi gondolkodást tükröző fejlesztésekről is, amelyek keretében a zöldhulladék újrahasznosításra kerül és az öntözéshez használt víz sem terheli az ivóvízhálózatot. "Remélem, hasonló példák alapján egyre több helye újul meg Székesfehérvárnak és néhány év múlva a Városház tér arculatát alapvetően meghatározó fejlesztéseknek örülhetünk, akár a Városháza és a Püspökség megújítása után." - tette hozzá Róth Péter alpolgármester. Spányi Antal püspök felidézte, hogy 2015-ben Ferenc pápa enciklikát adott ki Laudato si’ címmel, amely közös otthonunk gondozásáról szól. "A közös otthonunk a teremtett világ, amit őriznünk, gondoznunk kell. Úgy gondoltuk, ezt különösen három területen tudjuk szolgálni ezekben a napokban." - mondta el a püspök, aki beszámolt arról, hogy a környezetvédelem jegyében egy Nissan Leaf elektromos autót vásárolt az egyházmegye. A gépkocsira azt a feliratot helyezték el, hogy „Áldott légy uram és minden alkotásod.” A mondat Assisi Szent Ferenc Naphimnuszából való. A püspök reményét fejezte ki, hogy aki ezt a feliratot látja, eszébe jut majd, hogy az autó a teremtést védi és felhívja a figyelmet arra, hogy a teremtett világért mindannyian felelősek vagyunk. "A teremtés védelme akkor lehet teljes, ha az élet védelmét is beleértjük, az életnek kell megvédenünk a teremtést. Próbálunk a családoknak segíteni, ennek jegyében a vértessomlyói búcsúhelyet azoknak a családoknak a búcsúhelyévé tettük, ahol azért imádkozik a férj és feleség, hogy szülők lehessenek. Azt tapasztaltuk, hogy amikor Sarlós Boldogasszony alkalmával július elején imádkoztunk ezen a helyen és kértük a gyermekáldás kegyelmét, a házaspárok közül többen egy év múlva kisbabával a karjukon érkeztek." - mondta el Spányi Antal püspök, kiemelve, hogy a régi templomokban látható hálatáblához hasonlóan egy új, modern jel formájában készítenek hálaszíveket. Akik úgy érzik, hogy hálát kell adniuk a gyermekükért, azok elküldhetik az egyházmegye számára a gyermek nevét és születési dátumát, amit ezekbe a szívekbe belevésnek és július 2-án Vértessomlyón elhelyeznek.

A fogadalmi tárgyak Ádám Krisztián és Zalavári Fruzsina iparművészek tervei alapján készülnek. A vértessomlói kegytemplom falán elhelyezett ovális tárlóba apró ezüstözött szivek kerülnek. Keresztény hagyomány szerint szív az érzelmek, gondolatok és a bölcsesség helye az emberben, éppen ezért a Szentlélek lakhelye. A vértessomlóihálasziveket készítő iparművészek az összegömbölyödő magzat, a zárt kagyló és az angyalszárnyak formájából nyertek inspirációt. Szándékuk szerint a hálaszivek a magzatot és az újszülöttet óvó szülői szeretetre utalnak. Mielőtt elhelyezik a kegytemplomban a fogadalmi tárgyakat, a szülők köszönete jeléül gyermekük nevét és születési évét belevésik a rézből készült, ezüstözött szivekbe.

Soltész   Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte, hogy az a gondolkodás, amit a kormány hat és fél évvel ezelőtt indított  családpolitikáján keresztül, sok változást hozott az életvédelem és családvédelem területén, mindez azonban nem valósulhatott  volna meg az egyházak és a közösségért tenni akaró civil szerveztek hozzájárulása nélkül.

Az államtitkár jó hírről számolt be az élet védelmével kapcsoltban. Elmondta, hogy az elmúlt hat év során jelentős mértékben csökkent az abortuszok száma, ami öröm édesanyáknak, a megmentett gyermekeknek és öröm a közösségnek is. Kiemelte, hogy 2010 előtt több mint 40 ezer volt az abortuszok száma, 2016-ra közel 30 ezerre csökkent le ez a szám, ami 25%-os csökkenést jelent. Soltész Miklós beszélt azokról a támogatásokról is, amelyek a Székesfehérvári Egyházmegyét érintették. Ezek között van a hozzájárulás a Székesegyház felújításához, valamint három zarándokhely - Bodajk, Ercsi és Alsószentiván - megújulásához. Ezen kívül támogatták a székesfehérvári egyházi iskolák, valamint a váli és lovasberényi templom felújítását is. 

Smohay András művészettörténész a püspöki kert megújulásáról számolt be, kiemelve, hogy teremtésvédelmi szempontokat figyelembe véve került átalakításra a palotakert. Az öntözéshez kútvízet használnak, szelektíven gyűjtik a szemetet, hasznosítják a zöldhulladékot és kerékpártárolókat alakítanak ki. Elmondta, hogy az Adventi Udvar mintájára júniusban is lesz lehetőség a nagyközönség számára, hogy felkeresse a kertet a Püspökkerti koncertek elnevezésű program alkalmával. 

Hajdu Ferenc provikárius atya visszatekintést adott a Székesfehérvári Egyházmegye elmúlt években végbement életvédő programjairól. Beszélt a Lea Otthonról, mely 2005-ben nyitotta meg a kapuját, és 2008-től az egyházmegye működésében van. Elmondta azt is, hogy az otthon több mint 600 várandós édesanyát fogadott be az elmúlt időszakban, és több mint ezer gyermeknek biztosította, hogy az édesanyjával tudjon maradni. Szólt a püspök atya által létrehozott Székesfehérvári Egyházmegye Segítő Csoportjáról is, amely azzal a céllal jött létre, hogy támogatást nyújtson mindazoknak, akik valamilyen módon kiszolgáltatott helyzetben vannak. Elsődleges célcsoportja azok, akik életkoruk vagy életállapotuk miatt vannak kiszolgáltatott helyzetben.

Közélet

 1. A 64 vármegye földje is bekerült az Országzászló emlékmű talapzatába

  Hétfőn ünnepélyes keretek között helyezték el a befejezés előtt álló fehérvári Országzászló emlékmű talapzatában a történelmi Magyarország 64 vármegyéjének földjét, amit Nyárai-Horváth István plébános áldott meg. 

  2018.05.21.
 2. „Ne szabjátok magatokat ehhez a világhoz” - a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közben

  A Székesfehérvári Egyházmegye tizenkét esztendős hagyománya már, hogy Pünkösdhétfőn családi napra hívja valamennyi a területén élő közösséget. A találkozónak harmadszor otthont adó Bregyó-közi Ifjúsági- és Szabadidő Központban ezúttal is püspöki szentmisével kezdődött a nagyszabású esemény, majd lelki és játékos programokkal, vásárral is igyekezett a családok minden tagját megszólítani. Összesen több mint ezren érkeztek, hogy Pünkösd örömét közösségben éljék át.

  2018.05.21.
 3. Pünkösd a húsvéti időszak betetőzése, megkoronázása

  Pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn megült ünnep, melyben a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, amelyet a keleti és a nyugati egyház egyaránt megünnepelt.

  2018.05.20.
 4. Pünkösdhétfőn lesz a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közben

  Május 21-én, Pünkösdhétfőn lesz a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közi Ifjúsági- és Szabadidő Központban. A családi programra minden korosztályt várnak lelki-szellemi és sport programokkal egyaránt. Szeretettel várják az érdeklődőket, részletes tájékoztatás az egyhazmegyeinap.hu oldalon olvasható.

  2018.05.19.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek