Püspöki misét imádkoztak a szenvedőkért a Betegek Világnapján Székesfehérváron

Hétfőn, a Betegek Világnapján Spányi Antal, megyés püspök a Szent Imre templomban celebrált szentmisét a város papságával együtt, melynek keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét. A beteg hívek mellett megemlékeztek mindazokról az orvosokról, nővérekről, betegápolókról, akik önzetlen szolgálatukkal enyhítik a szenvedők fájdalmait.
2019.02.11. 20:23 |

Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11-e a Betegek Világnapja, melynek célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését."

Látjuk a szenvedést a világban és tapasztaljuk a magunk életében. Ami még ennél is rosszabb; látjuk azok életében is, akiket szeretünk, akiket mellénk, nekünk adott az Úr, akiket ránk bízott az Isten. Szenvedünk, mert érezzük gyöngeségeinket, a fájdalmat, érezzük, hogy az emberi szervezet, amelyet kaptunk kopik, gyengül, különböző fájdalmakat hordoz magában és ott van egy sajátos fájdalom is; az elmúlás közeledtének fájdalma.” - emelte ki szentbeszédében Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke.

Fájdalomként hordozzuk magunkban a meg nem értettséget, a félreértettséget, elutasítottságot és fájdalommal hordozzuk magunkban lelkünknek azokat a sebeit, amelyeket bűneink okoztak számunkra s amelyeket még nem engedtünk az isteni kegyelemnek begyógyítani, mert még ragaszkodunk emlékeinkben, ragaszkodunk a bűntudat keserűségéhez, önmagunkat is gyötörve vele” - tette hozzá a főpásztor.

De nemcsak szenvedés van az életben, hanem a szenvedő ember megtapasztalja Isten közelségét, megtapasztalja, hogy a Szűzanya, a betegek gyógyítója szeretettel veszi körül. Megtapasztalja, hogy a szentségek kegyelme gyógyít, fölemel, erősít.

Isten szeretetét abban is megtapasztaljuk, hogy senkinek sem kell magára maradottan szenvednie. Senkinek sem kell egyedül hordoznia életének keresztjeit. Mert van van mellette valaki, aki felkínálja szeretetét, részt kér a szenvedésből.” - hangsúlyozta Spányi Antal.

Ezzel a szeretettel találkozunk a betegek szentségében, amely kegyelmet közvetít, hogy tudjuk a szenvedést keresztként hordozni, tudjuk a szenvedéseinket Krisztus keresztjével egyesíteni, tudjuk azt, hogy ami nekünk nehéz és fájdalmas, azt Krisztussal együtt viseljük. Ebben erősít meg minket az az Oltáriszentség is, amely Jézus jelenlétét hozza közénk, amely által maga Krisztus van velünk és amely által Krisztus vesz részt a mi életünkben.”

A szenvedés nem fog elmúlni az életünkből. A szenvedést hordoznunk kell. Lehet, hogy szeretnénk szabadulni tőle, mint Szent Pál, aki úgy fordult az Úrhoz, hogy vegye el a tövist a testéből és azt a választ kapta, - talán mi is azt kapjuk - hogy „elég neked az én kegyelmem”. Hordoznunk kell a fájdalom keresztjét, de van hozzá erőnk, mert mindenre van erőnk Krisztusban."

Törekednünk kell arra, hogy legalább mi ne okozzunk mások számára szenvedést. Próbáljunk meg szeretettel, türelemmel, elfogadással, jósággal fordulni egymás felé és mint jó keresztények imádságunkban is hordozzuk a szenvedőket.

Életünkben jelen van a szenvedés, de szenvedhetünk úgy, hogy általa egész életünk az Isten felé haladjon, Istenhez kerüljön közel, segítsen ebben bennünket Szűz Mária közbenjáró imádsága." - zárta homíliáját Spányi Antal, megyés püspök, aki imádkozott mindazokért is, akik a betegeknek szentelik az életüket, gyógyítják és ápolják őket.

Közélet

 1. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 2. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 3. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.
 4. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek