Püspöki misét imádkoztak a szenvedőkért a Betegek Világnapján Székesfehérváron

Hétfőn, a Betegek Világnapján Spányi Antal, megyés püspök a Szent Imre templomban celebrált szentmisét a város papságával együtt, melynek keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét. A beteg hívek mellett megemlékeztek mindazokról az orvosokról, nővérekről, betegápolókról, akik önzetlen szolgálatukkal enyhítik a szenvedők fájdalmait.
2019.02.11. 20:23 |

Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11-e a Betegek Világnapja, melynek célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését."

Látjuk a szenvedést a világban és tapasztaljuk a magunk életében. Ami még ennél is rosszabb; látjuk azok életében is, akiket szeretünk, akiket mellénk, nekünk adott az Úr, akiket ránk bízott az Isten. Szenvedünk, mert érezzük gyöngeségeinket, a fájdalmat, érezzük, hogy az emberi szervezet, amelyet kaptunk kopik, gyengül, különböző fájdalmakat hordoz magában és ott van egy sajátos fájdalom is; az elmúlás közeledtének fájdalma.” - emelte ki szentbeszédében Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke.

Fájdalomként hordozzuk magunkban a meg nem értettséget, a félreértettséget, elutasítottságot és fájdalommal hordozzuk magunkban lelkünknek azokat a sebeit, amelyeket bűneink okoztak számunkra s amelyeket még nem engedtünk az isteni kegyelemnek begyógyítani, mert még ragaszkodunk emlékeinkben, ragaszkodunk a bűntudat keserűségéhez, önmagunkat is gyötörve vele” - tette hozzá a főpásztor.

De nemcsak szenvedés van az életben, hanem a szenvedő ember megtapasztalja Isten közelségét, megtapasztalja, hogy a Szűzanya, a betegek gyógyítója szeretettel veszi körül. Megtapasztalja, hogy a szentségek kegyelme gyógyít, fölemel, erősít.

Isten szeretetét abban is megtapasztaljuk, hogy senkinek sem kell magára maradottan szenvednie. Senkinek sem kell egyedül hordoznia életének keresztjeit. Mert van van mellette valaki, aki felkínálja szeretetét, részt kér a szenvedésből.” - hangsúlyozta Spányi Antal.

Ezzel a szeretettel találkozunk a betegek szentségében, amely kegyelmet közvetít, hogy tudjuk a szenvedést keresztként hordozni, tudjuk a szenvedéseinket Krisztus keresztjével egyesíteni, tudjuk azt, hogy ami nekünk nehéz és fájdalmas, azt Krisztussal együtt viseljük. Ebben erősít meg minket az az Oltáriszentség is, amely Jézus jelenlétét hozza közénk, amely által maga Krisztus van velünk és amely által Krisztus vesz részt a mi életünkben.”

A szenvedés nem fog elmúlni az életünkből. A szenvedést hordoznunk kell. Lehet, hogy szeretnénk szabadulni tőle, mint Szent Pál, aki úgy fordult az Úrhoz, hogy vegye el a tövist a testéből és azt a választ kapta, - talán mi is azt kapjuk - hogy „elég neked az én kegyelmem”. Hordoznunk kell a fájdalom keresztjét, de van hozzá erőnk, mert mindenre van erőnk Krisztusban."

Törekednünk kell arra, hogy legalább mi ne okozzunk mások számára szenvedést. Próbáljunk meg szeretettel, türelemmel, elfogadással, jósággal fordulni egymás felé és mint jó keresztények imádságunkban is hordozzuk a szenvedőket.

Életünkben jelen van a szenvedés, de szenvedhetünk úgy, hogy általa egész életünk az Isten felé haladjon, Istenhez kerüljön közel, segítsen ebben bennünket Szűz Mária közbenjáró imádsága." - zárta homíliáját Spányi Antal, megyés püspök, aki imádkozott mindazokért is, akik a betegeknek szentelik az életüket, gyógyítják és ápolják őket.

Közélet

 1. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 2. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 3. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.
 4. A túlélés dalai - Zeneiskolás megemlékezés Fahidi Éva holokauszt túlélővel

  A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan szervez megemlékezést április 24-én a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium. Az esemény vendége lesz Fahidi Éva írónő, holokauszt túlélő.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek