Projektnyitó a Corvinuson – a fehérvári campus egyedi arculatát erősítik

A Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán négy évig tartó projekt kezdődött el, amelynek célja, hogy erősítse a fehérvári képzés egyedi arculatát és a duális képzésben részt vevő partnerek együttműködését. Újragondolják a duális képzéseket a tanulási eredmények tükrében, valamint a tananyagot is fejlesztik. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a duális képzés témájában.
2018.01.12. 15:10 |

„A Budapesti Corvinus Egyetem duális és kooperatív felsőoktatási képzéseinek és szakirányú továbbképzéseinek fejlesztése” című– EFOP-3.5.1-16-2017-00001 számú – projekt nyitókonferenciáját pénteken tartották a BCE Székesfehérvári Campusán.

A 2017 szeptemberében indult négyéves projekt elsődleges célja a székesfehérvári képzés egyedi arculatának erősítése – a képzések gyakorlatiasságának és a munkaerőpiac igényeihez igazodásának az előtérbe állításával.

Célja továbbá, hogy erősítsék a várossal és a vállalatokkal való kapcsolatot. A duális képzések fejlesztése a partnerek bevonásával zajlik. Újragondolják a képzéseket a tanulási eredmények tekintetében, valamint a tananyagot is fejlesztik.A rendezvényt dr. Lánczi András rektor nyitotta meg, majd dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Mészáros Attila alpolgármester mondta el gondolatait a projekttel kapcsolatban. Dr. Lánczi András rektor megnyitójában kiemelte, hogy fontos nap ez a Corvinus életében, hiszen délelőtt a nyílt nap programjai zajlottak, délután pedig a duális képzéssel kapcsolatban hangzanak el tartalmas előadások. A nyílt nappal kapcsolatban kiemelte, hogy sokkal többen voltak, mint tavaly, a fokozott érdeklődés pedig biztató jel a jövőre nézve. A fehérvári campus jövőjéről szólva elmondta, hogy olyan képzéseket szeretnének Székesfehérvárra hozni, amelyek csak itt elérhetőek. Ezt a célt szolgálja a 2017 szeptemberétől 2021 április végéig tartó projekt is.Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy az egyetemeknek folyamatosan keresnie kell a kapcsolatot a külvilággal annak érdekében, hogy teljesíthessék a küldetésüket. „Évekkel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy egy egyetemnek a feladata nem más, mint, hogy magasan képezett, kiváló oktatók oktassák a motivált hallgatókat. Ez egy ma is meglévő elvárás az egyetemek felé, azonban úgy gondoljuk, hogy ennél sokkal közvetlenebb feladatai is vannak annak érdekében, hogy a munkaerőpiac számára értékes, képzett szakembereket adjon Magyarországnak.” – fogalmazott a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki szerint a duális képzés bevezetésére nagy szüksége volt a gazdaságnak.

Mészáros Attila alpolgármester a projektnyitó konferencián elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben Székesfehérvár ipara rendkívüli mértékben fejlődött, viszont ezzel párhuzamosan nem fejlődött a felsőoktatás, ezért is kellett az elmúlt években rögtön a „hetedik sebességbe” kapcsolni. 2014-2015-ben létrejött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, egy évvel később pedig a Corvinus Székesfehérvári Campusa.

A duális képzés kapcsán Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy a város méltán lehet büszke azokra a számokra, amiket az elmúlt években elért, hiszen jelenleg a duális képzésben résztvevő csaknem 500 cégnek a 15%-a a városban kapcsolódik a helyi képzéshez – és a számuk folyamatosan nő.

A fiatalok számára pedig a két egyetem összesen több mint 200 duális helyet biztosít. Az alpolgármester a duális képzést fontos hívószóként nevezte meg, ami a fiatalok számára az itteni képzés választását jelentheti. „Ez az irány óriási segítség és lehetőség a város számára, amely ma az ország második legnagyobb gazdasági erőcentruma. Óriási fejlődés figyelhető meg évről évre, az elmúlt évben az előzőhöz képest több mint egymilliárd forinttal nőtt az iparűzési adóból származó bevétel, ami fontos mérőszám a helyi gazdaság fejlődéséről és jelzi a helyi ipar bizalmát a város felé.” – fogalmazott Mészáros Attila, és a duális képzésnek a munkaerőhiány csökkentésében betöltött szerepét hangsúlyozta.

A konferencián Dr. András Krisztina rektori megbízott a Székesfehérvári Campus képzési portfóliójának fejlesztéséről adott elő. Az egyetem duális partnereinek képviseletében Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese ismertette a duális képzés során szerzett eddigi tapasztalatait, Kováts Gergely, a projekt szakmai vezetőjétől pedig a célkitűzésekről, illetve az eddig megrendezett és a jövőbeli programokról beszélt. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a témában több egyetem, illetve a gazdasági szereplők és a hallgatók képviselőinek a részvételével.

Közélet

 1. Vargha Tamás, országgyűlési képviselő volt az év első Öreghegyi Disputájának vendége

  Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője volt az idei esztendő első disputájának vendége az Öreghegyi Közösségi Házban. Az est házigazdája Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke volt, aki az elmúlt év értékeléséről, az újesztendő feladatairól, a Magyar Honvédség helyzetéről, diákévekről, tanári pályájáról, közéletről és kultúráról is kérdezte vendégét.

  2018.01.23.
 2. Finn testvérvárosunkból érkezett diákok látogattak a Városházára

  Finn testvérvárosunk, Kemi egyik általános iskolájából érkeztek vendégek a Tóvárosi Általános Iskolába. A „Hepola” diákjai, 17 tanuló és felnőtt kísérőik egész héten itt lesznek és megismerkednek Székesfehérvár nevezetességeivel. A Városházán Mészáros Attila alpolgármester fogadta a delegációt, kiemelve, hogy a  mostani találkozó fontos lehetőség az iskolák életében, a jó gyakorlatok átadása pedig mindkét fél számára előnyös lehet.

  2018.01.23.
 3. Új lendület, régi cél - továbbra is "Közösen egy zöld úton"

  A cél nem változott, a Depónia továbbra is a környezet tisztaságát és az újrafelhasználást fókuszba helyező gazdaságosságot tartja szem előtt, viszont megújították a cég arculatát. A Depónia Nonprofit Kft. új szlogenje megfogalmazza a célt, és felhívja a figyelmet arra, hogy kizárólag közösen tudunk tenni környezetünk védelme érdekében. Ezt fejezi ki a Közösen egy zöld úton... jelmondat.

  2018.01.23.
 4. A 2018-as költségvetés tervezetéről tart kedden fogadóórát Fehérvár polgármestere

  On-line fogadóórát tart január 23-án, kedden délután, 16 és 18 óra között Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András Facebook-oldalán tette közzé az értesítést, és a 2018-as költségvetés tervezetével kapcsolatban várja a megkereséseket.

  2018.01.23.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek