Projektnyitó a Corvinuson – a fehérvári campus egyedi arculatát erősítik

A Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán négy évig tartó projekt kezdődött el, amelynek célja, hogy erősítse a fehérvári képzés egyedi arculatát és a duális képzésben részt vevő partnerek együttműködését. Újragondolják a duális képzéseket a tanulási eredmények tükrében, valamint a tananyagot is fejlesztik. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a duális képzés témájában.
2018.01.12. 15:10 |

„A Budapesti Corvinus Egyetem duális és kooperatív felsőoktatási képzéseinek és szakirányú továbbképzéseinek fejlesztése” című– EFOP-3.5.1-16-2017-00001 számú – projekt nyitókonferenciáját pénteken tartották a BCE Székesfehérvári Campusán.

A 2017 szeptemberében indult négyéves projekt elsődleges célja a székesfehérvári képzés egyedi arculatának erősítése – a képzések gyakorlatiasságának és a munkaerőpiac igényeihez igazodásának az előtérbe állításával.

Célja továbbá, hogy erősítsék a várossal és a vállalatokkal való kapcsolatot. A duális képzések fejlesztése a partnerek bevonásával zajlik. Újragondolják a képzéseket a tanulási eredmények tekintetében, valamint a tananyagot is fejlesztik.A rendezvényt dr. Lánczi András rektor nyitotta meg, majd dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Mészáros Attila alpolgármester mondta el gondolatait a projekttel kapcsolatban. Dr. Lánczi András rektor megnyitójában kiemelte, hogy fontos nap ez a Corvinus életében, hiszen délelőtt a nyílt nap programjai zajlottak, délután pedig a duális képzéssel kapcsolatban hangzanak el tartalmas előadások. A nyílt nappal kapcsolatban kiemelte, hogy sokkal többen voltak, mint tavaly, a fokozott érdeklődés pedig biztató jel a jövőre nézve. A fehérvári campus jövőjéről szólva elmondta, hogy olyan képzéseket szeretnének Székesfehérvárra hozni, amelyek csak itt elérhetőek. Ezt a célt szolgálja a 2017 szeptemberétől 2021 április végéig tartó projekt is.Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy az egyetemeknek folyamatosan keresnie kell a kapcsolatot a külvilággal annak érdekében, hogy teljesíthessék a küldetésüket. „Évekkel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy egy egyetemnek a feladata nem más, mint, hogy magasan képezett, kiváló oktatók oktassák a motivált hallgatókat. Ez egy ma is meglévő elvárás az egyetemek felé, azonban úgy gondoljuk, hogy ennél sokkal közvetlenebb feladatai is vannak annak érdekében, hogy a munkaerőpiac számára értékes, képzett szakembereket adjon Magyarországnak.” – fogalmazott a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki szerint a duális képzés bevezetésére nagy szüksége volt a gazdaságnak.

Mészáros Attila alpolgármester a projektnyitó konferencián elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben Székesfehérvár ipara rendkívüli mértékben fejlődött, viszont ezzel párhuzamosan nem fejlődött a felsőoktatás, ezért is kellett az elmúlt években rögtön a „hetedik sebességbe” kapcsolni. 2014-2015-ben létrejött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, egy évvel később pedig a Corvinus Székesfehérvári Campusa.

A duális képzés kapcsán Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy a város méltán lehet büszke azokra a számokra, amiket az elmúlt években elért, hiszen jelenleg a duális képzésben résztvevő csaknem 500 cégnek a 15%-a a városban kapcsolódik a helyi képzéshez – és a számuk folyamatosan nő.

A fiatalok számára pedig a két egyetem összesen több mint 200 duális helyet biztosít. Az alpolgármester a duális képzést fontos hívószóként nevezte meg, ami a fiatalok számára az itteni képzés választását jelentheti. „Ez az irány óriási segítség és lehetőség a város számára, amely ma az ország második legnagyobb gazdasági erőcentruma. Óriási fejlődés figyelhető meg évről évre, az elmúlt évben az előzőhöz képest több mint egymilliárd forinttal nőtt az iparűzési adóból származó bevétel, ami fontos mérőszám a helyi gazdaság fejlődéséről és jelzi a helyi ipar bizalmát a város felé.” – fogalmazott Mészáros Attila, és a duális képzésnek a munkaerőhiány csökkentésében betöltött szerepét hangsúlyozta.

A konferencián Dr. András Krisztina rektori megbízott a Székesfehérvári Campus képzési portfóliójának fejlesztéséről adott elő. Az egyetem duális partnereinek képviseletében Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese ismertette a duális képzés során szerzett eddigi tapasztalatait, Kováts Gergely, a projekt szakmai vezetőjétől pedig a célkitűzésekről, illetve az eddig megrendezett és a jövőbeli programokról beszélt. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a témában több egyetem, illetve a gazdasági szereplők és a hallgatók képviselőinek a részvételével.

Közélet

 1. Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

  Életének 94. esztendejében, hétfőn elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 

  2018.10.22.
 2. 1956 - a Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői

  A történelmi egyházak helyi képviselői, Székesfehérvár és Fejér megye közéleti vezetői, valamint emlékezők százai imáztak együtt az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért Spányi Antal, megyés püspök meghívására hétfőn délelőtt Szent Imre-templom falán elhelyezett Fadrusz-keresztnél elhelyezett emléktáblánál.

  2018.10.22.
 3. Kegyeleti napok - számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

  Az önkormányzati temetőkben nyugvó szeretteikről megemlékezőket ebben az esztendőben is számos ingyenes szolgáltatással segíti a Székesfehérvár Városgondnoksága. A sírhelyek rendbe tételéhez kőzúzalékot biztosítanak 2018. október 24-én mind a 9 önkormányzati temetőben. Összesen 36 köbméternyi követ szállít ki a temetőkertekbe a Városgondnokság. A sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu címen is ellenőrizhető.

  2018.10.22.
 4. Az Erasmus + pályázati lehetőségeiről tájékoztatják a diákokat csütörtökön

  Az Erasmus+ program pályázati lehetőségeit ismerteti Pribil-Kövesdy Döniz, a Tempus Közalapítvány pályázati referense a III. Béla király téren található VMK Pedagógiai Szakkönyvtárában október 25-én csütörtökön 16 órától.

  2018.10.21.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek