Prof. Dr. Romhányi Györgyre emlékeznek szerdán

Szerdán délután hagyományosan koszorúzással kezdődnek a Prof. Dr. Romhányi Györgyhöz kapcsolódó városi programok. Az emlékülésen 18 órától a Hiemer-házban adják át a Romhányi-díjakat; az előadások mellett a résztvevők kisfilmet láthatnak a legendás, székesfehérvári kötődésű orvosról.

2018.09.17. 13:40 |

Romhányi György előadásainak jegyzetei ma is kézen forognak, és az utódok szívesen idézik mondásait, meghatározásait. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az Oskola utcai emléktábla megkoszorúzásával kezdődnek a Prof. Dr. Romhányi Györgyhöz kapcsolódó programok szeptember 19-én, szerdán 17.45 órakor. A hagyományos emlékülést a Hiemer-házban rendezik 18 órától. A Romhányi-díjak átadását követően a díjazottak előadást tartanak, utána pedig Romhányi professzor beszél hozzánk címmel rövid kisfilmet tekinthetnek meg a rendezvény résztvevői.

A Prof. Dr. Romhányi György-díjat 1999 óta évente egyszer ítélik oda Fejér megyei orvosoknak. Az idei átadásra a szerdai rendezvényen, a Hiemer-házban kerül sor.

Az emlékülést a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezete szervezi annak a kiváló, Fejér megyei születésű személyiségnek a tiszteletére, aki az orvosképzés kiemelkedő alakja volt, és aki Székesfehérvárt mindig a saját városának tekintette – mint a Ciszterci Főgimnázium egykori növendéke. Előadásainak a jegyzetei még ma is kézen forognak: a kórbonctani katedrán teljesedett ki pályája, amit a tanítványok feltétel nélküli szeretete, a szigorúság és az inspirálni tudás jellemzett. Tőle származik az a mondás, hogy a ’patológia az emberi szenvedések tana a szervi elváltozások tükrében’; azt tanította, hogy a halottak az utolsó példájukkal a boncteremben az orvosokat tanítják. Hozzá fűződik az a meghatározás is, hogy a magyar orvos alázattal szolgálja a magyar népet. 

Közélet

 1. Megalakult a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete - a fiatalok biztonsága a cél

  A frissen alakult egyesület alapvető célja a rendezvényekre járó székesfehérvári és környékbeli fiatalok biztonságos szórakozásának, kikapcsolódásának elősegítése, biztosítása, valamint a rendezvényhelyszínek, szervezők és hatóságok közötti kommunikáció erősítése és a drogprevenció. Ennek részeként hatósági partnerekkel közösen létrehozza saját minősítési rendszerét, melynek neve: Biztonságos Szórakozóhely. 

  2019.03.18.
 2. IPAR 4.0 - „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.”

  A digitalizáció oktatásra, gazdaságra, szakképzésre és munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól, a digitális átállást támogató fejlesztések és kapcsolódó támogatásokról, a fehérvári jógyakorlatról is szó lesz az Alba Innovár Digitális Élményközpont március 26-i eseményén. 

  2019.03.18.
 3. Püspöki áldást kapnak a fehérvári édesapák március 19-én, Szent József ünnepén

  Március 19-én, kedden délelőtt 10 órakor a Szemináriumi templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrál hagyományos, Szent József-napi szentmisét a város papságával. A szentmisében püspöki áldásban részesülnek az édesapák. Ezen a napon az egyházmegye összes plébániáján megáldják a plébánosok a családapákat.

  2019.03.18.
 4. Március 24-től tartós élelmiszergyűjtés lesz a templomokban

  Március 24 és 31. között ismét nagyböjti élelmiszergyűjtés lesz a katolikus templomokban. A Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a hívek a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat.

  2019.03.16.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek