Prof. Dr. Romhányi Györgyre emlékeznek szerdán

Szerdán délután hagyományosan koszorúzással kezdődnek a Prof. Dr. Romhányi Györgyhöz kapcsolódó városi programok. Az emlékülésen 18 órától a Hiemer-házban adják át a Romhányi-díjakat; az előadások mellett a résztvevők kisfilmet láthatnak a legendás, székesfehérvári kötődésű orvosról.

2018.09.17. 13:40 |

Romhányi György előadásainak jegyzetei ma is kézen forognak, és az utódok szívesen idézik mondásait, meghatározásait. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az Oskola utcai emléktábla megkoszorúzásával kezdődnek a Prof. Dr. Romhányi Györgyhöz kapcsolódó programok szeptember 19-én, szerdán 17.45 órakor. A hagyományos emlékülést a Hiemer-házban rendezik 18 órától. A Romhányi-díjak átadását követően a díjazottak előadást tartanak, utána pedig Romhányi professzor beszél hozzánk címmel rövid kisfilmet tekinthetnek meg a rendezvény résztvevői.

A Prof. Dr. Romhányi György-díjat 1999 óta évente egyszer ítélik oda Fejér megyei orvosoknak. Az idei átadásra a szerdai rendezvényen, a Hiemer-házban kerül sor.

Az emlékülést a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezete szervezi annak a kiváló, Fejér megyei születésű személyiségnek a tiszteletére, aki az orvosképzés kiemelkedő alakja volt, és aki Székesfehérvárt mindig a saját városának tekintette – mint a Ciszterci Főgimnázium egykori növendéke. Előadásainak a jegyzetei még ma is kézen forognak: a kórbonctani katedrán teljesedett ki pályája, amit a tanítványok feltétel nélküli szeretete, a szigorúság és az inspirálni tudás jellemzett. Tőle származik az a mondás, hogy a ’patológia az emberi szenvedések tana a szervi elváltozások tükrében’; azt tanította, hogy a halottak az utolsó példájukkal a boncteremben az orvosokat tanítják. Hozzá fűződik az a meghatározás is, hogy a magyar orvos alázattal szolgálja a magyar népet. 

Közélet

 1. Jól tanuló fehérvári fiatalok vehettek át Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat

  Székesfehérvár évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat az idei esztendőben 76 fehérvári általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgató vehette át húsz intézményből.

  2019.01.15.
 2. Pénteken lesz nyílt nap a BCE Székesfehérvári Campusán

  A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán 2019. január 18-án, pénteken reggel kilenc órától nyílt napot tartanak, ahová az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőket egyaránt szeretettel várják. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött!

  2019.01.15.
 3. Vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje

  Január 20-án, vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Felsőváros búcsúja, amely 1739 óta Székesfehérvár fogadalmi napja. A fogadalmi misét 10 órakor, a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. A szentmisét követően köszöntők hangzanak el a Felsővárosi Közösségi Házban, a búcsú folytatásaként pedig fánk, tea és forralt bor várja a résztvevőket.

  2019.01.15.
 4. InnoSchool – középiskolás fiatalok vállalkozóvá válását segítik

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részt vesz az InnoSchool nemzetközi projektben melynek célja a közép-európai országokban, köztünk hazánkban is a vállalkozói szellem erősítése és a vállalkozóvá válás segítése a középfokú iskolai tanulmányaikat végző fiatalok körében. 

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek