Polgármesteri tájékoztató a város cégeinek eredményeiről

A város cégeinek elmúlt másfél évéből származó tapasztalatokat és eredményeket osztotta meg a fehérváriakkal közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere, kiemelve, hogy maradéktalanul helyt álltak mind a járvány elleni védekezés, mind a megszokott kötelességeik tekintetében.
2021.06.10. 17:15 |

Tisztelt Fehérváriak!

"Városunk életének rendkívül fontos, nélkülözhetetlen fenntartói és alakítói az önkormányzati gazdasági társaságok. Az elmúlt másfél év próbára tette őket is, de büszkén mondhatom, hogy maradéktalanul helyt álltak mind a járvány elleni védekezés, mind a megszokott kötelességeik tekintetében. Mivel mostanra minden gazdasági társaságunk benyújtotta beszámolóját, azokat pedig a rendkívüli helyzet okán még a közgyűlés nélkül kellett elfogadjam, célszerűnek látom, hogy megosszam Önökkel is a város cégeinek elmúlt másfél évéből származó tapasztalatokat és eredményeket. Annál is inkább, hiszen a mai napon tartottuk a cégvezetők szokásos fél napos, stratégiai egyeztetését, melyen összegeztük a tapasztalatokat és kijelöltük a következő időszak irányait és teendőit.

A lényeg, hogy a gazdasági társaságaink a járványügyi helyzet nehézségei és bizonytalansága közepette is kiegyensúlyozott, sikeres évet zártak, kiemelten fontos, hogy (köz)szolgáltatásaikat folyamatosan és az elvárt színvonalon biztosították, azon túl, hogy a munkahelyeket sikerült megvédeniük, többségükben nyereségesen működtek, illetve gazdasági és társadalmi szerepvállalással is kivették részüket városunk Pandémia elleni védekezésében.

Nyereséges működésüket úgy érték el, hogy a tavalyi év során összesen 1 milliárd 480 millió forinttal járultak hozzá a város költségeihez, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a járvány elleni védekezés és bizonytalan gazdasági helyzet közepette. Ezt úgy tették, hogy szem előtt kellett tartaniuk saját munkavállalóik vírus elleni védelmét, egészségének megőrzését. A város önkormányzata térítésmentes tesztek lehetőségével, a járványügyi helyzetben megkövetelhető munkahelyi feltételek és körülmények biztosításával járult hozzá a megbetegedések elkerüléséhez és a munkavállalók egészségének védelméhez.

Fontos kiemelni, hogy erőfeszítéseinkkel nem maradtunk magunkra: a Kormány 2020. év decemberében a gazdasági társaságaink működésének támogatása érdekében közel 2 Milliárd Ft összegű támogatást nyújtott. A biztosított állami támogatásnak köszönhetően minimalizáltuk a Fejérvíz Zrt. veszteségét és ázsiós tőkeemelést hajtottunk végre a SZÉPHŐ Zrt.-nél, valamint a Városfejlesztési NKft. számára is biztosítani tudtunk többletforrásokat.

A 2020. év késő tavaszán, amikor a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója átvette a gazdasági társaság vezetését, ismertettük a város lakóival a részvénytársaság nehéz gazdasági helyzetét és jeleztük, hogy az a törekvés, hogy abban - a járvány ellenére - jelentős javulást érjünk el. Mára kijelenthető, hogy a Fejérvíz Zrt. gazdasági kilátásai még a vártnál is kedvezőbben alakulnak. Az Országgyűlés döntése alapján 2021-ben már az előző évihez képest 216 millió forinttal kevesebb közművezeték adót kell befizetnie a vállalatnak.

A másik fontos intézkedés, hogy a Kormány decemberi döntése alapján a Székesfehérvári Önkormányzatnak, mint legfőbb tulajdonosnak, 615 millió forintot utalt át, mely összeget a Város március hónapban, ázsiós tőkeemelés formájában folyósított a Fejérvíz Zrt-nek. Az állami segítségből 500 millió Ft-ot tőke tartalékba helyeztünk, mellyel 2023 végéig biztosítani tudjuk a vállalat pénzügyi előírások szerinti működési feltételeit. A támogatás fennmaradó része pedig lehetőséget biztosított arra, hogy bár korlátozott összegben és mértékben, de elismerjük a gazdasági társaság dolgozóinak áldozatvállalását és az elmúlt időszakban, a vállalat folyamatos működésének fenntartása érdekében tett erőfeszítéseit.

A tavalyi évben kormányzati forrásból 375 millió Ft támogatást kapott az Önkormányzat az Alba Airport Börgöndi Repülőtérrel kapcsolatot ingatlanvásárlásra, és további 750 millió forint forrást biztosítottak a reptérrel kapcsolatos tervek átdolgozására. Ezzel így egyértelművé vált, hogy komoly szerepet szánnak a légiközlekedésben a Börgöndi Repülőtérnek, melynek létesítése már régóta húzódik. Az év elején elvégzett vagyonértékelés alapján a repülőtér jelenlegi értéke 3,7 milliárd forint, ami a városi vagyon további értéknövekedését támasztja alá.

A SZÉPHŐ Zrt. kiemelkedő beruházásaként valósult meg az új, csúcstechnológiát képviselő Bakony utcai energiatermelő infrastruktúra, mellyel a legmagasabb hatékonysággal képes ellátni a város távfűtési rendszerébe bekötött lakások fűtését és használati melegvíz ellátását is. A vállalat közel 22 ezer lakást és ezer egyéb felhasználót lát el a fenti szolgáltatásokkal, emellett társasházak üzemeltetési feladatait is ellátja. Működése stabil gazdálkodáson és pénzügyi alapokon nyugszik. Székesfehérvár MJV Önkormányzata 2020 év végén úgy döntött, hogy ezt a stabil működést ázsiós tőkeemelés formájában tovább kívánja erősíteni, biztosítva ezzel a vállalat hosszú távú, stabil gazdálkodásának alapjait.

A Városgondnokság Kft. 2020-ban kiemelkedő munkát végzett a város zöld területeinek modernizálásban, újjáépítésében. Az öt óvodát érintő teljes óvoda udvar- és játszótér felújítás program éppen a napokban fejeződött be. Meg kell említenünk a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása és a Városgondnokság Kft. kivitelezése eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát is, mely tavaly októberi átadását követően, örömünkre, rendkívül népszerű lett a sportolni, mozogni vágyók körében. Számos út- és járdafelújítás is megvalósult a Városgondnokság kivitelezésében, melyek közül kettőt szeretnék feltétlenül kiemelni. Az öreghegyi útprogram keretén belül a Homonnai utcában megtörtént a régi víziközművek cseréje, a burkolat teljes szélességében megújult, az újonnan kialakított térköves járda biztosítja a gyalogosok biztonságos közlekedését. A Poprádi utca teljes felújítási munkálatai márciusban zárultak, melynek keretében új pályaszerkezet és csapadékvíz elvezetés épült, illetve az erősáramú vezetékhálózat is felújításra került. A munkálatokat a program keretében tovább folytatjuk, rendezett és biztonságos közterületi környezetet biztosítva az ott lakók számára.

A Depónia NKft. és a Continus Nova Kft. jelentős beruházásokat indított a csalai telephelyen. Elkészült egy több, mint 600 négyzetméteres járműjavító műhely és elkezdődtek az új, közös irodaház építésének munkálatai, melyek 2021 negyedik negyedévében fejeződnek be. A Depónia NKft. érintett a hulladéktörvény 2021.március 1-én hatályba lépett módosításai kapcsán is. A törvénymódosításban foglaltakra való felkészülést a vállalat megkezdte. Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. állásfoglalása értelmében a Depónia NKft. megkezdheti a felkészülést a lakosság körében is oly régóta várt LHSO, azaz lakossági használt sütőolaj gyűjtésére és értékesítésére.

Nagy öröm volt számunkra, hogy 2020-ban a Magyar Marketing Szövetség szervezésében megvalósuló városok, települések marketingtevékenységét elismerő „Városmarketing Gyémánt Díjat” érdemelt ki a Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. „Külső kommunikációs megoldások és tartalom”, valamint „Márka és identitás építés” kategóriában, mely öregbítette a város hírnevét és egyben elismerte a társaság szakmai munkáját is. Ezt követte a szakma egy újabb elismerése 2021 januárjában azzal, hogy „Az Év Honlapja” verseny díját nyerte el turizmus kategóriában a www.sostoszekesfehervar.hu oldal, amelyet 2020-ban hozott létre a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. A Sóstó Természetvédelmi Területet és a Látogatóközpont szolgáltatásait bemutató oldalt a Magyar Marketing Szövetség kategóriagyőztesnek választotta, a díjat Országos Díjátadó Roadshow keretében január 21-én vehették át a megújult Sóstó Látogatóközpontban a Turisztikai KNKft. munkatársai.

A Fehérvári Médiacentrum Kft. gondozásában megjelenő Fehérvár Magazin című közéleti hetilap mind tartalmában, mind megjelenésében megújult. A nyomtatásban minden héten a város lakosságához eljuttatott lapban továbbra is az aktuális fehérvári közéleti-, gazdasági-, egészség-, életmód-, sport-, kulturális- és egyéb eseményekről olvashatnak. Várakozásaink szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa döntése értelmében a következő tíz évre a Fehérvári Médiacentrum nyerte el a lehetőséget, hogy a 99,2 MHz-es frekvencián rádióadást sugározzon. Ennek köszönhetően 2020. szeptember 1-jén 0 órától ismételten elindult a Vörösmarty Rádió adása.

Ezúton is köszönöm Székesfehérvár minden gazdasági társaságának, minden munkavállónknak és a vezetőknek is a helytállást és kivételes teljesítményt!"

Dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere

Közélet

 1. Fehérváron ünnepel a köztársasági elnök

  Sajtótájékoztatón erősítette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, hogy augusztus 20-án Székesfehérvárra látogat Novák Katalin. Szent István ünnepén az állami ünnepség hivatalos beszédét az államalapító szent király lovasszobránál mondja el Magyarország köztársasági elnöke. Rossz idő esetén a Városháza Díszterme ad majd otthont az eseménynek.

  2022.08.17.
 2. Minden vödör víz segít

  Az idei aszály és a hőhullámok rendkívüli módon megterhelik a fás szárú növényeket is, különösen a fiatalabb példányokat. Székesfehérvár nyolcvanezres faállományának fiatalabb egyedei különösen megsínylik az aszályt. A Városgondnokság mindent megtesz a hiányzó csapadékmennyiség pótlására, azonban a közterületi fiatal fák esetében most minden lakossági segítséget meghálálnak a fiatal egyedek – mondta Homoki László faápoló szakmérnök, a Városgondnokság közterület fenntartási vezetője.

  2022.08.17.
 3. Novák Katalin Fehérvárra látogat

  Székesfehérvárra látogat Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő augusztus 20-án, Szent István ünnepén mondja el a nemzeti ünnep hivatalos beszédét a Szent István téren.

  2022.08.17.
 4. Akár 40 fok is lehet!

  Folyamatos folyadékbevitel, alkoholos és magas koffeintartalmú italok elkerülése-mindezekre fontos, hogy fokozottan ügyeljünk az előttünk álló 3 napban, hiszen harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

  2022.08.17.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár