Péntektől vasárnapig tart Székesfehérváron a Szív Egyesületek Országos Találkozója

Székesfehérváron rendezik meg a Szív Egyesületek Országos Találkozóját. A szívbetegségekkel, magasvérnyomással küzdőket, gyógyulófélben lévőket és gyógyultakat összefogó szervezetek tagjai az ország minden részéről érkeztek és három napot töltenek a városban. A találkozót pénteken délután a Városház téren nyitották meg.
2022.07.22. 18:36 |

Az ország számos városában működnek szív egyesületek, melyek a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek és a gyógyultaknak segítenek. A szervezeteket a Magyar Szív Egyesületek Országos Szövetsége, a MASZEOSZ fogja össze. A tagoknak fontosak a közös élmények, a tapasztalatok megosztása, az, hogy sorstársaik között legyenek.

Az egyesületek évente rendezik meg az országos találkozójukat, amely 2020-ban Székesfehérváron lett volna, ám a COVID miatt akkor és 2021-ben is elmaradt. Idén lehetőség nyílt arra, hogy a Székesfehérvári Szív Egyesület megrendezze a háromnapos találkozót. A július 22-23-24-én zajló programra Budapestről és további tíz városból – Dombóvárról, Egerből, Várpalotáról, Barcsról, Csurgóról, Zalaegerszegről, Szolnokról, Mosonmagyaróvárról, Balatonfüredről és Miskolcról – érkeztek résztvevők.

A megnyitót pénteken délután tartották a Városház téren, ahol Komjáthy György, a fehérvári szervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Nagy öröm számunkra, hogy két év kihagyás után végre összejöhetett a programunk! A koronavírus-járvány a személyes sorsunkat és közösségi életünket is átírta az elmúlt időszakban, 2020-ban és 2021-ben is nélkülöznünk kellett az összejöveteleket, a közösségi együttléteket, ami mindannyiunknak nagyon hiányzott. Azonban az egészségünk, az életünk védelme mindennél fontosabb volt, ezt mi, szívegyesületes sorstársak nyomatékosan tudjuk!” – mondta, majd megköszönte a város támogatását.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária egészségügyi tanácsnok mondott köszöntőt, és örömét fejezte ki a találkozó létrejöttéért. Mint mondta, sokat változott a szemlélet a szívbetegek kapcsán, akik szakképzett felügyelet mellett rendszeres edzésekre járhatnak, mérik, ellenőrzik a teljesítményüket, sőt, versenyek is vannak számukra Magyarországon. A tanácsnok kellemes, eredményes időtöltést kívánt a résztvevőknek.

Dr. Orbán Csaba, a MASZEOSZ elnöke arról beszélt, hogy napjaink pestise az érelmeszesedés, hiszen az emberek jelentős hányada valamilyen érrendszeri betegségben, szövődményben hal meg Magyarországon. Napjaink hősének nevezte Dr. Karikó Katalint, akinek a felfedezését felhasználva létrehoztak egy koleszterin ellenes oltóanyagot. Ez a szer képes arra, hogy a tizedére csökkentse a rossz koleszterin szintjét, és lehetőséget ad a hosszabb, minőségibb életre.

Köszöntötték a találkozón Dr. Boznánszky Petra kardiológust, a Székesfehérvári Szív Egyesület tanácsadó orvosát is. A találkozó városnéző programokkal és sportrendezvényekkel folytatódik, lesz többek között úszás, atlétika, kispályás foci, kosárra dobás, darts, sakk és íjászat.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár