Önkormányzatok a klímaváltozás ellen - fókuszban a természetes vízmegtartás

Önkormányzatok a klímaváltozás elleni küzdelemben címmel rendeztek klímakonferenciát a Fehérvári Civil Központban. A rendezvényen az önkormányzatok döntéshozóinak, szakembereinek figyelmét hívták fel a klímaváltozás hatásaira és lehetőséget kínáltak arra is, hogy a szakemberek bővítsék tudásukat a természetes vízmegtartást segítő megoldásokkal kapcsolatban.
2020.09.16. 12:57 |

A LIFE-MICACC projekt keretében, a Klímabarát Települések Szövetsége és a Fejér Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósult konferencián számos érdekes előadás hangzott el a klímavédelemmel kapcsolatban.

Elsőként dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy az éghajlatváltozás globális probléma, melynek következményeivel országunk is egyre gyakrabban szembesül. "Magyarország éghajlatváltozásnak való kitettségét tetten érhetjük a települések érzékenységében is. Az egyre gyakrabban előforduló árvizek, villámárvizek és aszályok súlyos károkat okoznak az érintett területeken, amelyek megoldására már számos nemzeti programot hívtunk életre. A LIFE-MICACC projekt innovatív megoldásokkal szolgálhat a tekintetben, hogy a helyi szintű klímaadaptáció is megjelenjen a helyi programokban, stratégiákban." - fogalmazott a helyettes államtitkár, aki a legfontosabb célokat is vázolta. "Szeretnénk felhívni a magyar önkormányzatok döntéshozóinak, szakembereinek és egyéb alkalmazottainak figyelmét a klímaváltozás hatásaira, továbbá hogy bővítsük a tudásukat a természetes vízmegtartást segítő megoldásokkal kapcsolatban. Ennek érdekében öt hazai, az éghajlatváltozás hatásai által negatívan érintett önkormányzat vízmegőrző képességének növelését szeretnénk elérni. Az öt partner önkormányzat és a társult partnerek segítségével, egy olyan gyakorlatot valósíthatunk meg, amely mintául szolgálhat a természetes vízmegtartó módszerek elterjesztésében a hasonló problémával küzdő önkormányzatok között, határon innen és túl." - tette hozzá. 

dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke az előadások előtt arról szólt, hogy a klímavédelem területén olyan munkát indítottak el az 2016-ban, ami példaértékű a megyei önkormányzatok körében, többek között elfogadták a megyei klímastratégiát is.

dr. Molnár Krisztián hangsúlyozta, hogy soha nem volt aktuálisabb a környezetvédelem ügye mint most: "Bizonyított tény, hogy a szélsőséges időjárási körülmények, éghajlatváltozás fokozzák a vírusok megjelenésének és terjedésének lehetőségét." - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki felidézte, hogy milyen pusztítást végeztek az idei nyáron Fejér megye településein a villámárvizek. Konkrét megyei lépésekről is szólt, mint példul a zöldterületek növelése, erdősítések és a fasorültetési program számos Fejér megyei településen.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke szerint sok feladatot kell még elvégezniük. Kiemelte, hogy a víz alapvető erőforrás az emberi társadalomban: "Ma még bővelkedünk benne itthon, de a világ számos táján már nincs ez így. Fontos ez a kérdés azért is, mert a Kárpát-medence is vízvesztő pozícióban van, évek múltán Magyarország is szembesülni fog ezzel." Kovács Lajos a kérdés fontosságát egy félelmetes adattal is érzékeltette: az Egyesült Államokban már 2050-re a települések 38%-ban komoly vízellátási problémák lesznek a szakértők egybehangzó véleménye szerint.

A konferencián Dr. Pálvölgyi Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense kiemelte, hogy hármas feladata van most a településeknek: szemléletformálás, stratégiaalkotás, kapacitásfejlesztés. Hangsúlyozta, hogy a városok számára egyre fontosabb feladat, hogy a belterületi csapadékvíz-elvezetést hatékonyabbá tegyék.

A klímakonferencián Székesfehérvár Önkormányzatát Molnár Tamás  környezetvédelmi és civil tanácsnok képviselte.

Közélet

 1. Prémium kategóriás szint a cél - új fejezet a Kodolányi életében

  Az új tanévvel együtt új fejezet is kezdődött a Kodolányi János Egyetem életében, hiszen a székesfehérvári alapítású felsőoktatási intézmény fenntartója ez tavaszától kezdve hivatalosan is a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, Gattyán György. Az új tulajdonossal, aki maga is a Kodolányi hallgatója volt, illetve az egyetem rektorával Dr. Szabó Péterrel a Kodolányisok Világa készített beszélgetést.

  2020.09.25.
 2. Közel 200 millió forintból újult meg az Alba Regia Műszaki Kar internetes hálózata és számítógépparkja

  Befejeződött az az uniós projekt, amelynek köszönhetően közel 200 millió forintból megújult az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának internetes hálózata és számítógépparkja. A fejlesztés eredményeként jelentősen javult a felsőoktatási intézmény szolgáltatásainak minősége.

  2020.09.25.
 3. Közgyűlés - kezdődik a volt mozi felújítása, érkezik még 8 új busz és 14 km kerékpárút épül

  A héten átadott 10 és a hamarosan érkező 5 új autóbusz mellé további 8 érkezik - többek között erről is döntött a pénteki közgyűlés. Kiválasztották a képviselők a kivitelezőt és hosszú várakozás után teljes kormányzati finanszírozássa kezdődik a volt Köztársaság Mozi teljes felújítása, melyből a Nemzeti Emlékhely látogatóközpontja lesz. Arról is döntés született, hogy további 14 kilométernyi kerékpárút épül Székesfehérváron.

  2020.09.25.
 4. Az igazi szeretet a titka - 95. születésnapján köszöntötték Málits György Ferencnét

  Éppen csütörtökön töltötte be a 95. életévét a székesfehérvári Málits György Ferencné Gabrovits Terézia. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária önkormányzati képviselő köszöntötte fel őt öreghegyi otthonában a város ajándékával és a miniszterelnöki emléklappal.

  2020.09.24.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4