Villámárvizek pusztítottak Fejér megye északkeleti részén

Fejér megye északkeleti részén több települést öntött el villámárvíz június 14-én. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű – 45-60 milliméter - csapadék miatt helyenként fél méter magasan hömpölygött a víz az utakon. A lezúduló eső betört a lakóházak udvarára, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el Mányon, Bicskén, Gyúrón, Válban, Tabajdon, Alcsútdobozon, Felcsúton, Vértesbogláron, Csákváron, Nádasdladányban. Vértesacsán a patak kilépett medréből. 
2020.06.15. 15:47 |

A villámárvíz miatt jelentős sár került az utakra, amely a csapadékelvezető rendszereket is feltöltötte, ezzel akadályozva, nehezítve a víz elfolyását.

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók hetvenkét alkalommal szivattyúzással segítették a víz visszahúzódását, tizenkét helyszínen fakidőlések miatt avatkoztak be. A legösszetettebb beavatkozásra a legnagyobb esetszámmal Gyúrón került sor, ahol százötven ingatlant érintett a villámárvíz, és ezekből száznál volt szükség védekezésre, homokzsákok kihelyezésére, vízeltávolításra. A hordalékos, sáros víz Gyúrón kettő, Vértesacsán egy családi házba is befolyt. A három épületből összesen tizennégy ember hagyta el ideiglenesen az otthonát.

A villámárvíz és a viharkárok kezelésében a bicskei járási mentőcsoport képviseletében a bicskei, a csákvári, vértesboglári és az alcsútdobozi önkéntes tűzoltók, a martonvásári járási önkéntes mentőcsoporttól a martonvásári és a váli önkéntes tűzoltók, míg a székesfehérvári járási mentőcsoport tagjaként a Fehérvári Tűzoltó Egyesület, a gárdonyi járási mentőcsoport képviseletében pedig a velencei önkéntes tűzoltók vettek részt. A vízeltávolítások során a mentőcsoportok körében korábban pályázaton elnyert szivattyúk mindegyikét átcsoportosították és bevetették a villámárvízzel sújtott településeken. A víz visszahúzódásával a lerakódott hordalék miatt több településen jelentős munkát ad az utak és a csapadékelvezető rendszerek takarítása.

Kék hírek

 1. Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő egy székesfehérvári családi házban

  Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy székesfehérvári családi házban július 2-án este. A lakók a fürdőszobában meleg vizet engedtek a csapból, amikor riasztott a készülék. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak műszeres mérései is kimutatták a mérgező gázt a fürdőszobában.

  2020.07.03.
 2. Tűzvédelmi tesztekkel tehetjük próbára tudásunkat

  Ezentúl bárki, akár otthonról is felmérheti tűzvédelmi tudását a katasztrófavédelem interaktív tűzvédelmi tesztjein keresztül. A továbbiakban a katasztrófavédelem havonta jelentkezik új tűzmegelőzési teszttel, amelyek kitöltése átlagosan legfeljebb öt percet vesz igénybe.

  2020.07.03.
 3. Új pszichoaktív anyagot árult - vádat emeltek ellene

  A Székesfehérvári Járási Ügyészség új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége miatt emelt vádat egy 28 éves székesfehérvári férfival szemben. A vádirat szerint az elkövető 2019 novemberében egy székesfehérvári áruház környékén ezer forintért adott el új pszichoaktív anyagot egy férfinak. A vádlott lakásán tartott házkutatás során a szer fogyasztását igazoló, saját töltésű cigarettát foglalt le a rendőrség.

  2020.07.02.
 4. Elismerés Semmelweis-nap alkalmából a Katasztrófavédelem főorvosának

  Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Semmelweis-nap alkalmából emléktárgyat adományozott dr. Gábor Ágnesnek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ főorvosának.

  2020.07.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2