Október 1-jén, szombaton rendezik a mellrák elleni sétát a Belvárosban

Ismét megrendezik a mellrák elleni sétát Székesfehérváron. A figyelemfelhívó esemény október 1-jén, szombaton 10.00 órakor hagyományosan az Országalmától indul és ide érkezik vissza. A kezdeményezés célja a kezdetek óta változatlan, így hívják fel a figyelmet a szűréseken való részvétel és az önvizsgálat fontosságára. 
2022.09.21. 13:00 |
Október 1-jén, szombaton rendezik a mellrák elleni sétát a Belvárosban

Leginkább a 40 év feletti nők veszélyeztetettek, és nagyon ritkán ugyan, de a férfiaknál is előfordul a betegség – hangzott el a sétát beharangozó sajtótájékoztatón.

A mellrák elleni séta csaknem két évtizedes múltra tekint vissza Fehérváron. A Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület indította el a kezdeményezést, amin az évek előrehaladtával egyre többen vettek részt. A COVID azonban jelentősen visszavetette a résztvevők számát: a járvány előtti évben, 2019-ben körülbelül 500-an, míg tavaly mintegy 200-an vettek részt a sétán. Tavaly a szervezett emlővizsgálatra behívott hölgyek 39 százaléka ment el a szűrésre Székesfehérváron, egész Fejér megyét tekintve pedig 38 százalékos volt a részvételi arány, ami szintén jóval elmarad a COVID előtti időszakhoz képest. A mellrák elleni séta egyik legfontosabb célja, hogy minél nagyobb arányban meggyőzzék a nőket a szűrés fontosságáról és javítsanak a részvételi arányokon, hiszen ezzel életeket tudnak megmenteni.

Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok elmondta, hogy a séta civil kezdeményezésből ered. A kezdéskor, majd az azt követő években nagy sikere volt, azonban a COVID sok mindent megváltoztatott, és nem figyeltünk magunkra eléggé. Pontosan ezért kiemelten fontos az idei séta: szeretettel várnak mindenkit, aki segít a tájékoztatásban, a figyelemfelhívásban. Szóljunk az ismerőseinknek, a barátainknak, a családtagjaiknak, hogy jöjjenek el! Hagyományosan székesfehérvári sportcsapatok is csatlakoznak a felvonuláshoz.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője elmondta: október 1-jén, szombaton 9.00 órától az Országalmánál gyülekeznek a résztvevők, akik hagyományosan rózsaszín lufit és kitűzőt kapnak. A 10 órakor induló séta a Városház tér – Fő utca – Mátyás király körút – Liszt Ferenc utca útvonalon halad és a térre vissza a főtérre.

Óriási jelentősége van az ilyen megmozdulásoknak, hiszen a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságát erősítik! – emelte ki Dr. Krisztián Erika megyei tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a mellrák az egyik leggyakoribb daganatfajta, melyet az emlőszűrő vizsgálatok már igen korai stádiumban képesek kimutatni, így a megfelelő kezeléssel teljes gyógyulás érhető el. Aki meghívólevelet kap, mindenképpen éljen a lehetőséggel és menjen el a vizsgálatra, hogy időben felfedezzék az esetleges elváltozásokat. A kétéves időközökben nagyon fontos az önvizsgálat is!

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a 40-45 év feletti nőket érinti a leggyakrabban a mellrák, azonban a fiatalabb korosztálynál, sőt – ritkán ugyan, ám – a férfiaknál is előfordul, így mindenki figyeljen oda önmagára! Ezzel megelőzhetjük a komolyabb következményeket. Főleg akkor érdemes fokozottan ügyelni, ha a családban már volt mellrákos megbetegedés, hiszen ez az utódokban is növeli a kialakulás kockázatát.

A mellrák elleni sétát a Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület indította útjára, a szervezet elnöke, Sebestyén Lászlóné örömét fejezte ki, hogy a kezdeményezésük kiszélesedett. A fiatalokra és az idősekre egyaránt jellemző, hogy nehezen akarnak tudomást venni a problémáikról, ezért is fontos a részvétel minél nagyobb arányban.