Okostantermet kapott a Zentai Úti Általános Iskola is

A matematika-, természetismeret- és magyarórák mellett még énekórán is használják az új okostantermet a Zentaiban. Az Alba Innovár Okostanterem Program keretében, a Howmet-Köfém Kft. 40.000 dolláros támogatásából és a Székesfehérvári Tankerületi Központ hozzájárulásával készült el a város legújabb okostanterme. A Zentai Úti Általános Iskolában szerdán adták át a digitális táblával, 3D nyomtatóval, tabletekkel is felszerelt termet.
2023.02.08. 16:01 |
Okostantermet kapott a Zentai Úti Általános Iskola is

A szerdai ünnepélyes átadón dr. Cser-Palkovics András azt az országban egyedülálló összefogást méltatta, melynek keretében az önkormányzat, a város gazdasági szereplői és az Alba Innovár újabb okostantermet adhatnak át a gyerekeknek. Fontos, hogy a fiatalokat felkészítsék a digitális technológiák nyújtotta lehetőségekre, ebben pedig nagy segítséget nyújtanak azok a felkészült tanárok, akik az Alba Innovár képzéseinek segítségével elsajátítják az okostantermekhez tartozó módszertanokat. „Ezek az ötletek szolgálják azt a célt, hogy a 21. századba lépve használjuk a fejlett technológiákat. Ne féljünk ezektől, hanem kezdjük el őket használni.” – hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott a tanároknak is, akik nyitottak a programra.

Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője felidézte, hogy évekkel ezelőtt azzal a vízióval kereste meg dr. Cser-Palkovics András polgármestert, hogy Székesfehérvár legyen az ország legokosabb városa. Ez a folyamat a gyerekeknél kezdődik, akik a megfelelő tudás és képességek elsajátításával könnyen eligazodhatnak a 21. század digitális világában. „Az első cél az volt, hogy mindenkinek elérhetővé akartuk tenni a digitalizációt. A második cél, hogy a tanárokat felkészítsük arra, hogyan építsék be a digitális eszközöket a mindennapi tanításba.” – fogalmazott Laufer Tamás, aki köszönetet mondott az összefogás minden résztvevőjének, kiemelve a gazdasági szereplőket és az önkormányzatot, akik a gazdasági hátteret biztosítják, valamint a tanárokat, akik részt vesznek az Alba Innovár képzésein.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte a kezdeményezést, hiszen ahogy fogalmazott, a digitális készségek fejlesztése és a nyelvtanulás a 21. század munkaerőpiacán kulcsfontosságú jelentőséggel bír. Elmondta, évekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen felszereltségű termekben folytatódjon az oktatás, a technológiai fejlődés azonban megállíthatatlan, az okostantermek segítségével viszont lépést tarthatnak vele a következő generációk.

Olyan módszerek kellenek, amelyek során a gyermekek aktívan, új dolgokat megtapasztalva sajátítanak el ismereteket. Az így megszerzett tudás jobban bevésődik, hosszútávon megmarad.” – mondta Bottka Rózsa, a Zentai Úti Általános Iskola igazgatója. Az okostanterem eszközei szinte minden órába beépíthetők, nagyon nagy segítség a motiváció fenntartásában, a differenciált oktatásban vagy akár a feladatok játékosításában. Fejleszti a komplex gondolkodást, a kreativitást és a csapatmunkát, amelyek később a munkaerőpiacon is fontos készségek lesznek. Novembertől a tanév végéig nyolc pedagógus szerez jártasságot az új eszközök használatában az Alba Innovár oktatóitól, és ezt a tudást pedagógustársaikkal is megosztják, így az okostermi eszközök minden tantárgyhoz elérhetőek lesznek.

Az okoseszközöket a Howmet-Köfém Kft. támogatásából vásárolták, a terem festését és a padló javítását a Székesfehérvári Tankerületi Központ végeztette, a pedagógusképzést és a szakmai tanácsadást az Alba Innovár Digitális Élményközpont Szakemberei valósítják meg. A szerdai ünnepélyesen avatáson részt vett dr. Dienesné Fluck Györgyi, a körzet önkormányzati képviselője is.

Városfejlesztés

 1. Okos parcellakövek

  A Hosszú temetőben helyezett el QR-kóddal ellátott, úgynevezett okos parcellakövet a Nemzeti Örökség Intézete. Az eszköz segítségével megkereshetjük a kiemelkedő személyiségek nyughelyeként szolgáló védett sírokat, azok pontos elhelyezkedését. Székesfehérváron további három sírkertben, a Csutora, a Béla úti és a Sóstói temetőben helyeznek el okos parcellaköveket az országos kezdeményezés keretében.

  2023.03.30.
 2. Elkészült a kerékpársáv

  Elkészült az új kerékpársáv a Rákóczi úton, a Széna tér és a József utca közötti szakaszon. Ezzel bővült Székesfehérvár kerékpárút-hálózata – adta hírül Facebook-oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2023.03.24.
 3. Új utcajelző táblák Feketehegyen

  Lecserélték az utcajelző táblákat és az azokat tartó állványokat Feketehegy-Szárazréten. A képviselői keretből finanszírozott beruházással a mai napon végeztek a szakemberek a városrész teljes területén – tájékoztatott Szigli István a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.03.14.
 4. Így áll a Móri út felújítása

  Sajtónyilvános bejárást tartottak pénteken délután a Móri út felújítása kapcsán. A nagyszabású beruházás keretében – melyre több mint egymilliárd forintot nyert a város – új körforgalmi csomópont épül a Zichy ligeti csatlakozásnál, megújulnak a buszmegállók, kétoldali kerékpársáv készül és parkoló-bővítésre is sor kerül.

  2023.03.10.