Okostanteremmel gazdagodott a Németh László Általános Iskola

A KÉPES program keretében újabb okostantermet adtak át szerdán délelőtt, ezúttal a Németh László Általános Iskolában. Az intézmény pedagógusai már szeptember óta részt vesznek az Alba Innovár képzésében, az ünnepélyes megnyitón pedig egy rendhagyó matekórával mutatták meg, milyen változatos feladatokat és csoportos munkákat is rejteget a módszertan.
2024.01.25. 14:21 |
Okostanteremmel gazdagodott a Németh László Általános Iskola

A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés keretében újabb okostantermet adtak át csütörtök délelőtt. A Németh László Általános Iskolában kialakított teremben a diákok korszerű digitális eszközökkel, változatosan tanulhatnak. A teremben többek között a csoportos munkához alkalmas bútorok, tabletek, 3D nyomtató, valamint lézervágó és LEGO-k is vannak, melyek mind beépíthetők az órai munkába, legyen szó bármely tantárgyról. Fontos, hogy a program nem merül ki az okostanterem kialakításban, hiszen az Alba Innovár és a Székesfehérvári Tankerületi Központ együttműködésében a Németh László Általános Iskola nyolc pedagógusa részt vesz egy olyan képzésben, melynek során felkészítik őket a beszerzésre került eszközök és a digitális pedagógiai módszerek használatára. A programban szereplő pedagógusok a tudást nem csak a diákokkal, de a kollegáikkal is megosztják, melyből a szerdai átadón egy kis részletet is bemutattak.

„A KÉPES program szép hagyománya a városnak, amelynek keretében a tavalyi esztendőben is fontos célokat tudott megvalósítani.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a terem ünnepélyes átadóján. Felidézte, hogy a tavalyi esztendőben is több iskolaudvart újítottak fel, valamint már csak három intézmény hiányzik ahhoz, hogy valamennyi általános iskolában legyen okostanterem. Utóbbi cél az idei év végére teljesülhet is, azonban a polgármester aláhúzta: nem az eszközök, hanem a módszertan teszi igazán izgalmassá a Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritka programot: „A program kulcsai azok a tanárok, akik csatlakoznak az Alba Innovárhoz és felvállalják, hogy átadják a tudást a diákoknak és a kollégáknak.” Külön köszönte a székesfehérvári cégek támogató és aktív hozzáállását a programhoz, hiszen évről évre jelentős összeggel járulnak hozzá a fejlesztésekhez, valamint az Önkormányzat is – a vállalatok befizetett helyi adójából – finanszírozza a rá eső részt.

Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője elmondta, hogy a munka folyamatos, a Németh László Általános Iskola nyolc tanára már szeptemberben elkezdte az Innovárban a képzést. „A cél, hogy a tanárok olyan tudást tudjanak átadni a diákoknak, amire szükségük van ahhoz, hogy minél gyorsabban integrálódjanak a munkaerőpiachoz.” – emelte ki a képzés egyik fontos elemét, majd hozzátette, hogy a tanárok képzése ugyanolyan fontos, mint a szép környezet és a korszerű berendezések. A program egyik előremutató elemeként jellemezte a tudástárat és a mentorprogramot, melynek köszönhetően a különböző iskolák pedagógusai egymás között is cserélhetnek gyakorlatokat, feladatsorokat, vagy akár megoszthatják egymással tapasztalataikat. Ezzel a módszerrel a KÉPES program régebbi tagjai hatékonyan adhatják át eddigi tapasztalataikat.

Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője megköszönte az önkormányzatnak, a vállalatoknak, valamint köszöntőjében azoknak a pedagógusoknak a kiemelt szerepéről beszélt, akik vállalják, hogy megismertetik ezt a módszertant a diáksággal és tanár kollégáikkal.

Ollé Ferencné, a Németh László Általános Iskola igazgatója kollégái szerepét emelte ki. Mint mondta, nehéz időszakon vannak túl, azonban ez a lehetőség egyben megújulást is jelent nekik, ami komoly motivációt ad a mindennapokhoz. A pedagógusok egymás között már el is kezdték a tapasztalatcserét, így hamarosan az intézmény valamennyi kollégája megismeri az okostanterem előnyeit. A pedagógus voltaképpen belépett a gyerekek világába – húzta alá az igazgató, aki az elmúlt hetekben maga is részt vett az okostanterem egyik matekóráján, ahol csupa mosolygós, jókedvű gyerekkel találkozott.

Az ünnepélyes átadás után a diákok egy rendhagyó matekórán mutatták be, hogyan is működik az okostanterem a gyakorlatban. A 7.B osztály többek között Kahoot! kvízen keresztül válaszolt geometriai kérdésekre, valamint együtt rakták össze a lézervágóval elkészített puzzle-kat.

Városfejlesztés

 1. Új játszóeszközöket adtak át

  Új játszóeszközöket adtak át két székesfehérvári játszótéren, a kisgyermekes családok örömére. A Széna téren egy nagy játszóvár készült, ami mellé ősszel fát telepítenek, míg a Zsolt utcába két mókuskereket és a homokozóhoz ülőkéket telepítettek. A beruházásokról Deák Lajosné önkormányzati képviselő adott tájékoztatást.

  2024.07.04.
 2. Elkészült a felújítás

  A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

  2024.06.20.
 3. Új bölcsőde épül

  Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

  2024.06.19.
 4. Öleléssel búcsúztak

  Zajlik a pakolás és a visszaszámlálás a Vasvári Pál Gimnáziumban, amely átfogó felújítás előtt áll. A diákok és tanáraik egymás kezét fogva ölelték át az ódon falakat, majd az udvaron egy óriási bulival búcsúztak a szeretett intézménytől. A Vasvári a nyár folyamán beköltözik a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe és a teljes körű rekonstrukciót, bővítést követően, várhatóan két év múlva költözhet majd vissza a megszokott helyére.

  2024.06.18.