Okos és zöld megoldásokkal épül Székesfehérvár új városrésze

Évtizedes jelentőségű városfejlesztés előtt áll Székesfehérvár, hiszen a déli összekötő út megépítésével egy 500 hektáros terület ’feltárására’ nyílik lehetőség. Az új városrészt a fenntarthatóság jegyében szeretné kialakítani az Önkormányzat, ennek a szemléletnek az érvényesülését szakmai partnerek bevonásával erősíti a város.
2021.10.04. 12:27 |

Az első együttműködési megállapodást a déli összekötő út megépítésével feltáruló új városrész infrastrukturális fejlesztésére a megújuló energia és a komplex energetikai megoldások egyik vezető hazai képviselőjével, az E.ON Hungária Csoporttal írta alá Székesfehérvár polgármestere.

Mitől zöld egy városrész és mitől fenntartható az energiafelhasználás? Hogyan vonható be a megújuló energia a közszolgáltatásokba, és mit is jelentenek az smart-megoldások az energetikában? – mindezek a kérdések előtérbe kerülnek majd annak az együttműködésnek a keretében, amelyről hétfőn írt alá megállapodást Székesfehérvár Önkormányzata és az E.ON Hungária Csoport.

Nagyszabású városfejlesztést tervez az Önkormányzat Alsóváros, a Váralja területén a Vasútállomástól délre az M7 jelű gyorsforgalmi útig elterülő, dél-nyugaton a Sárkeresztúri út, észak-keleten a vasútvonalakkal határolt kb. 500 hektár nagyságú területen. Jelenleg gazdasági tevékenység és mezőgazdasági művelés zajlik ezen a részen, valamint itt található a Basa árok mentén húzódó ökológiai hálózat, amely vizes élőhelyeket és gazdag zöldfelületeket tartalmaz. Az épülő déli összekötő út gyűjtőútként feltárja ezt a településrészt, erre tud majd rácsatlakozni a fejlesztés során a lakóövezeti és kiszolgáló utak hálózata. Az előzetes koncepció szerint a meglévő zöldfelület megtartásával és fejlesztésével a terület súlypontjában, zöld technológiák felhasználásával rekreációs park létesül. Tervezetten e körül alakul ki az új városrész intézményterülete, majd ettől távolodva a sűrűbb, illetve ritkább beépítésű lakóterületek. A Váralja sortól délre fekvő gazdasági területek és a zöldterületek között nagy zöldfelület-igényű sportterületek is tervben vannak.

„Egy komplex, zöld városrész kialakítása szerepel a terveinkben, ahol a lakóterületekkel egyidejűleg munkahelyek, közszolgáltatások, kereskedelmi funkciók, valamint az oktatás intézményei is elérhetőek lesznek, természetesen a pihenés, a sportolás és a rekreáció lehetőségei mellett. Az Önkormányzat célja, hogy a fejlesztés során smart-megoldások érvényesüljenek, törekedjünk a megújuló energiaforrások fokozott felhasználására, az alacsony CO2-kibocsátás biztosítására. A fenntarthatóság a közeli és távolabbi jövőnk kulcsa, amelyet a városfejlesztésben kiemelten is szem előtt tartunk. A Megyei Jogú Városok között Székesfehérvár is csatlakozott az Under2 kezdeményezéshez, készül a városi klímastratégia, a most kiépülő új városrész pedig lehetőséget ad arra, hogy a stratégiákat cselekvési tervekben, sőt tettekben, azaz zöldszemléletű fejlesztésekben kezdjük megvalósítani.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Hozzátette, hogy az E.ON Székesfehérvár egyik legfontosabb stratégiai partnere, amellyel a város hosszú évek óta közösen gondolkodik, szorosan együttműködik többek között a hálózatfejlesztés, a közlekedésfejlesztés terén. Az 500 hektáros területen létrejövő zöldmezős városfejlesztés ritkán adatik meg egy ezeréves település életében. „A megújuló energiák és a zöldterületek vonatkozásában, az életminőség és az élhetőség tekintetében kapunk egy lehetőséget, hogy úgy fejlesszünk várost, ahogy az a 21. században illik Az E.ON nélkül nem tudnánk ebben a fejlesztésben hálózatokról, megújuló energiákról, smart city-s megoldásokról gondolkodni.” – fogalmazott a városvezető.

Az E.ON vállalatcsoport szerte Európában olyan városfejlesztési megoldások kidolgozásában és megvalósításában működik együtt, ahol zöld szemlélet alapján és a technológiai innovációkra építve jönnek létre a jövő fenntartható városai. Székesfehérvár újonnan kialakítandó városnegyedének jövőbe mutató energetikai rendszereinek tervezésekor ezekre a nemzetközi tapasztalatokra támaszkodnak majd a vállalatcsoport szakértői.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport Igazgatósági tagja kiemelte: „Elköteleztük magunkat a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása mellett, ezért a jövő okos energiahálózatait építjük, elősegítve ezzel a megújuló energiaforrások térnyerését. Olyan megoldásokat hozunk Magyarországra, amelyek nemzetközi szinten már bizonyítottak és utat, példát mutatnak a hazai településeknek és közösségeknek, hogy a szándékokat tettekre váltva, milyen konkrét megoldásokkal építhetjük együtt ügyfeleinkkel a zöld jövőt. Székesfehérvár példája mutatja, hogy ezek az elképzelések elkötelezettséggel és partnerséggel már ma megvalósíthatóak. Mert mi együtt nem ismerünk lehetetlent.”  Hozzátette, valóban unikális, európai léptékben is egyedülálló, hogy zöldmezősen lehessen egy ilyen léptékű fejlesztést elindítani.

Pukler Gábor a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke a projekt kapcsán elmondta, hogy a fenntartható közlekedés témakörében szeretnének segítséget nyújtani: a közösségi közlekedés vagy alternatív közlekedés megszervezésével, hogy minél kevesebb embernek jusson eszébe saját autóba ülni. Ehhez az kell, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő infrastruktúra például a kerákpárok, vagy elektromos rollerek használatához. Kiemelte, hogy egy zöldmezős beruházás esetében nagyobb a felelősség is, hiszen minden lehetőség megvan egy élhető városrész kialakítására. Hozzátette, hogy egy ilyen városrész megtervezése nagyon ritka lehetőség nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.

A hétfőn aláírt együttműködési megállapodás – melyet dr. Cser-Palkovics AndrásJamniczky Zsolt és Tóth András István, az E.ON ENERGIAMEGOLDÁSOK Kft. ügyvezető igazgatója láttak el kézjegyükkel, 2024. december 31. napjáig szól, és – a vonatkozó jogszabályi előírások, különösen a beszerzésekre vonatkozó előírások engedte keretek és korlátok között – a fejlesztési igények és lehetőségek, a helyszíni adottságok és korlátok feltárására, energetikai fókuszú megvalósíthatósági tanulmány készítésére, fenntartható zöld megoldások optimális, koncepciószintű kialakítására, vagy akár csatlakozási, engedélyes, rendszer- és integrációs tervek elkészítésére is kiterjed. Az új városnegyed tervezése során kiemelt szerepet kap a körforgásos gazdaság megteremtése. Komplexen vizsgálják majd egyebek mellett a hűtési, fűtési, maradékhő hasznosítási lehetőségeket, az épületek szellőzésének és világításának kialakítását, a megújuló energiatermelés és az elektromobilitás megoldásait - minden egyes javaslatnál a jövőt tartja szem előtt, olyan fenntartható környezet kialakítását célozva meg, mely még élhetőbbé és szerethetőbbé teszi a várost. 

A déli összekötő út megépítése már 50 % feletti készültségben van, és hamarosan indul a Mártírok útja felé átkötést biztosító felüljárót is magában foglaló intermodális közösségi közlekedési központ kivitelezése a NIF Zrt. beruházásában. Ezzel párhuzamosan megkezdődik az új, zöld városrész fejlesztésére vonatkozó elképzelések, szabályozások kidolgozása is.

Városfejlesztés

 1. 15 rendelő, akadálymentes megközelítés – jól halad a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítása

  Jól halad a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelők felújítása, a bontási munkák már befejeződtek, és hamarosan elkészül az épület külső hőszigetelése, valamint a tetőszerkezet fedése is. A jövő évi átadás után 15 rendelő szolgálja ki modern környezetben a környék lakosait. 

  2021.10.21.
 2. Befejeződött a felújítás a múzeum Rendházépületében - készül az új közösségi és fogadótér is

  Bejáráson mutatták be szerdán délután a Szent István Király Múzeum megújuló és bővülő Rendházépületét. A beruházás jól halad, a meglévő épületben elkészültek a kivitelezők, itt már a vitrinek is érkeznek a jövő évi nagy Árpád-ház kiállítás értékes műtárgyaihoz. 

  2021.10.20.
 3. Az Erkel Ferenc utcában kezdődik a Béke tér belső útjainak felújítása

  A Deák Ferenc utca belső útjaihoz hasonló felújítási program indul a téren, melynek első üteme az Erkel Ferenc utca burkolatfelújítása, ahol az útburkolat mellett a parkolók burkolata is megújul. Minderről Molnár Tamás önkormányzati képviselő számolt be kedd délelőtt a helyszínen tartott tájékoztatóján.

  2021.10.19.
 4. Hétfőtől kezdődnek a közműcserék a kis Budain - lezárják az utcát

  A Prohászka út felújítása a föld alatt található közművek miatt szervesen összefügg a kis Budai út teljes felújításával. Az útépítés előtt a szennyvíz-, az ivóvíz- és a csapadékvíz-csatorna teljes felújítása és cseréje is megtörténik. A munkálatokat a Prohászka - Horvát István utca kereszteződésénél kezdték és szakaszosan haladnak a Várkörút irányába. Október 18-tól pedig a kis Budai úton is megkezdődik az ivóvíz, a szennyvíz és csapadékcsatorna cseréje.

  2021.10.14.
 1. Járdafelújítás és parkolóépítés kezdődik a Semmelweis Ignác utcában

  A Semmelweis utca 13-21. számú tízemeletes szalagház mögött, a Tüdőgondozó épületével szemben mintegy 28 állásos parkolót alakítanak ki, a Semmelweis utca páros oldalán, a 4-12-es számú szalagház előtt pedig teljes járdafelújítás kezdődik. Szerdán átadták a munkaterületet is, ami azt jelenti, hogy a kivitelező elkezdheti a felújítási munkálatokat.

  2021.10.13.
 2. Szövetség a folyamatos innovációra a megújuló nagyvárosokért

  Együttműködési megállapodást írt alá a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Jövő Mobilitása Szövetség. A megállapodás feltételeiről a két szervezet az alábbi közleményben adott tájékoztatást:

  2021.10.05.
 3. Új parkolók és gyalogos átkelőhelyek épültek a Felsővárosban

  A Királykút lakónegyed mögött a Forgó utca és a Cserkész utca kereszteződésében összesen tíz új parkolóhely, illetve kettő gyalogos átkelőhely épült. A biztonságos közlekedést segítő gyalogos átkelőhelyre azért is nagy szükség volt mert a város felől ezen az útvonalon közelítik meg sokan a Felsővárosi Általános Iskolát és a Comenius-t is. A beruházás tartalmazza a közvilágítás és a járdák kiépítését is.

  2021.10.05.
 4. Innovatív technológiával a gyalogosok biztonságáért

  Biztonságosabbá vált a Szent György Kórház bejáratához vezető gyalogos-átkelőhely, ahol az Önkormányzat biztosította a forrást a SafeXOne gyalogosvédelmi rendszer kiépítéséhez. Egy fehérvári informatikus fejlesztette ki azt a technológiát, amelynek célja a kijelölt átkelőhelyeken a gyalogosgázolások megelőzése. 

  2021.10.04.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár