„Ő gyújtott világosságot szívünkben” - közösen ünnepeltek a fehérvári felekezetek

„Ő gyújtott világosságot szívünkben” - ökumenikus fáklyás felvonulással ünnepelték a Szentlelket a fehérvári történelmi keresztény felekezetek hívei és lelkipásztorai Székesfehérváron. A hívek a Széchenyi utcai református templomtól a Vörösmarty téren és a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig sétáltak, onnan a ciszterci templomhoz, végül az evangélikus templomnál ért véget a meghitt esemény.
2019.06.08. 22:50 |

Korábban Dóczi István, a református és az ökumenikus kórusok karnagya szorgalmazta, hogy pünkösd ünnepén, az egyház születésnapján a város gyülekezetei együtt énekeljenek. „Hadd zengjen egységben az anyaszentegyház sokféle közösségének éneke!” - mint mondta a karnagy.

Szombaton este - a 2017-es, a Reformáció Évében történt kezdeményezés folytatásaként - megnyitotta kapuit a Széchenyi utcai református templom, ahol igei áldást kaptak az egybegyűltek, Szász Zoltán, református,- és Bencze András evangélikus lelkipásztoroktól majd alkonyatkor - fáklyákat gyújtva - átsétáltak a Vörösmarty téren, a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig, - ahol Dózsa István atya imádkozott.

A ciszterci templomnál Brückner Ákos Előd atya és a ciszterci énekkar várta a zarándokokat, végül az evangélikus templomhoz érkeztek, ahol zenés áhitat kezdődött.

Minden templomnál az adott közösség pünkösdi énekei közül énekeltek.

A Szentlélek Isten minket hitre hívott, a sötétségből a világosságra vezetett. A fáklyafény erre a világosságra is emlékeztet. A közös énekkel arra utalunk, hogy mindegyikünk egyformán a Szentlélek munkája nyomán jutott hitre, ezért tartozunk egybe akkor is, ha ezt a hitet különbözőképpen fogalmazzuk meg.

Szeretetnénk kifejezni, amit Jézus mondott, hogy a világosságot nem azért gyújtják, hogy elrejtsék, hanem hogy világítson mindenkinek a házban. Így szeretnénk mi is Krisztus világosságával élni ebben a városban.” - emelte ki Bencze András, evangélikus lelkész.

Közélet

 1. Ami közös, ami összeköt - jótékonysági színházi előadás a MOL Arénában

  Az Imre Sándor Szeretetszínház ép és sérült művészeinek előadásában mutatták be szombaton a Padlás című musicalt a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében. A rendhagyó színházi előadáson az Arany János EGYMI, Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskola tanulói is jelen voltak és fontos szerepet vállaltak a színészekkel karöltve.

  2019.06.15.
 2. A közszolgáltatásban dolgozók elismerésére várják a javaslatokat

  Elismerő okleveleket adományoz az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért 2019-ben is Székesfehérváron. Az elismerést olyan magánszemély kaphatja, aki legalább öt éve dolgozik állami, önkormányzati intézménynél, szervezetnél vagy többségi önkormányzati tulajdonú vállalkozásnál a megyeszékhelyen.

  2019.06.14.
 3. Fridel Marianna vehette át idén a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat

  Az idei évben Fridel Marianna, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárnője vehette át a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat, aki a kezdetek óta lelkes támogatója a Székesfehérvári Diáktanács tevékenységének. A gimnáziumban három éve segíti a diákok munkáját, előtte a Németh László Általános Iskolában látta el ugyanezt a feladatot.

  2019.06.12.
 4. Helyünk a világban - Esélynap a Zichy ligetben

  Az EsélyKör, a fogyatékosügyi szervezetek hálózata negyedik alkalommal szervezett Esélynapot Székesfehérváron, ezúttal új helyszínen, a Zichy ligetben. A nagyszabású, társadalmi integrációt, szemléletformálást és érzékenyítést elősegítő rendezvény a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány koordinálásával, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház együttműködésével valósult meg. A program fő támogatója Székesfehérvár Önkormányzata.

  2019.06.12.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek