„Ő gyújtott világosságot szívünkben” - közösen ünnepeltek a fehérvári felekezetek

„Ő gyújtott világosságot szívünkben” - ökumenikus fáklyás felvonulással ünnepelték a Szentlelket a fehérvári történelmi keresztény felekezetek hívei és lelkipásztorai Székesfehérváron. A hívek a Széchenyi utcai református templomtól a Vörösmarty téren és a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig sétáltak, onnan a ciszterci templomhoz, végül az evangélikus templomnál ért véget a meghitt esemény.
2019.06.08. 22:50 |

Korábban Dóczi István, a református és az ökumenikus kórusok karnagya szorgalmazta, hogy pünkösd ünnepén, az egyház születésnapján a város gyülekezetei együtt énekeljenek. „Hadd zengjen egységben az anyaszentegyház sokféle közösségének éneke!” - mint mondta a karnagy.

Szombaton este - a 2017-es, a Reformáció Évében történt kezdeményezés folytatásaként - megnyitotta kapuit a Széchenyi utcai református templom, ahol igei áldást kaptak az egybegyűltek, Szász Zoltán, református,- és Bencze András evangélikus lelkipásztoroktól majd alkonyatkor - fáklyákat gyújtva - átsétáltak a Vörösmarty téren, a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig, - ahol Dózsa István atya imádkozott.

A ciszterci templomnál Brückner Ákos Előd atya és a ciszterci énekkar várta a zarándokokat, végül az evangélikus templomhoz érkeztek, ahol zenés áhitat kezdődött.

Minden templomnál az adott közösség pünkösdi énekei közül énekeltek.

A Szentlélek Isten minket hitre hívott, a sötétségből a világosságra vezetett. A fáklyafény erre a világosságra is emlékeztet. A közös énekkel arra utalunk, hogy mindegyikünk egyformán a Szentlélek munkája nyomán jutott hitre, ezért tartozunk egybe akkor is, ha ezt a hitet különbözőképpen fogalmazzuk meg.

Szeretetnénk kifejezni, amit Jézus mondott, hogy a világosságot nem azért gyújtják, hogy elrejtsék, hanem hogy világítson mindenkinek a házban. Így szeretnénk mi is Krisztus világosságával élni ebben a városban.” - emelte ki Bencze András, evangélikus lelkész.

Közélet

 1. Címzetes főjegyzői címet kapott a miniszterelnöktől dr. Bóka Viktor

  Címzetes főjegyzői címet adományozott Orbán Viktor miniszterelnök dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának jegyzője számára.

  2020.07.02.
 2. Személyes és online fogadóórát is tart július 7-én, kedden Barlabás András

  Fogadóóárt tart Barlabás András önkormányzati képviselő július 7-én, kedden késő délután, a Városház tér 2. szám alatt. Ugyanezen a napon reggel 8 órától online fogadóóra is lesz a képviselő közösségi oldalán.

  2020.07.02.
 3. Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep a Prohászka templomban

  Július 2-án, csütörtökön 18 órakor a székesfehérvári Prohászka templomban lesz a város egyházközségeinek közös első csütörtöki Eucharisztia-ünnepe. A szentmisét a Spányi Antal, megyés püspök celebrálja a város papságával, amely után a közös szentóra kezdődik. Az esemény egyben felkészülés a 2021-ben megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

  2020.07.02.
 4. Szent Iván-napi püspöki liturgia és koljivo szentelés lesz a rác utcai templomban

  Püspöki liturgia lesz július 5-én, vasárnap Szent Iván (Keresztelő Szent János) ünnepén a Rác utcai szerb ortodox templomban, amelyet kalács és koljivo szentelés követ. Székesfehérváron minden évben az Iván napjához közeli vasárnapon van a templombúcsú, a fehérvári szerbség egyik legnagyobb ünnepe.

  2020.07.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2