„Ő gyújtott világosságot szívünkben” - közösen ünnepeltek a fehérvári felekezetek

„Ő gyújtott világosságot szívünkben” - ökumenikus fáklyás felvonulással ünnepelték a Szentlelket a fehérvári történelmi keresztény felekezetek hívei és lelkipásztorai Székesfehérváron. A hívek a Széchenyi utcai református templomtól a Vörösmarty téren és a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig sétáltak, onnan a ciszterci templomhoz, végül az evangélikus templomnál ért véget a meghitt esemény.
2019.06.08. 22:50 |

Korábban Dóczi István, a református és az ökumenikus kórusok karnagya szorgalmazta, hogy pünkösd ünnepén, az egyház születésnapján a város gyülekezetei együtt énekeljenek. „Hadd zengjen egységben az anyaszentegyház sokféle közösségének éneke!” - mint mondta a karnagy.

Szombaton este - a 2017-es, a Reformáció Évében történt kezdeményezés folytatásaként - megnyitotta kapuit a Széchenyi utcai református templom, ahol igei áldást kaptak az egybegyűltek, Szász Zoltán, református,- és Bencze András evangélikus lelkipásztoroktól majd alkonyatkor - fáklyákat gyújtva - átsétáltak a Vörösmarty téren, a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig, - ahol Dózsa István atya imádkozott.

A ciszterci templomnál Brückner Ákos Előd atya és a ciszterci énekkar várta a zarándokokat, végül az evangélikus templomhoz érkeztek, ahol zenés áhitat kezdődött.

Minden templomnál az adott közösség pünkösdi énekei közül énekeltek.

A Szentlélek Isten minket hitre hívott, a sötétségből a világosságra vezetett. A fáklyafény erre a világosságra is emlékeztet. A közös énekkel arra utalunk, hogy mindegyikünk egyformán a Szentlélek munkája nyomán jutott hitre, ezért tartozunk egybe akkor is, ha ezt a hitet különbözőképpen fogalmazzuk meg.

Szeretetnénk kifejezni, amit Jézus mondott, hogy a világosságot nem azért gyújtják, hogy elrejtsék, hanem hogy világítson mindenkinek a házban. Így szeretnénk mi is Krisztus világosságával élni ebben a városban.” - emelte ki Bencze András, evangélikus lelkész.

Közélet

 1. Közös Veni Sancte-val indul az év a katolikus oktatási intézményekben

  Szeptember 2-án, hétfőn délután 16 órakor az elmúlt évekhez hasonlóan a katolikus oktatási és nevelési intézmények számára közös Veni Sancte-t tartanak Székesfehérváron, a Prohászka emléktemplomban.

  2019.08.24.
 2. Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház

  Mintegy 300 millió forintos beruházás zajlott a Szent György Kórházban Európai Uniós és hazai források felhasználásával. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Közép-dunántúli régió egyetlen olyan kórháza, amely az egészségügyi szakellátás csaknem teljes spektrumát nyújtja mind a diagnosztika, mind a terápia terén. 

  2019.08.23.
 3. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 4. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek