Nyugdíjasok karácsonya Oszvald Marikával az ARÉV Sportcsarnokban

Idén az egyik legnépszerűbb magyar operett szubrett, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Oszvald Marika karácsonyi műsorával és a Bakony Népzenei Együttes Luca-napi összeállításával kedveskedik idén Székesfehérvár a nyugdíjasoknak. December 13-án, csütörtökön 15 órától az Alba Regia Sportcsarnokban várnak minden érdeklődőt sok szeretettel!
2018.12.12. 08:17 |

Sokéves, szép hagyomány már Székesfehérváron, hogy karácsony közeledtével az idősebb generáció tagjait műsorral lepi meg az önkormányzat, amelyre mindig olyan fellépőt hívnak, akit szívesen lát és hallgat a közönség. Ebben az évben Cser-Palkovics András polgármester köszöntő szavai után Oszvald Marika, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő lép az Alba Regia Sportcsarnok ünnepi díszbe öltöztetett színpadára.

A népszerű szubrett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán végzett Vámos László osztályában, majd 1974-ben az Operettszínházhoz szerződött, amelynek azóta is oszlopos tagja. Sosem képzelt el magának más pályát, mindig is színésznőnek készült. Művészcsaládból származik, édesapja Oszvald Gyula tenor operetténekes, édesanyja Halasi Marika operetténekes, szubrett, nem véletlen, lányuk kicsi korától a színház, azon belül is az operett világában élt. Már négyévesen a Bánk bánban, Soma szerepében színpadra lépett, az Operettszínházban első szerepét a János vitézben kapta. Gyermekkorában többféle sportot kipróbált, toronyugró országos ifjúsági bajnok volt, de járt balettozni, akrobatikára és szertornázni. Ő az, aki népszerűvé tette az akrobatikus táncot az operettekben: ha úgy adódik, lábasfedőkön táncol, cigánykereket hány a színpadon, életvidámsága, energiája kimeríthetetlen. Az elmúlt évek során bejárta az egész világot, fellépett Münchenben, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztráliában, Japánban. Igazi tűzrőlpattant szubrett, kitűnően táncol, énekel. A mai napig töretlen népszerűségnek örvend, fellépései során felcsendülnek a legismertebb operett-slágerek, látványos, színvonalas, a fiatalosan lendületes előadásával, mindenkit megkacagtató humorával magával ragadja közönségét.

A Luca-napi hagyományokat bemutató Bakony Népzenei Együttes a Hermann László zeneiskolában több mint harminc éve működő alap- és középfokú népzene oktatás jelenlegi és már korábban végzett növendékeiből szervezett együttes. Előadásaikon többnyire szólistaként, kamarazenekarként lépnek fel, de szívesen adnak egész estés koncertet is. A magyar nyelvterület népzenéit bemutató előadásaikon, hangszerbemutatóikon az énekszó mellett szinte minden, a népi hagyományban használatos hangszert megszólaltatnak. Összeállításaikban feldolgozás nélkül, a falvakban eredetileg fellelt formát rekonstruálva csendülnek fel a dallamok. Az együttes többször képviselte Fehérvárt külföldön, jártak Brüsszelben és a német partnertelepülésen, Schwabisch-Gmündben is.

Kultúra

 1. Fehérvári beszélgetések II. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, hétfőn 17 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések II. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2018.12.16.
 2. Diótörő - bemutatta első nagybalettjét a Székesfehérvári Balett Színház

  Pénteken este a Vörösmarty Színházban mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház Csajkovszkij Diótörő című balettjét. Csajkovszkij remekműve, a Diótörő olyan klasszikus értékeket hordozó zenemű, amely az ünnep fontosságát hangsúlyozza és a hétköznapok szürkeségétől való eltávolodást jelenti. 

  2018.12.15.
 3. Január 18-ig látható Novák Edith kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban

  Pénteken este nyílt meg Novák Edith „Mind-Egy” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 2019 január 18-ig látható tárlatot Soproni Kiss Sándor, festőművész nyitotta meg.

  2018.12.15.
 4. Idén is lesz Zsákbacserép a Pelikán Galériában

  Ötödik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Művészek Társasága azt a karácsonyváró rendezvényét, amelynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek. A játék lényege, hogy a Társaság tagjai és meghívott művészek: festők, grafikusok, szobrászok és textiltervezők díszítenek, festenek előre elkészített kerámiákat, amelyeket vidám árverés során lehet megszerezni. 

  2018.12.14.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka