Nyílt nőgyógyászati szűrőnap március 9-én - A vizsgálatokra előzetesen lehet bejelentkezni

Nyílt nőgyógyászati szűrőnapot hirdet Székesfehérvár Önkormányzata március 9-én, szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. Elsősorban azokat a 25-65 év közötti hölgyeket várják, akik nem vesznek részt rendszeres vizsgálatokon. A szűrőnapra előzetesen március 4-én és március 5-én, hétfőn és kedden, 8 és 16 óra között kell jelentkezni.
2024.02.27. 16:45 |
Nyílt nőgyógyászati szűrőnap március 9-én - A vizsgálatokra előzetesen lehet bejelentkezni

A nőnaphoz kapcsolódóan ismét nyílt nőgyógyászati szűrőnapot hirdet Székesfehérvár Önkormányzata március 9-én, szombaton 8-13 óra között a Család- és Nővédelmi Központban, a Várkörút 8. szám alatt.

A figyelemfelhívó keddi sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi tanácsnok elmondta, 2011-ben a Család- és Nővédelmi Központban indult útjára a város egészségvédelmi tervének fontos részét képező szűrőprogram sorozat. A tanácsnok szólt arról, hogy a méhnyakrák kialakulásának megelőzése érdekében a városban 2008 óta kaphatják meg a 13 éves lány, majd néhány éve már a fiúgyermekek a HPV elleni védőoltást, és rendszeresen szerveznek e témakörben olyan eseményeket, ahol szakemberek tartanak figyelemfelhívó előadásokat.

A magyarországi méhnyakrák helyzete változatlan: évente 1400-1500 új beteget regisztrálnak, az elhunytak száma 400 körül van.

Ez azt jelenti, hogy 100 ezer hölgyre évente 14-15 új beteg jut. Összehasonlításként hozzátette, míg Svédországban 80, addig nálunk 30 százalék körüli a szűréseken résztvevők aránya. Ezért továbbra is nagyon fontos és aktuális felhívni a hölgyek figyelmét arra, hogy figyeljenek magukra, vigyázzanak magukra! A betegség megelőzésére, illetve időben való észrevételére ad lehetőséget a szűrés, hangsúlyozta dr. Gyuranecz Miklós főorvos szülész, nőgyógyász, klinikai onkológus szakorvos.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője elmondta, a nőgyógyászati szűrővizsgálatokra korlátozott számban fogadnak jelentkezéseket.

Az előjegyzéseket március 4-én hétfőn és március 5-én, kedden 8 órától 16 óráig fogadják a 70/455 99 30 telefonszámon. Hozzátette, a szűrővizsgálat napján ingyenes vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérést végeznek, valamint csontsűrűséget is mérnek.