Kampány a férfiak egészségéért - nyílt szűrőnap lesz férfiaknak november 17-én

A férfiak egészségének a megőrzése céljából hirdetnek ingyenes szűrőnapot jövő szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. A kampány az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák szűrésének a fontosságára hívja fel a figyelmet; az 50 éven felüli, 2-3 éve nem vizsgált, vagy olyan 40. életévüket betöltött lakosokat várnak, akiknek a családjában előfordult daganatos megbetegedés.
2018.11.08. 17:12 |

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni lehet november 12-15-ig, 8 és 16 óra között a 70/380-9512-es telefonszámon.

A Movember-mozgalommal közösen hívja fel Székesfehérvár Önkormányzata az urak figyelmét, hogy törődjenek egészségükkel és nézzenek szembe az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal, ezért férfiaknak hirdetnek nyílt szűrőnapot november 17-én, szombaton 8-13 óra között a Család- és Nővédelmi Központban.

Székesfehérváron hagyomány, hogy a férfiaknak szóló szűrőnapok egyikét novemberben tartjuk.” - hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki hozzátette: „a cél, hogy felhívjuk a férfiak figyelmét arra, hogy vegyenek részt a szűréseken, különösen akkor, ha az életkoruk és családtagjaik kórelőzménye indokolja."

A szűrés módja változatlan, és továbbra is érvényes, hogy az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. A PSH értékének egy csepp vérből való kimutatása mellett végbélen keresztül megtapintják a prosztatát; ez jelenti a teljes értékű szűrővizsgálatot, ami csupán múló kellemetlenséggel jár.” - emelte ki Dr. Hermann János, urológus főorvos, aki arról is szólt, hogy egyre nagyobb tért hódít a sugárkezelés, melynek egyre kisebb szövődményrátája, illetőleg, a gyógyító centrumokban a műtéti ellátás szövődményrátája is javul.

Hosszú évek óta a fehérvári jégkorongozók teljes mellszélességgel a Movember-kampány mellé állnak, így lesz ez az idén is, a magunk eszközeivel igyekszünk minden segítséget megadni, hogy a szűrőnap sikeres legyen és felhívjuk ennek fontosságára a figyelmet.” - mondta Gál Péter Pál a Fehérvár AV 19 SC elnöke.

November 17-én, szombaton 8-13 óra között Dr. Botos Árpád, Dr. Hermann János és Dr. Barabás Tamás, urológus szakorvosok várják azokat, akik elmúltak 50 évesek, és eddig nem vettek részt szűrővizsgálaton, vagy az utolsó részvételük óta legalább 2-3 év telt el. Továbbá azokat a 40. évüket betöltött férfiakat, akiknek a családjában előfordult prosztatadaganat vagy bármilyen egyéb prosztatamegbetegedés.

Az eseményen részt vett Szélig Viktor, a Fehérvár AV 19 SC szakmai igazgatója és Erdély Csanád, magyar válogatott jégkorongozó is.

Közélet

 1. Elfogadás-díjakat adtak át Fehérváron a Nevelőszülők Napja alkalmából

  A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok második napja a nevelőszülőknek adott tisztelet és megbecsülés jegyében telt Székesfehérváron, a Tüzér utcai Gyermekvédelmi Központban, ahol kedden három, szolgálatát hosszú ideje végző nevelőszülő, Nagypéterné Sipos Magdolna, Várhegyiné Békési Gyöngyi és Nagy Imréné kaptak Elfogadás-díjat. A díjátadás ünnepélyes pillanatait követően a résztvevők a nevelőszülők mindennapjairól hallhattak előadást.

  2018.11.20.
 2. Ma délután mutatják be a Városházán a Településképi Arculati Kézikönyvet

  A Városházán kedden, november 20-án mutatják be a Székesfehérvár építészetét bemutató szakmai képeskönyvet: a Településképi Arculati Kézikönyv azzal a céllal készült, hogy izgalmas kalandra hívja az olvasót – bemutatva az építészeti arculat múltját és jelenét.

  2018.11.20.
 3. November 23-án kezdődik az idei Krisztus Király Napok

  November 23-a és november 25-e között kerül sor az idei Krisztus Király Napok programjaira, amely a Zsolt utcai Templomban és Közösségi Házban lesz. A programsorozaton belül énekel a Vox Angelorum gyermekkar is.

  2018.11.20.
 4. A Szociális Munka Napját ünnepelték - Bernáth Károlyné kapta a város elismerését

  Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben köszönti a szociális szféra helyi vezetőit, dolgozóit, és ádja át a Pro Caritate Albae Regiae díjat a Szociális Munka Napján. A város elismerését az idén Bernáth Károlyné, a Székesfehérvár - Vasútvidék Római Katolikus Plébánia Karitász Csoportjának vezetője vehette át.

  2018.11.19.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek