Kampány a férfiak egészségéért - nyílt szűrőnap lesz férfiaknak november 17-én

A férfiak egészségének a megőrzése céljából hirdetnek ingyenes szűrőnapot jövő szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. A kampány az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák szűrésének a fontosságára hívja fel a figyelmet; az 50 éven felüli, 2-3 éve nem vizsgált, vagy olyan 40. életévüket betöltött lakosokat várnak, akiknek a családjában előfordult daganatos megbetegedés.
2018.11.08. 17:12 |

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni lehet november 12-15-ig, 8 és 16 óra között a 70/380-9512-es telefonszámon.

A Movember-mozgalommal közösen hívja fel Székesfehérvár Önkormányzata az urak figyelmét, hogy törődjenek egészségükkel és nézzenek szembe az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal, ezért férfiaknak hirdetnek nyílt szűrőnapot november 17-én, szombaton 8-13 óra között a Család- és Nővédelmi Központban.

Székesfehérváron hagyomány, hogy a férfiaknak szóló szűrőnapok egyikét novemberben tartjuk.” - hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki hozzátette: „a cél, hogy felhívjuk a férfiak figyelmét arra, hogy vegyenek részt a szűréseken, különösen akkor, ha az életkoruk és családtagjaik kórelőzménye indokolja."

A szűrés módja változatlan, és továbbra is érvényes, hogy az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. A PSH értékének egy csepp vérből való kimutatása mellett végbélen keresztül megtapintják a prosztatát; ez jelenti a teljes értékű szűrővizsgálatot, ami csupán múló kellemetlenséggel jár.” - emelte ki Dr. Hermann János, urológus főorvos, aki arról is szólt, hogy egyre nagyobb tért hódít a sugárkezelés, melynek egyre kisebb szövődményrátája, illetőleg, a gyógyító centrumokban a műtéti ellátás szövődményrátája is javul.

Hosszú évek óta a fehérvári jégkorongozók teljes mellszélességgel a Movember-kampány mellé állnak, így lesz ez az idén is, a magunk eszközeivel igyekszünk minden segítséget megadni, hogy a szűrőnap sikeres legyen és felhívjuk ennek fontosságára a figyelmet.” - mondta Gál Péter Pál a Fehérvár AV 19 SC elnöke.

November 17-én, szombaton 8-13 óra között Dr. Botos Árpád, Dr. Hermann János és Dr. Barabás Tamás, urológus szakorvosok várják azokat, akik elmúltak 50 évesek, és eddig nem vettek részt szűrővizsgálaton, vagy az utolsó részvételük óta legalább 2-3 év telt el. Továbbá azokat a 40. évüket betöltött férfiakat, akiknek a családjában előfordult prosztatadaganat vagy bármilyen egyéb prosztatamegbetegedés.

Az eseményen részt vett Szélig Viktor, a Fehérvár AV 19 SC szakmai igazgatója és Erdély Csanád, magyar válogatott jégkorongozó is.

Közélet

 1. Lengyel-magyar két jó barát - városi és megyei delegáció Opoleben

  A Lengyel-Magyar Barátság Napját ünnepelték Székesfehérvár lengyel testvérvárosában, Opoleben. A három éve átadott, az 1956-os eseményeknek emléket állító kopjafánál közös főhajtással rótták le tiszteletüket a székesfehérvári és Fejér megyei delegáció tagjai mellett Opole városának vezetői és Opole Vajdaság képviselői is. 

  2019.03.22.
 2. A hazatért Kossuth - közgyűlési megemlékezés a 125 esztendeje történtekről

  Megemlékezéssel indult Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének pénteki ülése. A 125 esztendeje elhunyt Kossuth Lajosról, az őt a városhoz kötő eseményekről és a halála után tartott fehérvári gyászközgyűlésről is megemlékeztek, dr. Demeter Zsófia beszámolójával és korabeli dokumentumok alapján. A jelenlévők még egy fehérvári szövegezésű Kossuth-nótát is elénekeltek közösen.

  2019.03.22.
 3. Közbeszerzésekről és a Vasútmodell kiállítás támogatásáról is döntött a közgyűlés

  A közgyűlés elején a képviselő testület megemlékezett Kossuth Lajos halálának 125. évfordulójáról, valamint az egykor Székesfehérváron tartott díszközgyűlésről. Dr. Demeter Zsófia Fehérvár Díszpolgára, nyugalmazott múzeumigazgató tartott előadást arról, hogy milyen kapcsolatai voltak Kossuth Lajosnak Székesfehérvárral. A Városházán pedig kiállítás is nyílt Kossuth Lajoshoz kapcsolódó dokumentumokból.

  2019.03.22.
 4. Nemzetközi partnerség látogatása Székesfehérvár közösségi kertjeiben

  Székesfehérváron volt a Agrigo4Cities nemzetközi projekt utolsó tanulmányútja, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében. A nyolc ország tizenegy szervezetét magába foglaló nemzetközi partnerség meglátogatta Székesfehérvár közösségi kertjeit, valamint előadásokat hallott a székesfehérvári városi kertészkedés jellemzőiről és a zöldövezeti fejlesztésekről.

  2019.03.22.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek