Iskolaudvarok újulnak meg az idei KÉPES programban és kialakítanak egy okostantermet is

A székesfehérvári óvodaudvarok után, 2020-tól a felújítások immár az általános iskolákban folytatódtak a KÉPES program keretében. A Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Sziget utcai tagintézményének udvarfelújítása mellett egy okostantermet alakítanak ki az István Király Általános Iskolában.
2021.06.23. 11:33 |
Iskolaudvarok újulnak meg az idei KÉPES programban és kialakítanak egy okostantermet is

A programban jelenleg 23 székesfehérvári és Székesfehérvár környéki vállalat, vállalkozás vesz részt, akik az együttműködés aktív támogatói.

A tavalyi évben három iskolaudvar újult meg a KÉPES program segítségével: az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI, a Zentai Úti Általános Iskola és a Hétvezér Általános Iskola udvaráról elbontották a javíthatatlan, balesetveszélyes játszóeszközöket, és újak kerültek a helyükre.

Cser-Palkovics András polgármester, Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Bozai István városgondnok, Szincsák Attila a DENSO Magyarország alelnöke, Csimáné Kiss Ilona a Táncsics Mihály Általános Iskola igazgatója, Hajzer Miklósné a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményének vezetője és Krählingné Kovács Tünde az István király Általános Iskola igazgatója közösen ismertette az idei KÉPES programot.

A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári és az őszi hónapokban.

A KÉPES program 2021-ben az Önkormányzat tulajdonában lévő és a tankerület fenntartásában működő általános iskolák közül a Táncsics Mihály Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményét érinti. Ezen felül elsőként az István Király Általános Iskolában egy digitális tanterem kerül kialakításra, mely új eleme a KÉPES programnak. A digitális tantermet az Alba Innovár Digitális Élményközpont valósítja meg.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a példaértékű összefogás kapcsán úgy fogalmazott: „Mindig el kell, hogy mondjuk: ez a program a helyi vállalkozások akarata, kezdeményezése és munkája, valamint az önkormányzat és most már a tankerület összefogása nélkül nem valósulhatna meg. Arra külön büszke vagyok, hogy még ebben a nagyon nehéz társadalmi és gazdasági helyzetben is, amelyet a koronavírus-járvány okozott, meg tudjuk valósítani ezt a több éves hagyománnyal rendelkező programot. Köszönöm a cégeknek, hogy nem álltak meg az óvodáknál és idén iskolák udvarai, tantermei szépülnek majd meg. Külön öröm, hogy egy okosterem kialakítására is sor kerül, lehetővé téve a korszerű tudás átadását.

2020-tól a Székesfehérvári Tankerületi Központ is csatlakozott a programhoz, így a támogatók köre három résztvevőre bővült.

A résztvevő cégek az idén több mint 18 millió forinttal támogatják az iskolák felújítását. A Székesfehérvári Tankerületi Központ is ugyanezzel az összeggel járul hozzá a költségekhez, Székesfehérvár Önkormányzata a fennmaradó részt fedezi, és a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés munkadíját is az önkormányzat finanszírozza.

Szincsák Attila a DENSO Magyarország alelnöke arról beszélt, hogy mindig két dolog motivált minket: az egyik, hogy segítsük a pedagógusokat, akik amég mi dolgozunk oktatják a gyerekeinket. A digitális oktatásban pedig azt a célt tűztük ki, hogy játszva tanuljanak a gyerekeink és a következő generációnak megadjuk azt a lehetőséget, hogy minél felkészültebbek legyenek az életben. 

Az anyagi támogatás mellett a program kiemelt eleme a szemléletformálás és az önkéntesség kultúrájának továbbfejlesztése, így a szokásokhoz híven az idei évben is megszerveznek majd egy önkéntes napot az egyik érintett iskolában, amelyen a vállalatok önkéntesei mellett az iskolai munkaközösségek, a gyerekek és a szülők is részt vesznek a tervek szerint. Az önkéntes napon olyan munkák megvalósítására kerül sor, melyek hozzájárulnak az iskolák udvarainak rendezettebbé tételéhez.

Bozai István városgondnok elmondta, hogy a Sziget udvarán egy a játszótereken is népszerű trambulin, akadálypálya, kötélpiramis is épül, mindez ütéscsillapítókkal (gumilapokkal) együtt és új padok, szemetesek kerülnek ki. Júliusban kezdik a munkát és augusztus 31-ig be is fejezik. A Táncsicsban a teljes tereprendezés és a régi burkolatok bontása után a játékok alá új gumiburkolatot építenek. A szilárd burkolatok kialakítás után pedig egy kéttornyú játszóvárat, pergolát, padokat telepítenek és két új kosárpalánk is lesz, továbbá a kislabda pálya labdafogó hálóját is javítják.

Mérföldkő, hogy a KÉPES programba be tudott kerülni az Alba Innovár – mondta Laufer Tamás a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke. „Nagyon fontos, hogy olyan képességeket tanítsunk a gyerekeinknek, amivel megvalósíthatják a saját boldog életüket. A Széna téri Általános Iskolában alakítottuk ki az első okostantermet, majd a Rákócziban volt a második. A tanárokat pedig úgy oktatjuk, hogy hogyan lehet egy-egy órát érdekesen a gyerekeket bevonva, projekszerűen tartani, kihasználva a digitális tantermeket.”

Mint elhangzott, a résztvevő cégek az idén több mint 18 millió forinttal támogatják az iskolák felújítását. A Székesfehérvári Tankerületi Központ is ugyanezzel az összeggel járul hozzá a költségekhez, Székesfehérvár Önkormányzata a fennmaradó részt fedezi, és a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés munkadíját is az önkormányzat finanszírozza. Aki az oktatásba fektet pénzt, energiát és forrásokat, az a jövőt építi - hangsúlyozta Török Szabolcs tankerületi igazgató.

A programban az idei évben résztvevő cégek:

ALBA MINERAL Székesfehérvári Ásványvíz Kft.
ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. 100 000 Ft
Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Brooks Instrument Kft.
DENSO Gyártó Magyarország Kft.
GEALAN Hungary Plast Kft.
G.E.B.E. Belföldi - és Nemzetközi Árufuvarozó Kft.
GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft.
Győri Keksz Kft.
Hanon Systems Hungary Kft.
Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft.
Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Hydro Extrusion Hungary Kft.
HTM Magyar - Osztrák Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.
IVANICS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
KLEMOL Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.
MASTERPLAST Nyrt.
SeaCon Europe Kft.
Etyeki Tüzép Kft.
Regnum Intertrans Kft.
VIDEOTON HOLDING Zrt.
Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Városfejlesztés

  1. Új, korszerű gázmotor

    Új gázmotor-generátort állítottak szolgálatba a SZÉPHŐ Zrt. Bakony utcai telephelyén. A tavaly decemberben leszállított berendezés összeállítása, próbaüzeme után immár teljes kapacitással dolgozik a fűtőerőműben, a távhőrendszerbe bekapcsolt fehérvári háztartásokat és intézményeket ellátva.

    2024.04.18.
  2. Fehérvár lett az első

    Ünnepélyes keretek között vette át az Egyensúly Intézet által alapított Településindex-díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester szerdán Gödöllőn A jövő települései Magyarországon konferencia keretében. Az Egyensúly Intézet minden évben frissítve teszi közzé településindexét, hogy minden döntéshozó és érdeklődő olvasó számára követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme. 

    2024.04.17.
  3. Tematikus tanösvény

    Hamarosan egy tematikus, geológiai tanösvényt alakítanak ki a Rác bányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rác bánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a terüelt alkalmas lesz környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is.

    2024.04.14.
  4. Esőkert a Török udvarban

    Már épül Székesfehérvár első esőkertje a Török udvarban, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával. A rossz minőségű, homogén fű helyére mintegy ezer tő, mutatós, évelő növényt telepítenek, melyeket a környező épületekről levezetett esővízzel öntöznek majd önfenntartó módon.

    2024.04.03.