A 100 éves Rodler Győzőt köszöntötték születésnapja alkalmából

Otthonában köszöntötte Rodler Győzőt 100. születésnapja alkalmából a város polgármestere, országgyűlési képviselője és alpolgármestere. Rodler Győző az I. Világháború alatt született Nagyváradon, majd Budapest után hetven éve költözött Fehérvárra. Alapító tagja volt az OTP-nek és 1979-ben megyei igazgatóként ment nyugdíjba.
2017.05.05. 18:43 |
A 100 éves Rodler Győzőt köszöntötték születésnapja alkalmából

Rodler Győző 1917. április 9-én született Nagyváradon. Mindössze kilenc hónapos volt, amikor édesapja meghalt, ezután nehéz sorsú évek következtek. Édesanyja többé nem ment férjhez, de minden tőle telhetőt megtett gyermekei boldogulásáért. Rodler Győző Budára került iskolába, feleségét, Kerger Erzsébetet is a fővárosban ismerte meg 1938-ban, az esküvőjüket 1943. május 2-án tartották a Prohászka templomban. Első gyermekük, Győző 1944-es születése után a fiatal apuka bevonult a háborúba, hadifogságba is került, ahonnan 1946-ban térhetett haza. Még két gyermekük született, Erzsébet 1947-ben, Marietta Ágnes 1955-ben érkezett a családba.

„Az én száz évem történelmi száz év volt.” – fogalmazott Győző bácsi, aki beleszületett az első világháborúba, és megélte a másodikat. Meggyőződése, hogy az ember nem rendelkezik az élete felett, egy felsőbb hatalom adja és veszi el azt, megszabva nemcsak az időt, de a tartalmat is. Ahogy ő fogalmazott: „A hosszú élet titka, hogy ott fent megsegítsenek!”

Cser-Palkovics András polgármester adta át Rodler Gőzőnek Magyarország Kormányának emléklapját, melyet a miniszterelnök írt alá. E mellett Törő Gábor országgyűlési képviselő, Mészáros Attila alpolgármester és Dienesné Fluck Györgyi idősügyi tanácsnok, Győző bácsi egykori OTP-s kollégája is köszöntötte Fehérvár száz éves polgárát.

Szakmai pályafutását a banki szektorban töltötte a kezdetektől egészen nyugdíjazásáig. 1940-ben, majd a II. világháborút követően években is budapesti pénzintézeteknél dolgozott. 1949-ben alapító tagja volt az OTP Banknak, ’49 októberétől az OTP székesfehérvári kirendeltséget vezette. Kinevezték megyei igazgatóvá, ő építette ki az OTP megyei hálózatát, melyet egészen 1979-es nyugdíjazásáig irányított és ellenőrzött. Érdekesség, hogy az OTP profilja 1957-től kiegészült a Totó és Lottóval, sportfogadási játékokkal is. Megyei vezetőként Rodler Győző ennek is részese volt. Sikeres szakmai életútjának köszönhetően ismert és elismert személyiséggé vált Székesfehérváron. Családi élete is szépen alakult, a sors hat unokával és húsz dédunokával ajándékozta meg. Felesége – akit Bönci néni néven ismernek Székesfehérváron, és aki a Teleki Blanka Gimnázium német, latin és orosz szakos tanára volt – 2009-ben hunyt el, 66 évet éltek le együtt nagy szeretetben.