Nádaratók nyílt napja a Királyi Város ízmesterével a Velencei-tónál

A Velencei-tavon a jég vastagsága a húsz centimétert is meghaladta és ideális felületet ad a nádvágóknak. A nádat már több éve, nem tudták rendesen aratni, ami vízminőségi szempontból is fontos, hiszen rengeteg szerves anyag kerül ki így a Velencei-tóból. Szombaton nádarató nyílt napot tartottak a Szúnyog-szigeten, ahol Pamminger Ede a Királyi Város ízmestere főzött a csontig hatoló hidegben.
2017.01.28. 17:18 |
Nádaratók nyílt napja a Királyi Város ízmesterével a Velencei-tónál
A dán mocsárjáró harci járműből átalakított Sáska nevű nádarató géppel is könnyedén tudnak dolgozni a nádaratók a Velencei-tavon. Idén olyan vastagra hízott a jég, hogy a tó minden szeglete elérhető a nehezebb gépekkel is. Több szempontból is fontos levágni a nádat a tavon: vízminőségi és haszonnádvágást is végeznek. Az előbbi azért fontos, mert a tóba jutott nitrogén és foszfor évközben beépül a növény szárába és nem kerül ismételten a vízbe, rontva a nyári melegben annak minőségét. A haszonnádvágásból pedig nádszövet, nádpalló és tetőfedésre alkalmas kíváló termékek készülnek.  Akkor lesz igazán jó minősége a nádnak, ha egy éves. Nem rossz az idei nád sem viszont a mostani vágás után ha jövőre is hasonlóan befagy a tó, akkor lesz igazán kiváló minőségi alapanyag a nád termékekhez. Szombaton a Horgászegyesületek Velence-tavi és Dunamenti Szövetségével közösen nádarató nyílt napot tartottak a Szúnyog-szigeten, ahol Pamminger Ede a Királyi Város ízmestere főzött a csontig hatoló hidegben. A Velencei-tavi nádból Pákozdon is készítenek késztermékeket osztályozás után, többek között különböző fajta nádszövetet, nádpallókat.

Gazdaság

  1. Együttműködés és

    Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Alba Regia Karának Geoinformatikai Intézete és a 3D Geosolutions Hungary Kft., amelynek köszönhetően a hallgatók modern eszközök segítségével fejleszthetik tudásukat, majd a Kulturális és Innovációs Minisztérium valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megvalósított vállalkozásismereti roadshow következett.

    2025.12.04.
  2. Fejlesztések a Continestnél

    Kedden délelőtt hivatalosan is átadták a Continest közel 50 millió forint saját forrásból megvalósult beruházását, az új festőüzemet, amely a lemezüzem, a lakatosüzem és az összeszerelő-üzem mellett a vállalat negyedik gyártási egysége, ahol hamarosan elindul a konténeralkatrészek professzionális, nagy kapacitású festése.

    2025.12.02.
  3. 30 éves a Mondelēz székesfehérvári gyára

    Idén ünnepli harmincadik évfordulóját a Mondelēz székesfehérvári gyára. Az üzemben három évtizede készítenek olyan Magyarország- és Európa-szerte kedvelt csokoládékat és kekszeket, mint a Milka, a Pilóta keksz, a TUC, a Vaníliás Karika és az OREO.

    2025.12.02.
  4. A Hydro az Év Gondoskodó munkahelye

    A székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. győzelmével ért véget az Év Gondoskodó Munkahelye 2025 díjért folytatott verseny. A Hydro Extrusion Hungary Kft. a nagyvállalat Plusz kategória befutója lett, és példát mutat arra, hogy lehet ipari környezetben is emberközpontú gondoskodási rendszert kialakítani.

    2025.12.01.