Nem csak kórus, közösség - a Vox Mirabilis Kamarakórus tevékenységei karantén idején

A Vox Mirabilis Kamarakórus a 2020-as évet egy szép „felütéssel” kezdte: Értékteremtő Közösségekért díjat kapott a Miniszterelnökségtől, amely az öröm mellett egyben arra is kötelezi az együttest, hogy különleges helyzetekben is megmutassa a közösség erejét.
2020.05.20. 08:10 |

A kórus a hangversenybérlete és a két saját fesztiválja mellett számos jótékonysági fellépést vállal, gyakran rendeznek ingyenes koncerteket is, hogy a rászorulók térítésmentesen élvezzék a zenei kultúrát.

A karantén idején, több mint két hónapja az együttes is kereste a lehetőséget, hogyan tud aktív részese lenni ennek az időszaknak.

Többen jelentkeztek önkéntesnek, akik napi rendszerességgel segítenek az időseknek vagy a családoknak, bekapcsolódtak a Krisztus Király Karitászcsoport munkájába is, tartós élelmiszert vittek házhoz, amikor erre volt szükség.

A karantén időszak elején közel ötszáz háztartásba juttattak el borítékokba csomagolt maszkokat, melyet a város ajándékozott lakóinak.

A kórustagok között vannak orvosok, akik megfeszített munkával dolgoznak, pedagógusok, akik nagy erőkkel oktatnak online, egyetemisták, akik online tanulnak, sőt, érettségiző is, aki sikeres vizsgát tett, a két nyugdíjas pedig szófogadóan otthon van.

Mindenki teszi a dolgát. Koronavírus ide vagy oda, a hagyományaink késztettek, hogy szokásos húsvéti teendőinket elvégezzük, de eszünkbe jutnak azok, akik el vannak zárva attól, hogy megszokott módon éljék életüket. Így vannak a Frim Jakab képességfejlesztő szakosított otthonban gondozott gyerekek is. A kórusban éneklő hölgyek Deák Lajosné, önkormányzati képviselő asszony kérésére húsvéti süteményeket sütöttek a bentlakóknak, egy kis hazai ízt csempészve körükbe, hogy szebb legyen az ünnep.

A kórustagok között intenzív levelezés folyik, és persze van otthoni gyakorlás, egy-egy új kórusmű önálló megtanulása is. Készült egy felvétel, amelyen összeéneklik a megtanult művet-már ez is örömet okozott, ha nem is tudtak egymással találkozni. A Vox Mirabilis Kamarakórus kezdettől részvevője a Kórusok Éjszakájának, amelyen különdíjat is kapott egy ősbemutató alkalmával, így az idén sem hagyják ki ezt az eseményt, amelyet most online rendeznek meg.

Egy most írt, új kórusművet tanultak meg otthon önállóan, és feltöltötték az online felületre, mely napokon belül megjelenik. Izgalmas, új lehetőség ez, amit a kórus kihasznál.

A karanténidőszak egyik legérdekesebb eseménysorozata, hogy a kórus partnereként május 17- én, vasárnap a Szent Efrém Férfikar Székesfehérvárra utazott három rövid szabadtéri koncert erejéig. A székesfehérvári Krisztus Király Plébánia udvarán koncerteztek, ahol barátaikkal, a Vox Mirabilis Kamarakórussal közösen is énekeltek, majd még két helyszínen, a Civil Központnál, majd a Rác utcában folytatódott a program az ott lakók örömére, akik nagyon szívesen kapcsolódtak be a közös éneklésbe is.

Természetesen a kórustagok közül sokan varrtak maszkot is, erre az alkalomra különleges kottás arcvédők készültek, amelyből a vendégek is kaptak ajándékba.

Közélet

 1. Fehérvár országgyűlési képviselője koszorúval emlékezett az Országzászlónál

  Csütörtökön este Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője helyezett el koszorút az Országzászló emlékműnél, lezárva a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján szervezett egész napos fehérvári megemlékezéssorozatot.

  2020.06.04.
 2. Trianonra emlékeztek és emlékeztettek a 100. évforduló napján a Máriavölgyben

  A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékeztek és emlékeztettek csütörtökön a máriavölgyi Szűzanya szobornál. Az imádságos eseményen Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere mondott beszédet, közreműködött Bobory Zoltán író, költő, a Vörösmarty Társaság elnöke, valamint Cserta Balázs és Cserta Gábor. Imát mondott Tornyai Gábor, Öreghegy plébánosa.

  2020.06.04.
 3. Hűség és összetartozás - iskolai megemlékezések az Országzászló téren

  Rendhagyó történelemórával és virággal emlékeznek a fehérvári diákok az Országzászló téren a mai nap során. A város ügyeletet tartó iskolái egymást követve érkeznek és idézik fel a 100 évvel ezelőtt történteket.

  2020.06.04.
 4. Trianon 100 - néma főhajtással és polgármesteri emlékbeszéddel kezdődött a megemlékezés

  Az Országzászló téren kezdődött csütörtökön reggel az az egész napos emlékező programsorozat, amivel Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek készültek június 4-re, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. A Városházán Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédét követően elkezdődött az elcsatolt települések neveinek felolvasása.

  2020.06.04.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V