Neked munka, nekem álom - fehérvári munkáltatók fogadták a fiatalokat

A „Neked munka, nekem álom” elnevezésű kezdeményezés fogyatékkal élő emberek és munkáltatók kötetlen találkozását teszi lehetővé. A székesfehérvári nyílt napon idén a Kormányhivatal, a Fehér Patkó Lovarda, a Sturcz Autó, a Hotel Platán, a Bioritmus Kertészet, valamint a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár is fogadja a fiatalokat, hogy teljesüljön az álmuk.
2020.10.15. 11:34 |

Csütörtökön öt helyszínen fogadták a fehérvári munkáltatók a fogyatékkal élő fiatalokat, akik számos érdekes munkát próbálhattak ki.

A „Neked munka, neked álom” elnevezésű program sajtótájékoztatóján Spányi Antal megyéspüspök kiemelte, hogy az Alba Caritas Alapítvány 2017 óta kapcsolódik be abba a munkába, amely élményeket ad a fogyatékkal élő fiataloknak. "Fontos, hogy az ember életében legyenek élmények, amelyek színessé teszik a hétköznapokat és egész életünket tudják gazdagítani, szebbé tenni. Fontos az is, hogy a kapcsolatok soha nem lehetnek egyoldalúak: amikor a fiatalok találkoznak a kiválasztott lehetőséggel, munkahellyel, akkor ott, a többségi társadalom tagjai is élményben részesülnek, tapasztalatot szereznek. Ez az igazi érzékenyítés, amelyre szükség van." - fogalmazott a megyéspüspök. 

A nap lényege, hogy rámutasson arra is, hogy a fogyatékkal élők pozitív hatást gyakorolhatnak a munka világára.

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó szólt arról, hogy a járványhelyzet megnehezítette az idei szervezést, így még jobban felértékelődött a segítő szándék a munkáltatók részéről. Köszönetet mondott a Kormányhivatalnak, a Fehér Patkó Lovardának, a Sturcz Autónak, a Hotel Platánnak, a Bioritmus Kertészetnek, valamint a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárnak is, hogy élményt adnak a fiataloknak. Elmondta, hogy nem csak a fiatalok álma teljesül, hanem a munkáltatók részéről is sok visszajelzés érkezik arról, hogy számukra is jó tapasztalat ez a program.

Sinkovicsné Máté Hortenzia, a projekt egyik fehérvári szervezője elmondta, hogy 10 megváltozott munkaképességű fiatalt fogadnak a fehérvári munkáltatók, a csütörtöki nap folyamán 5 munkahelyre látogathatnak el a résztvevők és lesz egy látogatás pénteken is. Hozzátette, hogy a Caritas nagy hangsúlyt fektet a fogyatékkal élők támogatására és ennek egyik fontos mérföldköve a fogyatékkal élők nappali ellátását végző Szent Kristóf Ház, amely több éve vesz részt a „Neked munka, neked álom” programban és amely idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. 

A kezdeményezés egy napra összehozza a munkaerőpiaci szolgáltatókat és a fogyatékkal élő embereket.

Magyar László, az egyházmegyei karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének vezetője köszönetet mondott a lehetőségért, hogy évről évre bekapcsolódhatnak ebbe a munkába: "A katolikus egyháznak és a Caritasnak kiemelt feladata, hogy figyeljen minden emberre, aki csak körülöttünk él, és lássuk meg mindenkiben azokat a csodákat, amivel a teremtő Isten megajándékozza őket. Mi a mindennapokban folyamatosan találkozunk ezekkel a csodákkal, ajándékként éljük meg azzal együtt, hogy különböző akadályozottságok is megjelennek a fiatalok életében, akik mégis teljes, boldog életet tudnak élni. Ehhez sokat kell tennünk nekünk, a többségi társadalomnak, de fontos kiemelni azt is, hogy tenni kell ezért nekik is." 

A program résztvevői elmehetnek egy olyan munkáltatóhoz, ahol kipróbálhatják magukat álmaik munkakörében.

A fogyatékkal élő fiatalok közül várakozásairól, álmairól beszélt a sajtótájékoztatón Asztalos János, aki a Hotel Platán recepciósaként tölthette a csütörtöki munkanapot. János álma, hogy kipróbálja magát recepciósként, egy külföldi utazásból és filmélményekből táplálkozott. Elmondta, hogy nagyon készült a feladatra, alaposan utánanézett a teendőknek és nagyon várja a vendégek fogadását.

Közélet

 1. Első kézből az adventi programokról és egyéb aktualitásokról

  Az év hátralévő heteinek programjairól, kiemelten az adventi időszak terveiről is tájékoztatást ad közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Számos más aktuális információ is olvasható a város polgármestere által közzétett bejegyzésben.

  2020.10.27.
 2. Hivatásos katonák és honvédelmi alkalmazottak vehettek át elismeréseket

  Negyven hivatásos katona és honvédelmi alkalmazott vehetett át elismerést az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából.

  2020.10.27.
 3. Megemlékező szentmise és könyvbemutató Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján

  November 6-án, pénteken 18 órakor megemlékező szentmise kezdődik az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban dr. Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján. A szentmisét követően mutatják be az "Öreghegyi szőlőtő in memoriam dr. Glósz Ervin" című emlékkönyvet.

  2020.10.27.
 4. Balla Dávid nyerte a Szóval győzni kommunikációs vetélkedőt

  A 12 döntősnek három fordulóban kellett számot adnia a meggyőző, élőbeszédbeli képességeiről: beszédet tartottak arról, hogyan alakítanák a jövőt, helytálltak mint interjúalanyok, majd rögtönözve reagáltak médiaposztokra, videókra. A zsűri tagjai úgy döntöttek, hogy 2020-ban Székesfehérváron Balla Dávid kommunikál a legjobban, dobogós helyezést ért el Bíró Gergő Zalán és Bodonyi Dániel.

  2020.10.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1