Nagy sikere volt idén is a Börgöndi Repülőnapnak

Ejtőernyős bemutatók, repülők égen és földön, veterán autók, hagyományőrzők. Látványos, érdekes programokkal várták a Börgöndi Légiparádéra érkezőket vasárnap. A közönség biztonsága érdekében az idei évben 14,7 hektárra növelték a statikus rendezvényterületet és 30 százalékkal nőtt az autóparkoló mérete is, így idén rendhagyó módon lehetőség volt autóból is nézni a bemutatókat, a legtöbben azonban testközelből nézték a bemutatókat és a különlegesebbnél különlegesebb repülő járműveket.
2020.09.13. 16:04 |

Ejtőernyős bemutatók, repülők égen és földön, veterán autók, hagyományőrzők. Látványos, érdekes programokkal várták a Börgöndi Légiparádéra érkezőket vasárnap. A közönség biztonsága érdekében az idei évben 14,7 hektárra növelték a statikus rendezvényterületet és 30 százalékkal nőtt az autóparkoló mérete is, így idén rendhagyó módon lehetőség volt autóból is nézni a bemutatókat, a legtöbben azonban testközelből nézték a bemutatókat és a különlegesebbnél különlegesebb repülő járműveket.

A bátrabbak idén is megtapasztalhatták repülés élményét a repülőnapon, ahol a mai kor modern technikája mellett a repüléstörténet korábbi éveiből is ízelítőt kaphattunk.

Megnézhettük az épülő Nemerét is, melynek szinte teljesen készen van már a váza.

Műszaki csodákat és a történelmet hozták ma ide nekünk a szervezők, egy olyan városban, amely büszke történelmére, katonaváros múltjára és jelenére egyaránt - mondta Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt hetekben, hónapokban dolgoztak azon, hogy  biztonságos körülmények között, az eddigiektől eltérően, jóval nagyobb területen lehessen megtartani a hagyományos szeptemberi repülőnapot. 

Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke a programok összeállítása kapcsán kiemelte, hogy két évforduló: a 25. Börgöndi Repülőnap és a 75 éve véget ért második világháború tematikája köré szervezték az idei eseményt.

Az amerikai vadászgépek egyik leghíresebbje, a Mustang is látható volt.

Különleges dolog ez, hiszen itt, Börgöndön annak idején a Messerschmitt 109-re képeztek pilótákat, akiknek szembe kellett nézniük ezzel a szörnyeteggel, ami jóval nagyobb teljesítményű és modernebb repülőgép volt, mégis kiváló eredményeket értek el a Puma században harcoló magyar pilóták - mondta az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.

A repülőnap megnyitója után a repülős emlékműnél hajtottak fejet a korabeli fehérvári repülés nagyjai előtt.

A börgöndi katonai repülés utolsó időszakából fontos típusok is láthatóak voltak: a Mi-2, a Kamov 26, de ismét bemutatkozott a magyar fejlesztésű könnyű helikopter, a Hungaro-Copter, amelynek pilótája egykoron Börgöndön kezdte helikopteres pályafutását. Az ejtőernyősök ugrásával és Veres Zoltán motoros műrepülő bemutatójával kezdődtek a látványos égi programok. A goldtimer flottából a Kánya, a Gerle, a Po2-es és a Li-2-es, vagyis a teljes csapat és a Cimbora is látható volt vasárnap Börgöndön.

Fehérvári színes

 1. "Ha nyugdíjba mész, köztünk a helyed!” – 45 éves az Öreghegyi Nyugdíjas Klub

  Megalakulásának 45. évfordulóját ünnepli az idei évben az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Öreghegyi Klubja. A város legnagyobb, 112 tagot számláló klubját e jeles alkalomból emléklappal köszöntötte Székesfehérvár polgármestere. Az összetartó, baráti közösség a klubprogramok szervezésén túl tevékenyen részt vesz a város közösségi életében is.

  2020.09.23.
 2. Vigyázz, kresz, rajt! - idén is lesz „Közlekedik a család"-vetélkedő

  Idén is megrendezi a Közlekedik a család! elnevezésű, népszerű országos vetélkedőjét az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és szakmai, támogató partnerei. A Fejér megyei döntőre október 3-án, szombaton 9 órától kerül majd sor Székesfehérváron, a Mátyás király körút melletti Törökudvarban.

  2020.09.23.
 3. Közelebb a természethez! - Gyerek Ökoklub indul a Sóstón

  Gyerek Ökoklubot indítanak a Sóstó Látogatóközpontban Kamarás Emesével. A kicsik és szüleik izgalmas, természetközeli foglalkozásokon vehetnek részt, megtudhatják többek között, hogy miről dalol az őszi erdő, készíthetnek mesebeli lámpást, madáretetőt és hozzá madármenüt, illetve ötleteket kapnak ahhoz is, hogyan díszítsék fel otthonukat karácsonyra a természet kincseivel. A részvételhez regisztrációt kérnek a szervezők.

  2020.09.23.
 4. A Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség kispiacával indul a Családi Életmód Hétvége

  A Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség kispiacával indul a Fehérvári Családi Életmód Hétvége négy napon át tartó programsorozata szeptember 24-én, csütörtökön 16.30–18.00 óra között.

  2020.09.23.
 1. X. Mozinet Filmnapok - fesztiválsikerek, premier előtt a Barátság moziban

  A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – legjobb alkotásaiból állt össze a X. Mozinet Filmnapok programja. Az eseményt Budapesten és 14 további magyarországi városban rendezik meg október 22. és 25. között; Székesfehérváron a Barátság mozi ad otthont a rendezvénynek. A négy nap során vetített fesztiválsikerek hónapokkal a hivatalos hazai premier előtt láthatók.

  2020.09.23.
 2. Fehérvári Családi Életmód Hétvége - családi piknik lesz vasárnap délután a Zöld Tanyán

  Szeptember 25-27-e között szervezik meg a Fehérvári Családi Életmód Hétvégét. Az egészségtudatos és környezetbarát szemléletet népszerűsítő programsorozat keretében vasárnap délután közös piknikre várják a családokat a Sóstó egyik legidillibb helyszínére, a Zöld Tanyára. A rendezvény ingyenes!

  2020.09.22.
 3. Tök Jó Napot szerveznek a fehérvári kézművesek szombaton

  Tök Jó Nap mottóval szervez egész napos őszváró családi programot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szeptember 26-án, szombaton. Kérik, hogy a tökfaragáshoz mindenki hozzon saját nyersanyagot és kést, minden egyéb kézműves foglalkozáshoz a szervezők biztosítják az anyagokat és az eszközöket. A belépés díjtalan.

  2020.09.22.
 4. Nézze meg videón az idei Börgöndi repülőnap legszebb pillanatait

  Az Albatrosz Repülő Egyeszület idén is elkészítette a Börgöndi Repülőnap legfontosabb mozzanatait bemutató videó, ami segít felidézni azokat a remek pillanatokat, amiket együtt éltünk át Börgöndön szeptember 13-án.

  2020.09.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4