Múzeumok Éjszakája – „az éjszaka, amikor minden életre kel...”

Idén is több fehérvári és vidéki szervezet fog össze, hogy a látogatók minőségi kulturális élményt szerezhessenek a Múzeumok Éjszakáján Székesfehérváron. Június 22-én nemcsak a csatlakozó intézmények kiállításait nézhetik meg az érdeklődők, hanem rengeteg különleges, csak erre az alkalomra meghirdetett programon vehetnek részt. 
Fehérvári programok a Múzeumok Éjszakáján!
2019.06.11. 14:16 |

A rendezvényeket idén is karszalaggal lehet látogatni, amik minden helyszínen belépőként, a KNYKK Zrt. helyi buszjáratain pedig menetjegyként használhatók, június 22-én 16 órától. A karszalagokat 2019. június 12-től elővételben a Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház) lehet megvásárolni, 2019. június 22-én, 15.00–23.00 óráig peda Városház téren a Tourinform faházában és a programok helyszínén. A hatéves kor fölött kötelező karszalagokból befolyó bevételt jótékonysági céllal, adományként gyűjtik idén is, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 200 Ft.

A befolyt összeggel hátrányos helyzetű Fejér megyei gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozásait támogatják a rendezvény látogatói.

A Múzeumok Éjszakája programjaira a szerevők közösen hívták a fehérváriakat.

Székesfehérváron és vonzáskörzetében a Múzeumok Éjszakája programjai nemcsak a múltat és a jelent hozzák közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzik az egyházi és világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos életet.

Értékeket közvetít

Az összefogás a partnerek között azt is eredményezi, hogy Fehérvár, Szabadbattyánnal, Táccal, Pákozddal és Herenddel is együttműködik a Múzeumok Éjszakáján. „Sokszor jogos vita folyik arról, hogy egy-egy fesztivál mit üzen és milyen értékekkel bír, amiből sok esetben érdemes is tanulni. Azonban ha van rendezvény, aminél ilyen vita nincs az a Múzeumok Éjszakája, ami arról szól, hogy mire is lehetünk büszkék.” Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy június 22-én 18 órakor adják át a Bazilika körül megújult II. János Pál Pápa teret, ami nem csak Fehérvárnak, hanem a magyarság történelme szempontjából is fontos hely.

Herendre ingyenes utazási lehetőséget biztosítanak oda-vissza (regisztrálni itt tud e-mail-en)

Tizenegy éve hirdettük meg először a közösen megszervezett székesfehérvári Múzeumok Éjszakáját – mondta Spányi Antal megyéspüspök. „Azóta túlzás nélkül mondhatom, hogy városunk egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát az először négy intézmény összefogásával megvalósított programsorozat.” Azóta 26 szervezet és intézmény vett részt a szervezésben és több, mint 45.000 látogatónak szereztek maradandó kulturális élményt.

2018-ban több mint 5700 látogatója volt a Múzeumok Éjszakája fehérvári programjainak.

Idén 16 székesfehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy közel 100 program keretében a látogatóknak minőségi kulturális kikapcsolódást nyújtsanak – emelte ki a megyéspüspök. „2019-ben a Múzeumok Éjszakája programsorozat országos, központi témája a „digitalizáció és az utazás”. Talán túlzás nélkül mondhatom, hogy e két fogalomnál jobban semmi sem írja le korunk embere életének kereteit. A napi mobilitás mellett a távoli utazás ma már szinte mindenki számára elérhetővé vált és az internet segítségével pedig egy számítógép, vagy okostelefon használatával virtuálisan a világ szinte bármilyen tájára ellátogathatunk, anélkül, hogy egy lépést is tennénk. A digitalizáció és az utazás hatalmas lehetőségeket, de egyben kihívásokat is jelent. Bölcsen járunk el, ha a technikai eszközök rohamos fejlődésének ünneplése mellett észben tartjuk, hogy az emberi lélek változatlan. Lelkünk éppoly érzékeny és törékeny valóság, mint az emberiség történetében bármikor. Vigyázzunk rá, ne hagyjuk, hogy felgyorsult, rohanó világunk visszavonhatatlan nyomot hagyjon rajta!” – hangsúlyozta Spányi Antal.

Tavaly 843 diáknak biztosítottak lehetőséget a résztvevők jóvoltából, hogy megtekinthessék a fehérvári múzeumokat.

A programok nem jöhetnének létre, ha a város önkormányzata nem állna a közös kezdeményezés mellé, ami biztosítja, hogy a rendezvényen nagyon sok programot szervezhetünk – mondta Smohai András az Egyházmegyei Múzeum igazgatója. Rengeteg háttérmunka és egyeztetés szükséges ahhoz, hogy létrejöhessenek a programok az év leghosszabb éjszakáján. Nagyon sok olyan programot szerveznek ilyenkor, amik nincsenek év közben, de a legnépszerűbbek mégis a tárlatvezetések.

Kultúra

 1. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton.

  2019.06.15.
 2. A megújult oviudvart ünnepelték a maroshegyi kerti partin

  Hangulatos évbúcsúztató kerti partival avatták fel a Maroshegyi Óvoda pályázati forrásból megújult udvarát: a gyerekek énekkel és tánccal köszöntötték a nyarat, valamint az új, máris közkedvelt játékokat a rugós hintákkal és a népszerű focipályával.

  2019.06.14.
 3. Hagyományteremtő szándékkal indul útjára július végén a Királyi Operett Napok

  Július 26-a és július 28-a között a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ színpadán első alkalommal kerül sor a Királyi Operett Napokra, ahol minden este láthat a közönség nagyszabású operett produkciókat, de az előadások előtt koncertet is hallhat a közönség, miközben a vacsoráját elfogyasztja.

  2019.06.14.
 4. Zenés krimi-komédiát láthatunk a nyári színházban

  A Feketehegy-Szárazréten rendezett nyári színház idén a Hal négyesben című zenés krimi-komédiát kínálja a szórakozni vágyóknak. A darabot Kozáry Ferenc viszi színre, az esték pedig izgalmat és számos meglepetést tartogatnak, három vonzó milliomos lánnyal, egy inassal, két hallal – jól megfűszerezve.

  2019.06.14.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka