Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 
2018.11.23. 11:51 |

Székesfehérvár Önkormányzatának beruházásában elkészült a Felsőváros vízrendezésének I-II. üteme, a Varga-csatorna Bőrgyár utcai szakaszán a mederburkolás és a Berényi utca – Nefelejcs utcai átkötés, aminek következtében jelentősen megnövekedett az a vízgyűjtő terület, amely a Varga-csatornát terheli.

A szélsőséges időjárási viszonyok, a „villámárvizek” több és gyorsabb lefolyású vízmennyiségét – ami a Varga-csatornán a korábbiakhoz képest érkezik – a Bátky Zsigmond utcai áteresz már nem lett volna képes elvezetni, ezért a meglévő mellé egy új, nagy átmérőjű csőáteresz épült.

Az új áteresz gazdaságossági okokból bontott csőelemekből épült ki, ami ennek ellenére tökéletesen és időtállóan ellátja a funkcióját.

A négy hónap alatt, bruttó 61,7 millió forintból, határidőre elkészült beruházás a tervezettnél így 15 millió forinttal olcsóbban valósulhatott meg.

Az ikresített átereszről a kivitelező Konstruktor Kft. ügyvezetője, Kálvin Imre beszélt. Elmondta, hogy a csővezetékek, amelyeket 100 méter hosszban használtak, az Aszalvölgyi-árokból származnak. Az 1,50 méter belméretű és 2 méter hosszú vasbeton csöveket párhuzamosan fektették a meglévő áteresz mellé, zárt szelvényű átvezetéssel. „A kivitelezés nehézségét fokozta a Kelemen Béla út erős forgalma és a környéken a földbe fektetett közművek mennyisége, melyeknek biztosítani kellett az ideiglenes felfüggesztését és adott esetben a védelembe helyezését is.”

Viza Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy folyamatban van több, a Palotavárost érintő fejlesztés is, például a Palotavárosi tavak rekreációs központtá fejlesztése, és a Varga-csatorna vízelvezetésének biztonságosabbá tétele – csökkentve a tavak környezetének elöntését. A Varga-csatornán új duzzasztó zsilip épül és az I-II. tavak irányában egy-egy árapasztó műtárgy kerül majd kialakításra. Felújítják az I-II. számú tavak közötti zsilipet, valamint a II. számú tó lecsapoló zsilipét, illetve átépítik a magassághiányos töltéseket. A távolabbi tervekben szerepel a Varga-csatorna alsó szakaszának mederburkolása is. Ismertette továbbá, hogy a Kelemen Béla – Bátky Zsigmond utca forgalmi csomópont átépítésére és az új körforgalom kialakítására a Palotavárosi tavak fejlesztésével egy időben kerül majd sor.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda felújítása és bővítése

  Heteken belül kezdődik a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda bővítése és átalakítása Székesfehérváron. A jelenleg 12 osztálytermes általános iskola további 4 teremmel, valamint a szükséges szaktantermek és kistermek kialakításával bővül és egy multifunkcionális aulát is kialakítanak. Az épületet pedig energetikailag is korszerűsítik.

  2019.04.25.
 2. Felújítják a Zsolt utca felső részét a Kadocsától a Karinthy térig

  Mintegy 45 millió forintos beruházással újítják fel a Zsolt utca felső részét a Kadocsától a Karinthy térig, a Zsolt utca és a Géza utca csomópontjában pedig egy új gyalogosátkelőhelyet is kialakítanak. A munkálatok két héten belül elkezdődnek, a kivitelezés várhatóan 45 napot vesz majd igénybe.

  2019.04.18.
 3. Elkészült a Százszorszép Bölcsőde és az Ybl lakótelepi rendelő felújítása

  Mintegy 270 millió forintos beruházással elkészült a Százszorszép Bölcsőde és az Ybl Miklós Lakótelepi Rendelő épületének felújítása. Az épület teljes homlokzata megújult és hőszigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, vidám színekkel tarkították az attikafalat, a rendelőben pedig teljes belső felújítás és átalakítás történt.

  2019.04.16.
 4. Üzembe helyezték az NKM e-töltőit Székesfehérváron a Dechatlon parkolójában

  Üzembe helyezték a NKM Mobilitás Kft. elektromos töltőállomásait Székesfehérváron, a Decathlon áruház parkolójában. Székesfehérváron a 2x22 kilowattos gyorstöltő mellett 50 kilowattos villámtöltő is épült, a két ottani állomásra négy jármű csatlakozhat egyszerre. Az NKM állomásait az autósok mobil alkalmazáson keresztül indíthatják el. 

  2019.04.11.
 1. Elkészült a Lépcső utca felújítása - köszönjük a türelmüket!

  Hétfőn megtörtént a műszaki átadása a Lépcső utcának, melynek még 2017-ben kezdődött a teljes felújítása. A korábbi kőből készült lépcsőfokok morzsalékosan töredeztek és már veszélyesek voltak. A teljes felújítást régészeti feltárás előzte meg. A munka elhúzódásáért elnézést kér a Városgondnokság a fehérváriaktól!

  2019.04.09.
 2. Megújult a Zombori út - felújították a víziközműveket és a járdákat is

  A Zombori út felújításához kapcsolódó műszaki átadásra került sor pénteken, az út, a csapadékcsatorna és a vízvezeték felújításának együttes összege meghaladta a 443 millió forintot. A felújítás során 740 méter szennyvízcsatorna és összesen 913 méter csapadékcsatorna épült át.

  2019.04.05.
 3. Folytatódik a Berényi út felújítása – időszakos forgalomkorlátozások május végéig

  A Berényi út II. üteméhez kapcsolódó kivitelezési munkálatok május 25-ig tartanak. A közmű- és útfelújításra, valamint a járdaépítés miatt időszakos forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell számítaniuk a közlekedőknek. A cikkben részletes táblázatot talál, hogy melyik héten hol és milyen munkálatok zajlanak majd!

  2019.04.04.
 4. Beszámoló a Városgondnokság elmúlt öt éves munkájáról

  Az elmúlt öt évben elvégzett közfeladatok ellátásáról, vagyontárgyak üzemeltetéséről és a felújítási-beruházási feladatok elvégzéséről tartott beszámolót Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András és Bozai István városgondnok. Több mint harmincmilliárd forintot költöttek az elmúlt öt évben városüzemeltetésre és városfejlesztésre. A ma 640 embert foglalkoztató Városgondnokság vagyona és eszközparkja meghaladja a 2 milliárd forintot.

  2019.04.03.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek