Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 
2018.11.23. 11:51 |

Székesfehérvár Önkormányzatának beruházásában elkészült a Felsőváros vízrendezésének I-II. üteme, a Varga-csatorna Bőrgyár utcai szakaszán a mederburkolás és a Berényi utca – Nefelejcs utcai átkötés, aminek következtében jelentősen megnövekedett az a vízgyűjtő terület, amely a Varga-csatornát terheli.

A szélsőséges időjárási viszonyok, a „villámárvizek” több és gyorsabb lefolyású vízmennyiségét – ami a Varga-csatornán a korábbiakhoz képest érkezik – a Bátky Zsigmond utcai áteresz már nem lett volna képes elvezetni, ezért a meglévő mellé egy új, nagy átmérőjű csőáteresz épült.

Az új áteresz gazdaságossági okokból bontott csőelemekből épült ki, ami ennek ellenére tökéletesen és időtállóan ellátja a funkcióját.

A négy hónap alatt, bruttó 61,7 millió forintból, határidőre elkészült beruházás a tervezettnél így 15 millió forinttal olcsóbban valósulhatott meg.

Az ikresített átereszről a kivitelező Konstruktor Kft. ügyvezetője, Kálvin Imre beszélt. Elmondta, hogy a csővezetékek, amelyeket 100 méter hosszban használtak, az Aszalvölgyi-árokból származnak. Az 1,50 méter belméretű és 2 méter hosszú vasbeton csöveket párhuzamosan fektették a meglévő áteresz mellé, zárt szelvényű átvezetéssel. „A kivitelezés nehézségét fokozta a Kelemen Béla út erős forgalma és a környéken a földbe fektetett közművek mennyisége, melyeknek biztosítani kellett az ideiglenes felfüggesztését és adott esetben a védelembe helyezését is.”

Viza Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy folyamatban van több, a Palotavárost érintő fejlesztés is, például a Palotavárosi tavak rekreációs központtá fejlesztése, és a Varga-csatorna vízelvezetésének biztonságosabbá tétele – csökkentve a tavak környezetének elöntését. A Varga-csatornán új duzzasztó zsilip épül és az I-II. tavak irányában egy-egy árapasztó műtárgy kerül majd kialakításra. Felújítják az I-II. számú tavak közötti zsilipet, valamint a II. számú tó lecsapoló zsilipét, illetve átépítik a magassághiányos töltéseket. A távolabbi tervekben szerepel a Varga-csatorna alsó szakaszának mederburkolása is. Ismertette továbbá, hogy a Kelemen Béla – Bátky Zsigmond utca forgalmi csomópont átépítésére és az új körforgalom kialakítására a Palotavárosi tavak fejlesztésével egy időben kerül majd sor.

Városfejlesztés

 1. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 2. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 3. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 4. 27 új parkolót alakítottak ki az Óvoda utcában - az út és a járda is megújult

  Az szeptemberben kezdődött fejlesztésnek köszönhetően huszonhét új parkolót alakítottak ki, valamint megújult az út és a járda is az Óvoda utcában, a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig tartó szakaszon. A csütörtöki műszaki átadáson elhangzott, hogy a beruházás a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2018.11.29.
 1. Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

  A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 

  2018.11.23.
 2. Szolár fák USB töltőkkel a Haleszben és a Rózsa ligetben

  A Városgondnoksága mintegy 700 fa ültetését kezdte el az elmúlt hetekben Székesfehérváron. Két különleges, modern alkotásnak is beillő "fa" is helyet kapott ezek között. A Haleszben és a Rózsa ligetben telepített napenergiával működő solar fák USB csatlakozói mobil eszközök töltését teszik lehetővé - hangzott el a Haleszban tartott csütörtök reggeli sajtótájékoztatón.

  2018.11.22.
 3. Elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca teljes felújítása

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kapott, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcában kiépült a zárt csapadékvízelvezetési rendszer is. 

  2018.11.19.
 4. Több mint 50 fát ültetnek el az új Vízivárosi parkolóban

  Pénteken több mint 50 fa ültetésének nagy részével végeztek már a Városgondnokság parkfenntartó munkatársai a volt Fűtőerőmű mellett épült új parkolóban. Hársfát, csörgőfát és kőriseket telepítettek. Tavasszal pedig nem füvet, hanem vadvirág keveréket ültetnek, így tavasz végén már ebben gyönyörködhetnek a környéken lakók. A fejlesztés 1500 m² zöldfelületet jelent a városrészben.

  2018.11.16.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek