Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 
2018.11.23. 11:51 |

Székesfehérvár Önkormányzatának beruházásában elkészült a Felsőváros vízrendezésének I-II. üteme, a Varga-csatorna Bőrgyár utcai szakaszán a mederburkolás és a Berényi utca – Nefelejcs utcai átkötés, aminek következtében jelentősen megnövekedett az a vízgyűjtő terület, amely a Varga-csatornát terheli.

A szélsőséges időjárási viszonyok, a „villámárvizek” több és gyorsabb lefolyású vízmennyiségét – ami a Varga-csatornán a korábbiakhoz képest érkezik – a Bátky Zsigmond utcai áteresz már nem lett volna képes elvezetni, ezért a meglévő mellé egy új, nagy átmérőjű csőáteresz épült.

Az új áteresz gazdaságossági okokból bontott csőelemekből épült ki, ami ennek ellenére tökéletesen és időtállóan ellátja a funkcióját.

A négy hónap alatt, bruttó 61,7 millió forintból, határidőre elkészült beruházás a tervezettnél így 15 millió forinttal olcsóbban valósulhatott meg.

Az ikresített átereszről a kivitelező Konstruktor Kft. ügyvezetője, Kálvin Imre beszélt. Elmondta, hogy a csővezetékek, amelyeket 100 méter hosszban használtak, az Aszalvölgyi-árokból származnak. Az 1,50 méter belméretű és 2 méter hosszú vasbeton csöveket párhuzamosan fektették a meglévő áteresz mellé, zárt szelvényű átvezetéssel. „A kivitelezés nehézségét fokozta a Kelemen Béla út erős forgalma és a környéken a földbe fektetett közművek mennyisége, melyeknek biztosítani kellett az ideiglenes felfüggesztését és adott esetben a védelembe helyezését is.”

Viza Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy folyamatban van több, a Palotavárost érintő fejlesztés is, például a Palotavárosi tavak rekreációs központtá fejlesztése, és a Varga-csatorna vízelvezetésének biztonságosabbá tétele – csökkentve a tavak környezetének elöntését. A Varga-csatornán új duzzasztó zsilip épül és az I-II. tavak irányában egy-egy árapasztó műtárgy kerül majd kialakításra. Felújítják az I-II. számú tavak közötti zsilipet, valamint a II. számú tó lecsapoló zsilipét, illetve átépítik a magassághiányos töltéseket. A távolabbi tervekben szerepel a Varga-csatorna alsó szakaszának mederburkolása is. Ismertette továbbá, hogy a Kelemen Béla – Bátky Zsigmond utca forgalmi csomópont átépítésére és az új körforgalom kialakítására a Palotavárosi tavak fejlesztésével egy időben kerül majd sor.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 2. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 3. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.
 4. A fehérvári Decathlon parkolójában is lesznek elektromos töltők

  Keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. a Decathlon áruházak tulajdonosával, a társaság az áruházlánc 12 parkolójában összesen 26 elektromosautó-töltőállomást helyez üzembe az év végéig, többek között a székesfehérvári sportáruház parkolójában is.

  2019.02.13.
 1. Megújul a Százszorszép Bölcsőde - 229 milliót költenek az épületre

  Székesfehérvár területén a TOP-6.2.1-16-SF1-2017-00004 azonosítószámú „Százszorszép Bölcsőde felújítása” című projekt keretében lehetőség nyílik a családbarát, munkába állást nyújtó szolgáltatás fejlesztésére. A beruházás 229 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával valósul meg, ami az épület külső és részleges belső korszerűsítésére terjed ki.

  2019.02.06.
 2. Több mint négyszáz új parkoló épült tavaly - elkészültek a parkolóház tanulmánytervei

  A 2018-ban 411 új parkolóhely épült Székesfehérváron – mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Ebből kiemelkedik a Vízivárosi több mint 200 férőhelyes parkoló megépítése, de több más lakótelepen és az új közösségi tereknél is történtek parkolóhelyfejlesztések. Elhangzott, hogy a Palotai úti ötszáz férőhelyes parkolóház tanulmánytervei elkészültek és már a következő közgyűlés elé kerülnek. 

  2019.01.25.
 3. Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

  Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.

  2019.01.18.
 4. Hétfőn elkezdődnek a Rendház épület felújításának előkészítő munkálatai

  Az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum főépülete, a Rendház. A barokk műemlék a felújítást követően országos jelentőségű kiállításnak ad helyet, és a Belváros új élményhelyszínévé válva alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is. A javaslatot pénteken tárgyalja a közgyűlés, az előkészítő munkálatok hétfőn kezdődnek.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek