Mindenkinek bántja a szemét - felszámolják az illegális hulladéklerakókat Fehérváron

A „Tisztítsuk meg az országot!” pályázaton elnyert támogatás segítségével több mint negyven helyen számolnak fel az önkormányzat megbízásából illegális hulladéklerakó telepeket a Városgondnokság munkatársai. Csütörtökön délután a Hernád utca végénél szedték össze az illegálisan lerakott szemetet.
2021.01.14. 16:14 |

Az általában ismeretlenek által lerakott szemét eltakarításához az Önkormányzat 5,8 millió forintos támogatást nyert el a Belügyminisztérium pályázatán. Csütörtökön délután Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a Hernád utca végén dolgozó városgondnoksági alkalmazottaknak személyesen mondott köszönetet azért a munkáért, amit a napokban végeznek. 

A területek kitisztítása mellett a legfontosabb a megelőzés. Emellett törekedni kell arra is, hogy megtaláljuk a felelősöket, hiszen a környezet, a természet károsítása felelősségre vonással jár, de a cél, hogy ne is alakuljanak ki ilyen területek - mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Nagy problémát jelent a közterületeken, illetve önkormányzati területeken az illegális hulladéklerakás. Egyrészt a környezetben okozott károk miatt sajnálatosak ezek az esetek, másrészt a gyakran veszélyes hulladékokat is tartalmazó szeméthalmok eltüntetése sok munkával és költséggel is jár. A félezer köbmétert is elérheti az illegális lerakókban eldobott szemét mennyisége a városban és környékén.

A Városgondnokság a héten már el is kezdte a Székesfehérváron található illegális szemétkupacok elszállítását. Jelenleg több mint húsz helyrajzi számon tüntetik el az illegális lerakókat és sajnos van olyan helyszín, ahol 4-5 kupacot számolnak fel. Jelenleg hatan folyamatosan csak a szemetet pakolják, de vannak olyan nagy illegális telepek, melyhez a parkgondozó munkatársaktól is segítséget kérünk – mondta a Lacziné Csillag Dóra a Városgondnokság környezetvédelmi referense.

A legjellemzőbb, hogy háztartási lomot raknak le illegálisan, de bőven akad építőipari hulladék és sok a gumiabroncs is. Van olyan hely, ahova a Depónia szállít konténert és azt pakolják meg a gondnokság dolgozói és van ahol saját teherautóval szállítják be a szemetet a hulladéklerakóba.

Nagyon nagy segítségünkre vannak a gépeink, főleg az építési hulladékok összegyűjtésében és ha tudunk igyekszünk szelektálni is az illegális szemetet. Van azonban néhány helyszín, ahol veszélyes hulladéknak minősülő szemetet raktak le, amihez sajnos szakcéget kell hívnunk, ami rengeteg pénzbe kerül – emelte ki Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője.

A Városgondnokságon sajnos minden évben keretet kell képezni az illegális szemétkupacok elszállítására, melyet akár zöldterület gondozásra is lehetne fordítani. Folyamatos a „harc” az illegális szemétlerakókkal, de most egyeztettek vadásztársaságokkal, mezőgazdászokkal, a nemzeti parkkal, erdészettel és természetvédőkkel, hogy folyamatosan figyelnek nagyon változó időpontokban, megakadályozva az illegális szemétkupacok kialakulását. Cél továbbá, hogy tettenérjék azokat, akik ilyet csinálnának. Egyre több helyen fizikai akadályt is teremtenek majd azokhoz a helyekhez, ahol rendszeresek a lerakások és véletlenszerűen éjjellátó mobil megfigyelőrendszert is használnak majd.

Az illegális hulladékelhelyezés elleni küzdelem jogi lehetőségeiről a jegyzo.hu oldalon olvashat bővebben!

Közélet

 1. Beszélgetés a vírushelyzetről - érkezik a segítség a fehérvári vendéglátósoknak

  „Mikor térhet vissza az életünk egy normálisabb kerékvágásba? Hogyan segíthet ebben a koronavírus elleni vakcina?” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. Az online is követhető fórumon Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az Önkormányzat olyan csomagot dolgott ki, amivel segíthetik a fehérvári vendéglátósokat, ennek pontos részleteit hamarosan bejelentik.

  2021.01.28.
 2. Speciális védőmaszkokat adományozott az Önkormányzatnak a Karsai Holding Zrt.

  A cseppfertőzés és a levegőben terjedő fertőzés ellen is megbízható védelmet nyújtanak azok a speciális arcmaszkok, melyeket a Karsai Holding Zrt. gyárt Székesfehérváron. A cégcsoport elnöke, Karsai Béla 100 darabot adományozott az egyedi felszerelésből Székesfehérvár Önkormányzatának a járvány elleni hatékony védekezés érdekében.

  2021.01.28.
 3. Átadták az adományokat a fehérvári Anyaotthon számára

  Szerdán adták át a Családok Átmeneti Otthona számára azt az adományt, amelyet a Sikerativ Életmód Egyesület decemberben meghirdetett felhívására gyűjtöttek össze a segítő szándékú fehérváriak. Az egyesület adventkor hirdette meg akcióját azzal a céllal, hogy szebbé tegyék a fehérvári Anyaotthonban élők következő évét.

  2021.01.27.
 4. Elkezdődött az építkezés – méltó helyre kerülnek a magyarság szent kövei

  Hosszú idő után az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulójára olyan kiállítótérbe kerülnek a 38 királykoronázást látott kőfaragványok, mely segít elképzelni a korabeli Európa egyik legnagyobb és a középkori Magyar Királyság legfontosabb templomát. Az egykori királyi bazilika kövei négyszáz év után méltó elhelyezést kapnak, valamint a volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani.

  2021.01.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár