Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.
2022.01.24. 17:23 |

A fejlesztéssel megfelelő infrastrukturális hátteret biztosítanak kiemelten a szociális alapszolgáltatásoknak, így új szintre emelték a családsegítő szolgáltató rendszert. A projekt összeértéke közel 723 millió forint.

Sajtónyilvános projektzáró rendezvény keretében mutatták be az elmúlt több mint egy évben elkészült Innovatív Szociális Szolgáltató Központot, vagyis az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központot az Irányi Dániel utcában. Az intézmény létrehozása országos tekintetben is igen jelentős: a Központ korábban 16, a város különböző helyein található irodákban, helyiségekben látta el feladatait, a megújított épületben azonban minden egy helyre költözhetett.

A társadalmi összetartozás erősítése érdekében a fejlesztés célja a helyi szinten elérhető, fenntartható és magas színvonalú önkormányzati szolgáltatások biztosítása a szociális alapszolgáltatás területén, megteremtve annak megfelelő infrastrukturális feltételeit. A helyi szintű humán közszolgáltatások megújítása hozzájárul a lakosság foglalkoztathatóságának javításához, az életkörülményekben rejlő területi különbségek mérsékléséhez, illetve a társadalmi összetartozás erősítéséhez. A fejlesztés eredményeképpen a szociális ellátások – elsősorban a magasabb szükségletű célcsoport ellátásának – minősége jelentősen javul.

A belső tereket a Központ speciális feladatainak figyelembevételével alakították ki. A földszinten kapott helyet az ügyféltér és a hozzá kapcsolódó helyiségek, az emeleten – az ún. „office” részlegen – a központot kiszolgáló igazgatási, üzemeltetési funkciókat ellátó, valamint a szakmai munkát végző kollégák látják el a napi operatív munkát. Különféle interjúszobákat, fejlesztőszobát, konzultációs szobát, tanácsadó helyiséget és csoportszobát alakítottak ki. A félemeleten található a körülbelül 100 fő befogadására alkalmas előadóterem, mely kulturált környezetet biztosít a konferenciák, előadások, értekezletek, jelzőrendszeri szakmaközi megbeszélések, megyei módszertani fórumok, éves gyermekvédelmi tanácskozások lebonyolítására.

Megvalósult az épület akadálymentesítése is (mosdók, parkolóhelyek, lift), illetve a könnyebb tájékozódást segítendő, tapintható jelekkel ellátott tájékoztató táblákat helyeztek ki. Ezen túlmenően korszerűsítették a fűtést, valamint a hideg- és melegvíz-rendszert. A felújításon túl informatikai eszközöket, irodabútorokat, konyhabútorokat és két darab járművet szereztek be.

A TOP-6.6.2-16-SF1-2017-00001 azonosítószámú a „Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron” tárgyú projekt kivitelezési munkái a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. A projekt összértéke 722 és félmillió forint, ebből 580.250.000 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás, a különbözetet Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból finanszírozta.

A projektzáró eseményen Mészáros Attila alpolgármester hangsúlyozta, nagyon fontos lépést tett meg a város azzal, hogy a korábban széttöredezetten működő családsegítő rendszer tavaly egy nagy egységben egy helyre költözhetett, ami nagyban segíti mind a szakmai munkát, mind pedig a közösséget. Köszönetét fejezte ki a kivitelezőknek és minden közreműködőnek, akiknek a munkája által létrejött a 21. századi épületegyüttes külsőleg, belsőleg és felszereltségében egyaránt. Egyértelmű volt, hogy a felújított intézményt a magas szakmai színvonalon működő, fontos munkát végző családsegítő szolgálat kapja meg otthonául.

Tisztl Henrik intézményvezető hangsúlyozta, valóban új otthonuk lett az Alba Bástya, az egy helyre költözés komoly szakmai lehetőség is egyben. Kiemelten fontos a dinamikus ügyfélfogadási tér, ahonnan az egész járást ellátó Központ minden szolgáltatását koordinálják. Az épületben, a bútorzatban és az eszközökben is olyan változáson mentek keresztül, ami nagyban segíti a hatékony szakmai munkát.

Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy az épület maximálisan eleget tesz a 21. századi követelményeknek műszakilag és felszereltség szempontjából egyaránt. Komoly energetikai fejlesztés is történt a fűtésrendszerrel, a szigetelésekkel és a teljesen új tetőszerkezettel. Egy szerkezetkészre szétszedett épület teljesen új arculatot kapott, így jött létre az új intézmény.

A projektről bővebb információt ITT olvashatnak!

Városfejlesztés

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár