Milliárdos fejlesztések, stabil működés - benyújtották a város 2019-es költségvetését

A tervezet szerint a 2019-es költségvetés főösszege meghaladja a 66 milliárd forintot, lehetővé téve a város stabil, biztonságos működés és városüzemeltetést, a magas színvonalú humán- és közszolgáltatást és a milliárdos fejlesztéseket. 33.3 milliárdnyi fejlesztés mellett több száz milliós béremelést is tartalmaz a javaslat, melyet a február 15-i ülésén tárgyal majd a Közgyűlés.
2019.02.08. 15:07 |

Elkészült Székesfehérvár 2019. évi költségvetésének tervezete. Az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor jegyző pénteken délután adta át a javaslatot dr. Cser-Palkovics Andrásnak, hogy Székesfehérvár polgármestere benyújthassa azt a képviselő testületnek. A költségvetés a város legfontosabb rendelete, amely alapjaiban határozza meg Székesfehérvár működését és fejlődési irányait. A költségvetés tervezetét jövő héten pénteken tárgyalja majd a közgyűlés.

Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a költségvetés úgy került összeállításra, hogy teljesüljön az a kiemelt cél, miszerint

"a városban élők és a városi szolgáltatásokat igénybe vevők a lehető legmagasabb minőséget kapják, hogy jó legyen fehérvárinak lenni, Fehérvárhoz tartozni."

"E célnak az erősítésére a 2019-es költségvetésben az egészségügyi, nevelési, közművelődési, közösségi közlekedési és egyéb szolgáltatásokon túl pedig a szociális kiadásokat is jelentősen bővíteni tudjuk. A költségvetésben szerettünk volna néhány irányt is megfogalmazni, hogy a város gazdasági sikereiből mit és hogyan tudunk juttatni a fehérváriaknak. A város polgármestere kiemelte, hogy Székesfehérváron a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetni."

Elhangzott, hogy a benyújtott költségvetés kifejezi a megbecsülését minden Fehérváron dolgozó munkavállaló és az őket foglalkoztató gazdasági szereplők irányába is, akik lehetővé teszik a törvényi minimumot jóval meghaladó városi szolgáltatások magas színvonalú működtetését továbbá az ütemezett fejlesztések finanszírozását. A tervezet fenntartja a költségvetés stabilitását, a működtetés biztonságát, felelősen tervezve a város jövőjét.

Tovább erősödött a helyi gazdaság 2018-ban és úgy látjuk, hogy ez 2019-ben is növekedni fog.

66.4 milliárd forint a költségvetés főösszege, ami év közben várhatóan emelkedni is fog a plusz fejlesztési forrásoknak köszönhetően. Több mint 25 milliárd forintos saját bevétellel számol az induló büdzsé, melyből 19 milliárd az iparűzési adó, 2 milliárd az építményadó és félmilliárd a gépjármű és az idegenforgalmi adó bevétel. A 66.4 milliárdos kiadásból a működtetési és térségi feladatellátásra 29.8 milliárd forint jut, melyből 3.17 milliárd forintot fizet az önkormányzat az állami költségvetésbe szolidaritási hozzájárulás címén.

Fejlesztésekre 33.3 milliárd forintot fordít Székesfehérvár és 3.3 milliárd forintot gazdálkodási céltartalékként kezel majd a város idén.

A városi intézmények fenntartására 13.3 milliárd forintot tartalmaz a tervezet, melyből 3.1 milliárd az egészségügyi és szociális kiadás, oktatásra mintegy 4.2 milliárdot költ Fehérvár, a kulturális ágazatra pedig 3 milliárd forintot. A város polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy béremelésekre 360 millió forint szerepel az intézmények vonatkozásában.

2019-ben fejlesztésekre 33.3 milliárd forintot fordít Fehérvár: ebből állami forrás 23.4 milliárd, EU-s forrás 3.3 milliárd és önkormányzati forrás 6.6 milliárd forint. Az önkormányzat gazdasági társaságain keresztül pedig további 2 milliárd forintot. (Ez utóbbi tételben azonban nincsenek benne a gazdasági társaságok saját fejlesztései, amik ugyancsak a közvagyont gyarapítják.)

Folytatódik az Ybl Miklós Intézményfelújítási Program, a Saára Gyula Útfelújítási Program, a Kégl György Egészségfejlesztési Program, de ugyancsak folytatódik a közbiztonsági és születési program is. Elhangzott, hogy - bár nem önkormányzati feladat - kettő saját szúnyoggyérítést is beterveztek a 2019-es költségvetésbe.

Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy új programokat is indít Székesfehérvár. „Ellenzéki javaslatokat is befogadtunk – ezért is vagyok bizakodó a szavazás tekintetében.” Kiemelte, hogy ellenzéki javaslatra a 65 év felettiek támogatása és a nyelvoktatás szociális támogatása is elindul Székesfehérváron. Ezek mellett okos osztályterem programot indítanak, illetve támogatja a város a digitális felnőttképzést. A helyi tömegközlekedésben pedig kedvezményt is biztosít a 2019 büdzsé tervezete: egy adott hónapban a teljes árú bérlet ára felébe fog kerülni, amivel sok ezer forint marad majd az utazók zsebében.

Közélet

 1. Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, mise és feltámadási körmenet a belvárosban

  Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. Az ünnepi éjszakán egy fiatal felnőtt vette fel a keresztség és a bérmálás szentségét. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt! Halleluja!"

  2019.04.20.
 2. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 3. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 4. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek