Mik lesznek idén a Városgondnokság legfontosabb feladatai?

A város idei költségvetését követően a Városgondnokság idei üzleti tervét is jóváhagyta Székesfehérvár képviselő-testülete. A legfőbb célkitűzés, hogy a gazdasági helyzet, az energiaválság és a háború okozta infláció kihívásai mellett a meglévő szolgáltatásokat maradéktalanul ellássák. Bozai István városgondnokkal a városüzemeltetési feladatokról és fejlesztésekről is beszélgettünk.
2023.02.17. 07:04 |
Mik lesznek idén a Városgondnokság legfontosabb feladatai?

Mennyire kellett az idei évre más üzleti tervet készíteni, mint korábban és mennyire kellett a 2022-es második félévi tapasztalatokat figyelembe venni?

Az energiaválság a Városgondnokságot sem kerülte el, nagyon drasztikus költséget jelent az energia robbanásszerű áremelkedése: a villanynál legalább nyolcszoros, a távhőnél több, mint ötszörös a többletköltség. A gáz esetében is közel hat-hétszeres emelést kell kigazdálkodni és amennyire csak lehet igyekszünk korszerű fatüzelésű kazánokra átállni a Városgondnokság telephelyein. Nagyon komoly költségigényű a közvilágítás működtetése, ami közel egymilliárd forint többletet jelent idén a korábbi évekhez képest. A város legnagyobb fogyasztója a közvilágítás, ami jelenleg közel 6.000.000 kWh-t fogyaszt évente. A második legnagyobb fogyasztó az uszoda, ahol idén közel 490 millió forintos működési többlettel kell kalkulálnunk a 2021-es bázishoz képest. 2022-ben is már lépcsőzetesen, folyamatosan emelkedő költségek voltak, 2023-ban pedig sajnos már egész évben az emelt árakkal kell számolnunk. Mindezek tükrében már 2022 második felében elindultak az energetikai fejlesztési tervezések a Városgondnokságnál.

Milyen intézkedéseket hoztak, mik várhatók 2023-ban, illetve mennyi energiát lehetett eddig a különböző intézkedésekkel megspórolni?

Azt valljuk, mindenért le kell hajolni, így a legkisebb intézkedések is ugyanolyan fontosak, mint a nagyobb beruházások. A legnagyobb fejlesztés egyértelműen a közvilágítást érinti majd, aminek korszerűsítéséről tavaly novemberben döntött a Közgyűlés. Már két éve elkezdtük a közvilágítás korszerűsítésének tervezését és 2022 év végig készen is lett a terv, az önkormányzattól pedig felhatalmazást kaptunk a fejlesztés megvalósítására. A lámpatestek cseréjével és a rendszer korszerűsítésével az éves 6.000.000 kWh-ás fogyasztás 2.4 millió kWh-ra fog lecsökkenni, vagyis kevesebb, mint a felére.

A korszerűsítéssel 60%-os energia felhasználási megtakarításra számítunk, ami a beruházás finanszírozása mellett is, jelentős költségcsökkentést fog eredményezni

A város közvilágításának a fogyasztása az új energiatakarékos és szabályozható lámpatestekkel ráadásul sokkal üzembiztosabb is lesz. A fejlesztésre már kiírtuk a közbeszerzést és jó esélyünk van arra, hogy a jövő héten eredményt is tudunk hirdetni. Szeretnénk február végén még szerződni is a nyertes vállalkozóval, hogy mielőbb elkezdhessük a közvilágítás korszerűsítését. Ha nem jön közbe váratlan esemény, akkor év végig el is készülünk, így 2024-ben már kevesebb, mint fele energiát fogyaszt majd a városi közvilágítás, ami sok százmillió forintot fog megtakarítani.

A teljes város területén lecserélik a lámpatesteket?

Mintegy 11.000 darab lámpát számolt össze a terv, ezt mindet cseréljük, így a városban az év végére már csak LED-es lámpák lesznek. Vagy azok a nagyon korszerűek, amiket tavaly szerelünk fel és szabályozhatóak is, illetve az elmúlt öt-hat évben felszerelt LED-es lámpák is maradnak.

Tíz éve is beszélgettünk a város közvilágításról és akkor azt mondta az interjúban, hogy nem érdemes még váltani, meg kell várni, amíg kiforr a technológia, mert az akkori lámpáknak még nem volt olyan a fényerejük. Most jött el a csere ideje?

Gyakorlatilag annyira gyorsan fejlődött, fejlődik ez a technológia, hogy szinte már minden más közvilágítási technológia gyártása leállt, hagyományos izzót nátriumos vagy higanygőzös lámpákat nem is nagyon lehet kapni, sőt, az alkatrészellátásuk is pár éven belül meg fog szűnni. Fehérváron a közvilágítás mindig is jó színvonalú volt. A mostani felújítás pedig azon felül, hogy rengeteg pénzt fog megtakarítani a városnak, szükségszerű is, hiszen hamarosan nem lehetne majd karbantartani a helyenként 30-40 éves lámpatesteket.

A felújítás első ütemében tavaly körülbelül a lámpatestek tíz százalékát cseréltük ki, és azokra nem érkezett panasz, így abban bízom, hogy ez a felújítás is a fehérváriak örömére fog szolgálni, illetve rengeteg pénzt tud megspórolni a város.

Az uszoda energetikai felújításában is gondolkodik a Városgondnokság?

Az uszoda legfőbb problémája az alacsony energiahatékonyságán túl az, hogy ez az épület már harmincöt éves. A harmincöt évvel korábbi építészeti megoldások, az ablakok, a tető és oldalfalak szigetelése, a fűtési rendszer, akárcsak egy otthonban, elavultak. Ezeket, az energiakorszerűsítéstől függetlenül is javítani, cserélni kellene. Szerencsére már az uszodánál is készült a tavalyi évben terv, és a napokban született döntés, hogy a tanulmánytervet tervezzük tovább, készítsünk kiviteli tervet. Az uszoda fejlesztése nagyon komoly, közel 2.5 milliárdos összeg lenne, viszont ezzel az uszodát újabb harmincöt évre rendbe raknánk. Úgy gondolom, a folyamatos karbantartásoknak köszönhetően alapvetően nem látszik a 35 év az uszodán, nincs leharcolva, ettől függetlenül szükséges a felújítás: a megújuló energiákat be kell vezetni és jobb színvonalú hőszigetelést kell feltenni. Nagyon bízom benne, hogy a kiviteli terv majd elnyeri a támogatók tetszését.

Ideális esetben jövő nyáron el is tudnánk kezdeni ezt az igen komoly munkát. Úgy kell majd készülni, hogy a felújítás legalább egy évig eltart majd, addig a nagy uszoda nem lesz használható, csak a sátor, hiszen komplett tetőcsere lesz, az oldalfalak és függönyfalak kicserélése is megtörténik, padlófűtés készül, vagyis a teljes medencetér alja fel lesz bontva negyven centi mélyen. Nagyon bízom abban, hogy erre az időszakra a Köfém uszodát ki tudjuk majd nyitni.

A Városgondnokság az alábbi szakterületek szerint látja el feladatait:

• Zöldfelület- és parkfenntartás
• Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása
• Hóügyelet és síkosság-mentesítés
• Vízkárelhárítás
• Települési hulladékok kezelése, köztisztasági tevékenység
• Városi karbantartás
• Közvilágítási feladatok
• Építőipari kivitelezés
• Temetőüzemeltetés, kegyeleti szolgáltatás
• Állategészségügyi tevékenység
• Létesítmény-üzemeltetés
• Piaci és vásári tevékenység
• Épület-takarítás
• Fizetőparkolási tevékenység
• Közlekedésszervezés
• Rendezvény-, és programszervezés

Az energetikai felújításokon túl a Városgondnokság üzleti terve, több más fejlesztést is tartalmaz, gondolok itt például az út- és járdafelújításokra…

Mivel közel kétmilliárdos többletköltségünk van az energiaárak miatt, így a városnak kevesebb pénze jut egyéb fejlesztésekre, de szerencsére a Saára Gyula Program nem áll meg, egy picit kisebb volumenben, de városrészenként harmincmillió forinttal tovább tudunk haladni. Újabb járdák, gyalogátkelőhelyek és néhány parkoló tud elkészülni ebből az összegből. Az adott körzet önkormányzati képviselőjének a javaslata alapján fogjuk ütemezni, hogy melyik városrészben milyen fejlesztéseket valósítsunk meg.

Üzemeltetésre is jelentős összeget fordít Székesfehérvár a Városgondnokságon keresztül, hiszen ha csak a játszótereket nézzük, abból mintegy százhúszat kell városszerte karbantartani, esetenként javítani. Fent tudják tartani a megszokott karbantartási színvonalat?

A legfőbb kihívás az lesz a 2023-as évben, hogy nem tudunk többletforrást biztosítani a mostani, igen komoly infláció ellenére ezekre a feladatokra. Gyakorlatilag úgy kell megoldanunk többek között a parkfenntartást, a közterület, a játszóterek és sportlétesítmények üzemeltetését, hogy az energia feletti többletköltségeket - ami azért van bőven, például üzemanyagköltség és az építőanyagok drágulása -, a cégnek saját berkein belül kell kigazdálkodnia. Ezt racionális létszámgazdálkodással, még több alvállalkozó kiváltásával, hatékonyságnöveléssel tudjuk majd megoldani. Közel 10 százaléknyi hatékonyságnövelést kell megoldanunk 2023-ban, hogy ugyanazt a színvonalat tudjuk teljesíteni a városüzemeltetésben, mint ahogy az eddig megszokott volt.

A városüzemeltetés sokban függ az időjárástól is: idén volt egy nagyon enyhe, viszont csapadékos tél. Most belvíz problémák voltak, ellenben nem volt hóprobléma. Meglátjuk mi lesz tavasszal. Tavaly aszályos év volt, nem kellett annyit füvet nyírni, de sokkal többet kellett öntözni a növényeket. De mondhatjuk úgy is, hogy amit nem kell elkölteni fűnyírásra, azt elköltjük locsolásra. Ha mondjuk a tavalyi évet nézzük, akkor télen nem volt csapadék, nem volt belvízprobléma, de az aszály miatt már kora tavasztól öntözni kellett a fiatal fákat. Most ilyen fel sem merül, nagyon szépen feltelt a talaj vízzel, május előtt nem valószínű, hogy el kell kezdenünk a locsolást, ugyanakkor komoly belvízelvezetési feladataink voltak és vannak is még mindig.

Egy nagyon jól kialakult szakember csapat dolgozik a Városgondnokságon, sokan vannak, akik már régóta itt dolgoznak, jól ismerik a várost, a közterületeket. Nagyon fontos, hogy megtartsa a város a munkavállalóit. Érzik a jó munkaerőért való versenyt?

Éppen ezért döntöttünk úgy az elmúlt két évben, hogy akár a létszám csökkenésével a már régóta itt lévő kollégáknak a megbecsülését fogjuk javítani. A létszám-megtakarításból származó eredményből többlet juttatásokat tudunk adni, vagyis inkább legyünk kevesebben, de a megbízható kollégák legyenek megbecsülve.

Parképítés, parfenntartás terén minden évben megújul egy-egy kiemelt park a városban. Az idei évre mik a terveik?

Racionalitás és nemzetközi tapasztalatok alapján dolgozunk. Nagyon jó tapasztalatokat szerzünk a nemzetközi megmérettetéseken, amiken a város képviseletében a Városgondnokság már évek óta elindul. A nemzetközi trend pedig már évek óta egyértelműen a fenntartható, a klímához igazodó növények ültetése, ahol minél kevesebb kézimunka és mesterséges beavatkozás szükséges. Nem kell messzire menni: ha kimegyünk a városból és látunk egy rétet, észrevehetjük, gyönyörű virágok virágoznak rajta, pedig ott aztán senki sem kaszál, kapál és locsol. Ugyanez az elvárás városon belül is, hogy a kiemelt területeken található, folyamatosan fenntartott, egynyári virágokkal beültetett ágyások súlyát csökkenteni kell, és a körforgalmakat, közlekedéssel érintett területeket, járdaszigeteket, út melletti területeket elsősorban olyan növényekkel ültetjük be, amiket nem igényelnek olyan mértékű gondozást, keveset kell locsolni, kapálni, vagyis kevesebb élőmunkát igényel. Ezeknek a területeknek a gondozása egyébként is veszélyes, hiszen a folyamatos forgalom mellett kell a munkát végezünk. A parkfenntartási technológia-váltás egyértelműen gazdasági, illetve fenntarthatósági szempontok miatt valósult meg.

Jelenleg hányan dolgoznak a Városgondnokságon?

Ötszáztíz körül van most a teljes létszám, ez 2019-2020 fordulóján még hatszázötven fő volt. Inkább kisebb létszámmal, megbecsült dolgozókkal de másik városüzemeltetési technológiával és több géppel üzemelünk.

Célunk a munkavállalói létszám racionalizálása, a fluktuáció csökkentése, ezért folyamatosan törekszünk a dolgozók elégedettségének növelésére

Most már három nagy utcaseprő gépünk is van, ezeket próbáljuk meg sofőrökkel ellátni és a padkát nem kézi erővel tisztítjuk, hanem géppel. Remélem, hogy a következő években lesz lehetőség több úttisztító gépet beszerezni, mintegy automatizálni a folyamatot és ezeknek a gépeknek a kezelőit viszont megbecsülni. A jelenlegi színvonalhoz és adottságokhoz ez a körülbelül ötszáz fő szükséges, vagyis tovább már nem szeretnénk lejjebb menni. Nem könnyű a hiányzó embereket sem pótolni, mert hiába van válság, Fehérváron még mindig nagyon nehéz jó munkaerőt találni, így ezért is elsősorban a meglévő munkaerő megtartására, megbecsülésére próbáljuk az energiáinkat fordítani.

Miért éri meg a Városgondnokságnál dolgozni?

Mindig azt szoktam a kollégáimnak elmondani, hogy az, amit mi ígérni tudunk, - és szerintem ez a mai világban nem kevés - az a biztonság. Ha azt mondjuk, hogy hetedikén mindig fizetés van, hogy a túlóra ki lesz fizetve, akkor az úgy is lesz. Év elején mindig elmondom a dolgozóinknak, hogy milyen többletjuttatás lesz, melyik hónapban és ez pontosan, kiszámíthatóan így lesz. Jelenleg az építőiparral konkurálunk, ahol bár magasabb jövedelmeket is ígérnek, ám ott megvan a bizonytalansági faktor, ami nálunk nincs. Több olyan munkavállalónk is van, akik elmentek, megpróbálták az építőipart, de inkább jönnének most vissza.

Interjú

 1. A Közös műteremből indult

  Ezen a héten folytatódik a Székesfehérvári Művészek Társaságának Tavasz a műtermekben/szükségből erény programja. Az idén januárban Pro Cultura-díjjal kitüntetett Társaság a Pelikán Galéria nyitásáig különleges és exkluzív programsorozatot indított. Erről a friss kezdeményezésről, az elmúlt időszak nehézségeiről, a múltról, jelenről és jövőről is hallhatnak az ÖKK podcast legfrissebb epizódjában. 

  2023.03.20.
 2. A kultúra mint éltető erő

  Bokros Judit már két évtizede tudósít a város irodalmi, képzőművészeti életéről és a kultúrával bármely területen összefüggésbe hozható eseményekről. Családi indíttatásból került a kultúra és a költészet közelébe, ám saját tevékenysége, alkotó munkája révén sikerült elérnie, hogy nevét immár nemcsak tanár-költő édesapja révén, hanem saját jogon is jegyzik.

  2023.03.16.
 3. Egy esély mindenkinek jár!

  Az ország 54. rotary klubjaként alakult meg 2018. március 10-én a Rotary Club Székesfehérvár. A jószolgálati tevékenységet végző baráti kör tagjai tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten nyújtanak segítséget hátrányos, vagy nehéz helyzetben élő fiataloknak, esélyt adnak a nyelvtanulásra, ösztöndíjprogramjaikkal segítik a diákokat. Lokálpatrióta szemlélettel alkalmat keresnek és teremtenek arra, hogy a támogatók és a tehetségek egymásra találjanak.

  2023.03.13.
 4. Beszélgetés a költségvetésről

  A biztonságos és stabil működést garantáló költségvetés elfogadását követően olyan nagyszabású fejlesztések kezdődnek Székesfehérváron, amelyeknek köszönhetően több közép- és általános iskola épülete újul meg. Nehéz és bizonytalan körülmények között született meg a város 2023-as költségvetés-tervezete, amelyet februárban fogadott el a közgyűlés. 

  2023.03.03.