Miért szeretek „tanítvány” lenni? - Dózsa István tett tanúságot a megtelt Szent Imre teremben

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Dózsa István, címzetes kanonok, püspöki tanácsos, Belváros plébánosa tett tanúságot Miért szeretek „tanítvány” lenni? címmel kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház zsúfolásig megtelt Szent Imre termében.
2020.03.03. 21:31 |

A város papsága minden hónapban, első csütörtökön összeül és egyeztetjük pasztorációs terveinket.

Ebből a közös imádságból, beszélgetésből született a gondolat, hogy készüljünk a várossal együtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, úgy, hogy bemutatjuk szívünket, bemutatjuk hitünket, személyesen tanúságot teszünk.

Az oltár mögött messzebb vagyunk a hívektől; szeretnénk megmutatni, hogy valójában mennyire egyek vagyunk. - vezette fel az öt estéből álló sorozatot Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Első inspirációm káplán koromban az volt: - Kiss János atya káplánja voltam Vízivárosban - atya mindig azt mondogatta, hogy: „kisfiam, egy a fontos, a lelkület.” - kezdte tanúságtételét Dózsa István atya.

Soha sem szabad a tanítványiságomat úgy megközelíteni, hogy mennyi mindenről lemondtam. Nem a lemondáson van a hangsúly. Aki a lemondás felől közelíti meg a tanítványiságot, az egyből elkezd követelőzni Isten felé, hogy akkor ezért neki valami jár. A tanítványiságnak a lemondás nem a lényege, hanem a logikus következménye.”

Aki vállalja azt, hogy tanítvány lesz az Isten csodálatos mozaikképében lesz egyetlen kicsiny kocka, mozaik.

A saját színemmel, a saját egyéniségemmel, a saját képességeimmel.

Mindezzel hozzá tudok járulni, hogy ez a kép, Isten világról megálmodott mozaikképe összeálljon, szép legyen, legyen egyáltalán. Ez a tétje a tanítványiságnak. Ha nem veszem komolyan Krisztus tanítását, akkor az a kis kocka a mozaikképről hiányozni fog. Minél több hiányzik, annál inkább eltűnik maga a kép.

Ezért szeretek tanítvány lenni. Mert a magam kicsiny pontjával, kockájával, színével hozzájárulhatok ahhoz, hogy Isten képe jelen legyen ebben a világban. - zárta gondolatait Belváros plébánosa.

A tanúságtételek sorozatának további időpontjai:

március 17.
Brückner Ákos Előd O. Cist: Miért szeretem az Eucharisztiát?

április 14.
Tóth Tamás: Miért szeretek imádkozni?

április 28.
Tornyai Gábor: Miért szeretek misézni?

május 12.
Nyárai-Horváth István: Miért szeretem az Egyházat?

Közélet

 1. Csendes emlékezés a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

  Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 75 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött el a hazai zsidóság gettókba tömörítése. Székesfehérváron a Mártírok Emlékcsarnoka előtti téren néma főhajtással rótta le kegyeletét dr. Cser-Palkovics András polgármester és Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

  2021.04.16.
 2. Több mint 70 tonna illegális hulladékot szedtek össze a megye főbb útvonalai mentén

  Egész héten az illegálisan lerakott hulladékok összeszedésén dolgozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának mintegy 100 munkatársa. A megye főbb útvonalai mentén három nap alatt több mint 70 tonna szemetet gyűjtöttek össze. Tartós eredmény, javulás nincs, hiszen az illegális lerakók folyton újratermelődnek – hangsúlyozta Molnár István megyei igazgató. Hozzátette, térfigyelő kamerákkal igyekeznek felvenni a harcot a szemetelők ellen.

  2021.04.16.
 3. Virágos Székesfehérvár – a napokban kapnak időpontfoglaló e-mailt a pályázók

  Tavaly ősszel 7438 pályázat érkezett növényekre a Virágos Székesfehérvár program keretén belül, és mintegy kétszázezer tő növényt oszt ki a Városgondnokság április 22-től a pályázók között. Növények és a komposztkeretek átvételéhez időpontot kell foglalni, melyről minden pályázó a megadott e-mail címén kap értesítést a napokban.

  2021.04.15.
 4. Elnöki elismerésben részesült Hajas Norbert erőemelő parasportoló

  A legutóbbi lengyelországi megmérettetésen kétszeres Európa csúcsot felállított Európa Bajnoki címe elnyeréséért elnöki elismerésben részesült a többszörös világ - és Európa - bajnok Hajas Norbert erőemelő parasportoló. A bajnokot szerdán Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő köszöntötték a Megyeházán.

  2021.04.15.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár