Miért szeretek „tanítvány” lenni? - Dózsa István tett tanúságot a megtelt Szent Imre teremben

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Dózsa István, címzetes kanonok, püspöki tanácsos, Belváros plébánosa tett tanúságot Miért szeretek „tanítvány” lenni? címmel kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház zsúfolásig megtelt Szent Imre termében.
2020.03.03. 21:31 |

A város papsága minden hónapban, első csütörtökön összeül és egyeztetjük pasztorációs terveinket.

Ebből a közös imádságból, beszélgetésből született a gondolat, hogy készüljünk a várossal együtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, úgy, hogy bemutatjuk szívünket, bemutatjuk hitünket, személyesen tanúságot teszünk.

Az oltár mögött messzebb vagyunk a hívektől; szeretnénk megmutatni, hogy valójában mennyire egyek vagyunk. - vezette fel az öt estéből álló sorozatot Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Első inspirációm káplán koromban az volt: - Kiss János atya káplánja voltam Vízivárosban - atya mindig azt mondogatta, hogy: „kisfiam, egy a fontos, a lelkület.” - kezdte tanúságtételét Dózsa István atya.

Soha sem szabad a tanítványiságomat úgy megközelíteni, hogy mennyi mindenről lemondtam. Nem a lemondáson van a hangsúly. Aki a lemondás felől közelíti meg a tanítványiságot, az egyből elkezd követelőzni Isten felé, hogy akkor ezért neki valami jár. A tanítványiságnak a lemondás nem a lényege, hanem a logikus következménye.”

Aki vállalja azt, hogy tanítvány lesz az Isten csodálatos mozaikképében lesz egyetlen kicsiny kocka, mozaik.

A saját színemmel, a saját egyéniségemmel, a saját képességeimmel.

Mindezzel hozzá tudok járulni, hogy ez a kép, Isten világról megálmodott mozaikképe összeálljon, szép legyen, legyen egyáltalán. Ez a tétje a tanítványiságnak. Ha nem veszem komolyan Krisztus tanítását, akkor az a kis kocka a mozaikképről hiányozni fog. Minél több hiányzik, annál inkább eltűnik maga a kép.

Ezért szeretek tanítvány lenni. Mert a magam kicsiny pontjával, kockájával, színével hozzájárulhatok ahhoz, hogy Isten képe jelen legyen ebben a világban. - zárta gondolatait Belváros plébánosa.

A tanúságtételek sorozatának további időpontjai:

március 17.
Brückner Ákos Előd O. Cist: Miért szeretem az Eucharisztiát?

április 14.
Tóth Tamás: Miért szeretek imádkozni?

április 28.
Tornyai Gábor: Miért szeretek misézni?

május 12.
Nyárai-Horváth István: Miért szeretem az Egyházat?

Közélet

 1. Székesfehérvári Királyi Napok - ezek a tervezett programok augusztusra

  A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra. Augusztus 19-én lesz Öreghegyi Mulatság a Bory téren, ahol este tűzijáték zárja a napot. A belvárosban ezen a napon a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevőinek tapsolhat a közönség. Augusztus 20-án és 21-én pedig középkori hangulat lesz a belvárosban.

  2020.07.09.
 2. Polgármesteri látogatás és köszönet a székesfehérvári tűzoltólaktanyában

  A székesfehérvári tűzoltóságra látogatottott csütörtökön Cser-Palkovics András polgármester. Bejárták a laktanyát, egyeztetést folytatott a katasztrófavédelem helyi vezetőivel, és találkozott a fehérvári állomány tagjaival. A köszönetnyilvánítás és a tapasztalatszerzés mellett fontos célja volt a látogatásnak, hogy a város miként tudná segíteni a helyi tűzoltókat.

  2020.07.09.
 3. Környezetbarát, biológiai szúnyogirtásról tárgyalt az EMCA elnöke Fehérváron

  Az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó vállalat, a Lokimica Laboratories képviselőivel tárgyalt Székesfehérvár alpolgármestere, Lehrner Zsolt. A találkozón fehérvári környezetvédelmi szakemberek is részt vettek.

  2020.07.09.
 4. Sosemvolt mesék és angolos jógatábor lesz az Öreghegyi Közösségi Házban

  Nyári napközis táborokba várja a gyerekeket az Öreghegyi Közösségi Ház. A Rosta Helga és Zsadon Anna tartotta Sosemvolt mesék tábora és a Csupaszív Angolos Nyári Jógatábor több turnusban várja az iskoláskorú gyerkőcök jelentkezését.

  2020.07.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2