Miért szeretek „tanítvány” lenni? - Dózsa István tett tanúságot a megtelt Szent Imre teremben

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Dózsa István, címzetes kanonok, püspöki tanácsos, Belváros plébánosa tett tanúságot Miért szeretek „tanítvány” lenni? címmel kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház zsúfolásig megtelt Szent Imre termében.
2020.03.03. 21:31 |
Miért szeretek „tanítvány” lenni? - Dózsa István tett tanúságot a megtelt Szent Imre teremben

A város papsága minden hónapban, első csütörtökön összeül és egyeztetjük pasztorációs terveinket.

Ebből a közös imádságból, beszélgetésből született a gondolat, hogy készüljünk a várossal együtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, úgy, hogy bemutatjuk szívünket, bemutatjuk hitünket, személyesen tanúságot teszünk.

Az oltár mögött messzebb vagyunk a hívektől; szeretnénk megmutatni, hogy valójában mennyire egyek vagyunk. - vezette fel az öt estéből álló sorozatot Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök.

Első inspirációm káplán koromban az volt: - Kiss János atya káplánja voltam Vízivárosban - atya mindig azt mondogatta, hogy: „kisfiam, egy a fontos, a lelkület.” - kezdte tanúságtételét Dózsa István atya.

Soha sem szabad a tanítványiságomat úgy megközelíteni, hogy mennyi mindenről lemondtam. Nem a lemondáson van a hangsúly. Aki a lemondás felől közelíti meg a tanítványiságot, az egyből elkezd követelőzni Isten felé, hogy akkor ezért neki valami jár. A tanítványiságnak a lemondás nem a lényege, hanem a logikus következménye.”

Aki vállalja azt, hogy tanítvány lesz az Isten csodálatos mozaikképében lesz egyetlen kicsiny kocka, mozaik.

A saját színemmel, a saját egyéniségemmel, a saját képességeimmel.

Mindezzel hozzá tudok járulni, hogy ez a kép, Isten világról megálmodott mozaikképe összeálljon, szép legyen, legyen egyáltalán. Ez a tétje a tanítványiságnak. Ha nem veszem komolyan Krisztus tanítását, akkor az a kis kocka a mozaikképről hiányozni fog. Minél több hiányzik, annál inkább eltűnik maga a kép.

Ezért szeretek tanítvány lenni. Mert a magam kicsiny pontjával, kockájával, színével hozzájárulhatok ahhoz, hogy Isten képe jelen legyen ebben a világban. - zárta gondolatait Belváros plébánosa.

A tanúságtételek sorozatának további időpontjai:

március 17.
Brückner Ákos Előd O. Cist: Miért szeretem az Eucharisztiát?

április 14.
Tóth Tamás: Miért szeretek imádkozni?

április 28.
Tornyai Gábor: Miért szeretek misézni?

május 12.
Nyárai-Horváth István: Miért szeretem az Egyházat?