Mesés kiskertek a fehérvári óvodákban - környezetük megóvására nevelik a kicsiket

Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a „Mesés kiskertek” óvodásoknak kiírt kertépítő programja, amelyre 24 óvoda jelentkezett. Hogy a hagyomány ne szakadjon meg, Székesfehérvár polgármestere és a Városgondnokság minden intézménynek küldött dísz- és egynyári növényeket, amelyekkel hozzájárulnak az óvodai környezet szebbé tételéhez.
2020.06.30. 12:17 |

A várostól kapott egynyári virágokból a Gyöngyvirág Óvodában és a Hétpettyes Óvodában is gyönyörű kiskerteket építettek óvónőik segítségével a gyerekek.

"Pedagógiai programunkban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés, a hatalmas kertünkben minden csoport kialakított a saját udvarrészén virágoskerteket és fűszerkerteket. Minden évben folyamatosan tervezzük meg és alakítjuk ki a kertet, a növényeket a gyerekekkel közösen ültetjük el, komposztált földdel javítjuk a talajt, az esővízgyűjtőben összegyűjtött vízzel locsoljuk a földet. A fűszernövényeket tasakokba gyűjtjük, levendulából dísztárgyak készülnek, az epret megeszik a gyerekek közösen. Igyekszünk olyan tapasztalatokhoz és élményekhez juttatni a gyerekeket, amik a későbbiek során megteremtik az alapokat ahhoz, hogy felnőve vigyázzanak a környezetükre." - mondta el Béndek Gáborné, a Gyöngyvirág Óvoda igazgatója, hozzátéve, hogy a város zöldebbé tételéhez is szeretnének hozzájárulni tevékenységükkel és kihasználnak minden olyan alkalmat, amikor növényekre pályázhatnak, vagy részt vehetnek olyan rendezvényen, ahol a kertépítés a feladat. 

Deák Lajosné önkormányzati képviselő elmondta, hogy idén május 29-én rendezték volna meg a Mesés kiskertek programot, ami sajnos elmaradt a járványhelyzet miatt, de a környezettudatos nevelés folyamatos az óvodákban.

"Idén harmadszor rendeztük volna meg a kifejezetten az óvodás korosztály számára kitalált környezetépítő, környezettudatos szemléletű rendezvényt. Az óvodákban már várták, hogy megalkothassák kiskert formájában kedvenc meséjüket. Nagyon szeretik a gyerekek ezt a programot, mert nemcsak a növényeket, hanem azok gondozását, ápolását is megtanulhatják. Azért, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg és a környezettudatos munka folytatódjon, a Virágos Székesfehérvár program keretében polgármesteri támogatással, illetve a Városgondnokság segítségével az intézmények idén is megkapták a növényeket, amiket beültettek az intézmények udvarába." A képviselő szerint fontos a program azért is, mert így már kora gyermekkorban megérthetik az óvodások, hogy a természetet óvni, védeni kell.
Az óvodákba ellátogatott Bozai István városgondnok is, aki elmondta, hogy egynyári virágokat küldött a Városgondnokság az intézményeknek, amikből rögtön látványos kiskerteket lehet kialakítani, így sikerélményt is adnak a gyerekeknek a környezettudatos szemlélethez.

Szemetiné Deák Barbara a Hétpettyes Óvoda vezetője is sikeresnek értékeli a programot. Az intézményvezető arról számolt be, hogy az egész óvodát be tudták ültetni a várostól kapott egynyári virágokkal: "Amikor megérkezett a sok ajándék növény, próbáltuk úgy elosztani, hogy az óvoda egész területére jusson belőle. Az ültetésbe bevontuk a nagycsoportosokat is, akik ástak, öntöztek." - mondta el Szemetiné Deák Barbara. A Hétpettyes Óvodában szintén nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, a fenntarthatóságra. Komposztálnak, gondozzák, ápolják az óvoda közvetlen környezetét, ami évről évre egyre zöldebb.

Fehérvári színes

 1. Csajos est: Szívünkből születtél – az örökbefogadásról őszintén

  Sokakat érintő kérdés, az örökbefogadás lesz a témája a Barátság mozi következő Csajos estjének: október 13-án, szerdán 18.00 órakor két vendég beszélgetését hallhatja a közönség. Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze saját történetükről mesél, a kérdés szakértője, Katona Andrea, a Fészek Alapítvány vezetője az örökbefogadás szabályairól, jogi hátteréről beszél a nézőknek.

  2021.09.28.
 2. „Hely, ahol élünk” – előadás szerdán Víziváros rejtett kincseiről

  Víziváros új közösségi terében hallgathatnak érdekes előadást a résztvevők a városrész történetéről. A holnap 15 órakor kezdődő programon Csutiné Schleer Erzsébet mesél Víziváros rejtett kincseiről.

  2021.09.28.
 3. Gyerekek alkotásait várja a tűzmegelőzési bizottság

  A tűzoltókról készült rajzokat és a tűzmegelőzést fókuszba helyező pályamunkákat vár a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. A testület szeptember huszonhetedikei munkaértekezletén a nyári prevenciós programokat is értékelték.

  2021.09.28.
 4. Böndörödőke - idén főzőverseny és esti koncert nélkül, de lesz Böndörödő a Maroshegyen

  Szüreti játszóparkkal, népi játékokkal, faesztergályos bemutatóval és kiállítással is várja a fehérváriakat 2021. október 2-án, szombaton a Böndörödőke Maroshegyen a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár előtti területen. A gyerekeket mesterségkóstoló játszóházzal, MintaKINCStár néven játékszigettel és népzenés-néptáncos programokkal is várják, de lesz lovagoltatás és csikós bemutató is.

  2021.09.28.
 1. A végtelenbe és tovább! - játékos űrkutató pályázat Fehérváron tanuló hatodikososoknak

  A végtelenbe és tovább! címmel hirdetettek űrkutatással kapcsolatos pályázatot a Világűr Hete alkalmából. Hatodik osztályosokból álló csapatok jelentkezhetnek meseírásra, rajz- vagy makettkészítésre. A pályaműveket október 8-ig kell benyújtani, az eredményhirdetés október 13-án lesz.

  2021.09.28.
 2. Alba Orfeum Show - az ARÉV Sportcsarnokba várják a szépkorúakat csütörtökön

  Tavaly a járvány miatt elmaradt a mindig telt házas rendezvény, ebben az évben viszont szeptember 30-án, csütörtökön ismét várják a közönséget az Alba Regia Sportcsarnokban. A zenés műsorban Buch Tibor és Zsigmond Lala, Horváth Elemér „Emi” és zenekara, az Arconic-Köfém Nyugdíjasklub Férfikara, valamint a Step and Style Studio táncosai szórakoztatják a vendégeket.

  2021.09.28.
 3. Városismereti séta, ezúttal a Belváros titkait kutatva

  Szerdán folytatódik A hely, ahol élünk című sorozat. Váczi Márkkal ezen a héten a Belvároshoz kötődő személyekről és épületekről hallhatnak érdekes történeteket a résztvevők.

  2021.09.27.
 4. Vértelen vadászat – előadással zárult Máté Bence kiállítása Székesfehérváron

  Teltház előtt mesélt életéről, izgalmas kalandjairól Máté Bence vasárnap este az Alba Regia Sportcsarnokban. A közel háromórás program vértelen vadászatairól, azaz a fotózásról, a les építések körülményeiről szólt, és az ezekkel járó kihívásokról szóló történeteit fotóvetítés kísérte.

  2021.09.27.

Hirdetés

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár