Mesés kiskertek a fehérvári óvodákban - környezetük megóvására nevelik a kicsiket

Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a „Mesés kiskertek” óvodásoknak kiírt kertépítő programja, amelyre 24 óvoda jelentkezett. Hogy a hagyomány ne szakadjon meg, Székesfehérvár polgármestere és a Városgondnokság minden intézménynek küldött dísz- és egynyári növényeket, amelyekkel hozzájárulnak az óvodai környezet szebbé tételéhez.
2020.06.30. 12:17 |

A várostól kapott egynyári virágokból a Gyöngyvirág Óvodában és a Hétpettyes Óvodában is gyönyörű kiskerteket építettek óvónőik segítségével a gyerekek.

"Pedagógiai programunkban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés, a hatalmas kertünkben minden csoport kialakított a saját udvarrészén virágoskerteket és fűszerkerteket. Minden évben folyamatosan tervezzük meg és alakítjuk ki a kertet, a növényeket a gyerekekkel közösen ültetjük el, komposztált földdel javítjuk a talajt, az esővízgyűjtőben összegyűjtött vízzel locsoljuk a földet. A fűszernövényeket tasakokba gyűjtjük, levendulából dísztárgyak készülnek, az epret megeszik a gyerekek közösen. Igyekszünk olyan tapasztalatokhoz és élményekhez juttatni a gyerekeket, amik a későbbiek során megteremtik az alapokat ahhoz, hogy felnőve vigyázzanak a környezetükre." - mondta el Béndek Gáborné, a Gyöngyvirág Óvoda igazgatója, hozzátéve, hogy a város zöldebbé tételéhez is szeretnének hozzájárulni tevékenységükkel és kihasználnak minden olyan alkalmat, amikor növényekre pályázhatnak, vagy részt vehetnek olyan rendezvényen, ahol a kertépítés a feladat. 

Deák Lajosné önkormányzati képviselő elmondta, hogy idén május 29-én rendezték volna meg a Mesés kiskertek programot, ami sajnos elmaradt a járványhelyzet miatt, de a környezettudatos nevelés folyamatos az óvodákban.

"Idén harmadszor rendeztük volna meg a kifejezetten az óvodás korosztály számára kitalált környezetépítő, környezettudatos szemléletű rendezvényt. Az óvodákban már várták, hogy megalkothassák kiskert formájában kedvenc meséjüket. Nagyon szeretik a gyerekek ezt a programot, mert nemcsak a növényeket, hanem azok gondozását, ápolását is megtanulhatják. Azért, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg és a környezettudatos munka folytatódjon, a Virágos Székesfehérvár program keretében polgármesteri támogatással, illetve a Városgondnokság segítségével az intézmények idén is megkapták a növényeket, amiket beültettek az intézmények udvarába." A képviselő szerint fontos a program azért is, mert így már kora gyermekkorban megérthetik az óvodások, hogy a természetet óvni, védeni kell.
Az óvodákba ellátogatott Bozai István városgondnok is, aki elmondta, hogy egynyári virágokat küldött a Városgondnokság az intézményeknek, amikből rögtön látványos kiskerteket lehet kialakítani, így sikerélményt is adnak a gyerekeknek a környezettudatos szemlélethez.

Szemetiné Deák Barbara a Hétpettyes Óvoda vezetője is sikeresnek értékeli a programot. Az intézményvezető arról számolt be, hogy az egész óvodát be tudták ültetni a várostól kapott egynyári virágokkal: "Amikor megérkezett a sok ajándék növény, próbáltuk úgy elosztani, hogy az óvoda egész területére jusson belőle. Az ültetésbe bevontuk a nagycsoportosokat is, akik ástak, öntöztek." - mondta el Szemetiné Deák Barbara. A Hétpettyes Óvodában szintén nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, a fenntarthatóságra. Komposztálnak, gondozzák, ápolják az óvoda közvetlen környezetét, ami évről évre egyre zöldebb.

Fehérvári színes

 1. Hétvégén még utazhatunk ingyenesen az elektromos buszon

  Még két napig közlekedik a menetrend szerinti forgalomban az elektromos meghajtású Ikarus City Pioneer. A Zöld Busz Mintaprojekt keretében Székesfehérváron bárki ingyenesen kipróbálhatja a járművet február 27-én, szombaton a „22”-es, február 28-án, vasárnap a „31”, „35”, „37” autóbuszjárat útvonalán.

  2021.02.26.
 2. Közlekedési Tudáspróba - márciusban alapvizsgát tesz minden 4-7. osztályos diák

  A legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat ismerhették meg játékos formában a Közlekedő kisokosból az általános iskolások. A kiadványból felkészülve március 1-12. között közlekedési alapvizsgát tesz minden 4-7. osztályos diák.

  2021.02.26.
 3. Ne etessék a vízimadarakat a Sóstón és a Csónakázó-tónál sem!

  A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek sokszor nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért az etetésnek semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat - figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület.

  2021.02.26.
 4. Papírfonó gyorstalpaló - kézműves videósorozatot indított az Aranybulla Könyvtár

  Kézműves videósorozatot indított az Aranybulla Könyvtár. A papírfonó technikát Hekkerné Gócza Erikától tanulhatják meg az érdeklődők. Mielőtt az első részre rákattintanak, készítsenek elő sok-sok újságpapírt, ollót, ragasztót, pálcát. Figyelem! A videó még házi feladatot is tartalmaz!

  2021.02.25.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár