Mesés kiskertek a fehérvári óvodákban - környezetük megóvására nevelik a kicsiket

Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a „Mesés kiskertek” óvodásoknak kiírt kertépítő programja, amelyre 24 óvoda jelentkezett. Hogy a hagyomány ne szakadjon meg, Székesfehérvár polgármestere és a Városgondnokság minden intézménynek küldött dísz- és egynyári növényeket, amelyekkel hozzájárulnak az óvodai környezet szebbé tételéhez.
2020.06.30. 12:17 |

A várostól kapott egynyári virágokból a Gyöngyvirág Óvodában és a Hétpettyes Óvodában is gyönyörű kiskerteket építettek óvónőik segítségével a gyerekek.

"Pedagógiai programunkban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés, a hatalmas kertünkben minden csoport kialakított a saját udvarrészén virágoskerteket és fűszerkerteket. Minden évben folyamatosan tervezzük meg és alakítjuk ki a kertet, a növényeket a gyerekekkel közösen ültetjük el, komposztált földdel javítjuk a talajt, az esővízgyűjtőben összegyűjtött vízzel locsoljuk a földet. A fűszernövényeket tasakokba gyűjtjük, levendulából dísztárgyak készülnek, az epret megeszik a gyerekek közösen. Igyekszünk olyan tapasztalatokhoz és élményekhez juttatni a gyerekeket, amik a későbbiek során megteremtik az alapokat ahhoz, hogy felnőve vigyázzanak a környezetükre." - mondta el Béndek Gáborné, a Gyöngyvirág Óvoda igazgatója, hozzátéve, hogy a város zöldebbé tételéhez is szeretnének hozzájárulni tevékenységükkel és kihasználnak minden olyan alkalmat, amikor növényekre pályázhatnak, vagy részt vehetnek olyan rendezvényen, ahol a kertépítés a feladat. 

Deák Lajosné önkormányzati képviselő elmondta, hogy idén május 29-én rendezték volna meg a Mesés kiskertek programot, ami sajnos elmaradt a járványhelyzet miatt, de a környezettudatos nevelés folyamatos az óvodákban.

"Idén harmadszor rendeztük volna meg a kifejezetten az óvodás korosztály számára kitalált környezetépítő, környezettudatos szemléletű rendezvényt. Az óvodákban már várták, hogy megalkothassák kiskert formájában kedvenc meséjüket. Nagyon szeretik a gyerekek ezt a programot, mert nemcsak a növényeket, hanem azok gondozását, ápolását is megtanulhatják. Azért, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg és a környezettudatos munka folytatódjon, a Virágos Székesfehérvár program keretében polgármesteri támogatással, illetve a Városgondnokság segítségével az intézmények idén is megkapták a növényeket, amiket beültettek az intézmények udvarába." A képviselő szerint fontos a program azért is, mert így már kora gyermekkorban megérthetik az óvodások, hogy a természetet óvni, védeni kell.
Az óvodákba ellátogatott Bozai István városgondnok is, aki elmondta, hogy egynyári virágokat küldött a Városgondnokság az intézményeknek, amikből rögtön látványos kiskerteket lehet kialakítani, így sikerélményt is adnak a gyerekeknek a környezettudatos szemlélethez.

Szemetiné Deák Barbara a Hétpettyes Óvoda vezetője is sikeresnek értékeli a programot. Az intézményvezető arról számolt be, hogy az egész óvodát be tudták ültetni a várostól kapott egynyári virágokkal: "Amikor megérkezett a sok ajándék növény, próbáltuk úgy elosztani, hogy az óvoda egész területére jusson belőle. Az ültetésbe bevontuk a nagycsoportosokat is, akik ástak, öntöztek." - mondta el Szemetiné Deák Barbara. A Hétpettyes Óvodában szintén nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, a fenntarthatóságra. Komposztálnak, gondozzák, ápolják az óvoda közvetlen környezetét, ami évről évre egyre zöldebb.

Fehérvári színes

 1. Pénteken indul a regisztráció a XVI. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra

  Pénteken elindul a jelentkezés a XVI. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra: a magánszemélyek, civil és egyéb szervezetek július 10-től regisztrálhatnak a megújult online felületen, amelyen egy jól kezelhető térképről választhatják ki főzőhelyüket. Újdonság az is, hogy idén már online bankkártyás fizetésre is lehetőségük lesz a magánszemélyeknek. A cégek számára külön jelentkezési idősávot tartanak fenn a szervezők.

  2020.07.09.
 2. A Damniczki Cukrászda a Régió Kiváló Fagylaltja címet hozhatta el

  A tizenhárom döntőbe került fagyi közül végül a Füredi Fagyizó Passió-karamellje lett az Év fagylaltja 2020-ban. A július 7-én Budapesten tartott megmérettetésen Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato fantázia nevű jeges édességét a zsűri a „Régió Kiváló Fagylaltja” díjjal jutalmazta.

  2020.07.08.
 3. Orbáncfű, menta és apróbojtorján Gántról

  A természet ajándékait kutató Herbarius túrák vasárnap Gántra invitálják a gyógynövények iránt érdeklődőket. A programon Lencsés Rita szakértő vezetésével gyűjthetünk értékes kincseket a nyári, virágzó természetben, miközben a felhasználás, a tartósítás praktikáiról is szerezhetünk ismereteket.

  2020.07.08.
 4. Mindigmás városnéző séták - nyáresti programokra invitál a Tourinform

  Könnyed városnézésekre hívja az érdeklődőket a Tourinform: a Mindigmás séták élményszerű, mesélős programok, hétről hétre újabb témákat körüljárva ismerhetjük meg a Belvárost.

  2020.07.08.
 1. Kajakosok a Sárvízen - Gorsiumig eveztek a Vital SE sportolói

  Izgalmas felderítő vízitúrára indultak ma a Vital Club SE fiataljai: a rómaiak nyomába eredtek egy sárvízi evezéssel, Székesfehérvártól egészen Gorsiumig. A régészeti parknál az ókori kikötő maradványaihoz közel kötöttek ki, majd megnézték, hogy halad a római őrnaszád építése a felállított sátorban.

  2020.07.07.
 2. Felújítás után újra nyitva a Bregyóban a BMX és gördeszka park

  Kisebb felújítás után holnaptól újra várja az extrém sportok kedvelőit a Bregyó Sportcentrum BMX és gördeszka pályája. A Városgondnokság szakemberei az elemek borítását cserélték ki, ahol szükséges volt. Az extrém park a nyári szünetben minden nap reggel kilenc és este kilenc között tart nyitva!

  2020.07.07.
 3. Július 15-ig lehet visszaváltani 2020-as FEZEN jegyeket a vásárlás helyén

  Július 15-ig lehet visszaváltani a 2020-as FEZEN jegyeket a vásárlás helyén. Annak, aki 2021-ben szeretné felhasználni, semmi teendője nincs, a bérlet jövőre is bérletként működik, a napijegyek pedig bármelyik 2021-es napon felhasználhatók lesznek. A korábban megváltott FEZEN jegyek érvényesek a FEZEN Klasszik szeptemberi minifesztiválra is.

  2020.07.07.
 4. Lehet még jelentkezni a Napraforgó Napközis Táborba

  A helyes kézmosás, a higiénés szabályok betartása, az egészség megőrzése témakörökben tartottak foglalkozást hétfőn a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztő munkatársai a Napraforgó Városi Napközis Táborban. A tábor következő heti turnusaira van még hely, jelentkezni ITT lehet!

  2020.07.06.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2