Mesés kiskertek a fehérvári óvodákban - környezetük megóvására nevelik a kicsiket

Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a „Mesés kiskertek” óvodásoknak kiírt kertépítő programja, amelyre 24 óvoda jelentkezett. Hogy a hagyomány ne szakadjon meg, Székesfehérvár polgármestere és a Városgondnokság minden intézménynek küldött dísz- és egynyári növényeket, amelyekkel hozzájárulnak az óvodai környezet szebbé tételéhez.
2020.06.30. 12:17 |

A várostól kapott egynyári virágokból a Gyöngyvirág Óvodában és a Hétpettyes Óvodában is gyönyörű kiskerteket építettek óvónőik segítségével a gyerekek.

"Pedagógiai programunkban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés, a hatalmas kertünkben minden csoport kialakított a saját udvarrészén virágoskerteket és fűszerkerteket. Minden évben folyamatosan tervezzük meg és alakítjuk ki a kertet, a növényeket a gyerekekkel közösen ültetjük el, komposztált földdel javítjuk a talajt, az esővízgyűjtőben összegyűjtött vízzel locsoljuk a földet. A fűszernövényeket tasakokba gyűjtjük, levendulából dísztárgyak készülnek, az epret megeszik a gyerekek közösen. Igyekszünk olyan tapasztalatokhoz és élményekhez juttatni a gyerekeket, amik a későbbiek során megteremtik az alapokat ahhoz, hogy felnőve vigyázzanak a környezetükre." - mondta el Béndek Gáborné, a Gyöngyvirág Óvoda igazgatója, hozzátéve, hogy a város zöldebbé tételéhez is szeretnének hozzájárulni tevékenységükkel és kihasználnak minden olyan alkalmat, amikor növényekre pályázhatnak, vagy részt vehetnek olyan rendezvényen, ahol a kertépítés a feladat. 

Deák Lajosné önkormányzati képviselő elmondta, hogy idén május 29-én rendezték volna meg a Mesés kiskertek programot, ami sajnos elmaradt a járványhelyzet miatt, de a környezettudatos nevelés folyamatos az óvodákban.

"Idén harmadszor rendeztük volna meg a kifejezetten az óvodás korosztály számára kitalált környezetépítő, környezettudatos szemléletű rendezvényt. Az óvodákban már várták, hogy megalkothassák kiskert formájában kedvenc meséjüket. Nagyon szeretik a gyerekek ezt a programot, mert nemcsak a növényeket, hanem azok gondozását, ápolását is megtanulhatják. Azért, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg és a környezettudatos munka folytatódjon, a Virágos Székesfehérvár program keretében polgármesteri támogatással, illetve a Városgondnokság segítségével az intézmények idén is megkapták a növényeket, amiket beültettek az intézmények udvarába." A képviselő szerint fontos a program azért is, mert így már kora gyermekkorban megérthetik az óvodások, hogy a természetet óvni, védeni kell.
Az óvodákba ellátogatott Bozai István városgondnok is, aki elmondta, hogy egynyári virágokat küldött a Városgondnokság az intézményeknek, amikből rögtön látványos kiskerteket lehet kialakítani, így sikerélményt is adnak a gyerekeknek a környezettudatos szemlélethez.

Szemetiné Deák Barbara a Hétpettyes Óvoda vezetője is sikeresnek értékeli a programot. Az intézményvezető arról számolt be, hogy az egész óvodát be tudták ültetni a várostól kapott egynyári virágokkal: "Amikor megérkezett a sok ajándék növény, próbáltuk úgy elosztani, hogy az óvoda egész területére jusson belőle. Az ültetésbe bevontuk a nagycsoportosokat is, akik ástak, öntöztek." - mondta el Szemetiné Deák Barbara. A Hétpettyes Óvodában szintén nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, a fenntarthatóságra. Komposztálnak, gondozzák, ápolják az óvoda közvetlen környezetét, ami évről évre egyre zöldebb.

Fehérvári színes

 1. Meseírásra fel határon innen és túl! – meghirdették a 13. Tündérszó pályázatot

  A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár 13. alkalommal hirdette meg a Tündérszó határok nélkül meseíró pályázatot. A világ bármely országában élő, 8-15 év közötti gyerekektől várják a magyar nyelvű történeteket 2022. április 10-ig.

  2022.01.27.
 2. Hétfőig lehet még jelentkezni a 2022-es Nyugdíjas Ki mit tud?-ra

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ idén ismét meghirdette hagyományos rendezvényét: a jövő évi Ki mit tud?-ra január végéig várják az érdeklődő Fejér megyei nyugdíjasok és nyugdíjas csoportok jelentkezését előadóművészeti, valamint képző-, ipar- és népművészeti kategóriában.Részletek és jelentkezés ITT!

  2022.01.27.
 3. Megismétlik a palotavárosi időutazást január 28-án a Tolnai utcai Tagkönyvtárban

  A nagy sikerre való tekintettel megismétlik az Időutazás a Palotavárosban című ismeretterjesztő előadást a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A január 28-án, pénteken 17 órakor kezdődő eseményre az intézmény e-mail címén vagy telefonszámán lehet regisztrálni.

  2022.01.26.
 4. Házasság hete 2022. - fontos a kettesben töltött, minőségi idő

  A Házasság hete alkalmából játékot hirdet házaspárok számára a SZÉNA Egyesület. A feladat nem más, mint az, hogy a házasság hetét megelőzően randevúra hívjátok a kedveseteket. A feladat teljesítéséről pedig egy fotót és 2-3 mondatos élménybeszámolót kell küldeni a  szenaegyesulet@gmail.com címre

  2022.01.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár