Menő menza a Kodályban - megújul az iskola étterme is

„Menő menzák” EFOP pályázaton 15 millió forintos uniós támogatását nyert a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI. A pályázat keretében megújulhat az intézmény étterme, valamint az egészséges táplálkozás jegyében egész évben szemléletformáló programok várják a diákokat.
2018.09.13. 13:37 |

A támogatás két fő területre fordítható: az iskola étkezőjének felújítására és az ismeretterjesztő, szemléletformáló programsorozatra.

Az első elemhez kapcsolódóan az iskola 25 új asztalt, 150 széket, függönyöket, asztalterítőket és egy LCD kijelzőt vásárol az ebédlő környezetének modernizálására. Az épületben 5 vízadagoló automatát is elhelyeznek, ösztönözve a gyerekeket és a tanárokat a tiszta ivóvíz fogyasztására a cukrozott üdítők helyett.

 A projekt másik része az ismeretterjesztő, egészségfejlesztő és szemléletformáló programok köré épül. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében a tanév során az intézmény célja, hogy kialakuljon a tanulóikban az igény arra, hogy a táplálkozás mind minőségi, mind környezeti szempontból élmény legyen. Ennek érdekében védőnő és dietetikus segítségével szűrést szerveznek az ételintoleranciák és túlsúly kiszűrésére. A problémával küzdő gyermekek- és szülei számára ismeretterjesztő előadásokat, főzőtanfolyamot is rendeznek.

A program kapcsán Brájer Éva alpolgármester felidézte a székesfehérvári Tuti Menza modellprogramot, amely jó pár évvel megelőzte a kormányzati szándékokat.

A modellprogramot általános iskolai szinten a Kodály Iskolában, óvodai szinten pedig a Felsővárosi Óvodában vezették be. Brájer Éva elmondta, a tapasztalatok azt mutatták, hogy sokszor késő az általános iskolában elkezdeni az egészséges étkezést, mert addigra már rögzülnek az otthonról hozott szokások. Kiemelte, hogy rendkívül fontos az asztali kultúra népszerűsítése és az iskolai menzák felújítása, modernizálása is, hiszen a diákok nem választhatják meg, hol ebédelnek.

Közélet

 1. Közösségi szándék és erő - hálaadás a Magyar Pünkösdi Egyháznál

  Vasárnap délután Hálaadó Ünnepélyen vettek részt a Magyar Pünkösdi Egyház Székesfehérvári Gyülekezetének tagjai a Tompa Mihály utcai gyülekezeti házban. A közösség a Székesfehérvár polgármesterét arra kérte, hogy mutassa be a város rászorulókat segítő szociális tevékenységét. Cser-Palkovics András polgármester a közösség összefogásában rejlő erő és szándék fontosságáról is beszélt a gyülekezet előtt.

  2019.03.24.
 2. Emlékmise lesz a Prohászka templomban Kaszap István születésének évfordulóján

  Március 25-én, hétfőn 17 órai kezdettel a Prohászka templomban mutat be szentmisét Spányi Antal, megyés püspök a város papságával Kaszap István születésének 103. évfordulóján. A szentmisét követően a főpásztor vezetésével a szentéletű kispap sírjához vonulnak a hívek, hogy együtt imádkozzanak Kaszap István mielőbbi boldoggáavatásáért. 

  2019.03.24.
 3. Koszorúzással és gyászmisével emlékeztek a Rác utcai II. világháborús vértanúkra

  Szombaton délelőtt koszorúzással és gyászmisével emlékeztek meg a tizenkét székesfehérvári polgári áldozatról, - akiket 1945. március 22-én a II. Ukrán Front katonái gyilkoltak meg a Rác utcában, - a Mártírok Emlékművénél és a a Szerb Ortodox Templomban. „A testüket megölhették, de a lelküket nem vehették el. Lelkük, mint áldozatok és mártírok lelke a Jóisten kezében nyugszik.” - emelte ki Pavle Kaplan, esperes.

  2019.03.23.
 4. A Hosszútemetőben kísérték végső útjára vitéz nemes békei Koós Ottó alezredest

  A Hosszútemetőben pénteken kísérték utolsó útjára vitéz nemes békei Koós Ottó alezredest, aki életének 104. évében, március 5-én hunyt el.

  2019.03.23.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek