Menő menza a Kodályban - megújul az iskola étterme is

„Menő menzák” EFOP pályázaton 15 millió forintos uniós támogatását nyert a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI. A pályázat keretében megújulhat az intézmény étterme, valamint az egészséges táplálkozás jegyében egész évben szemléletformáló programok várják a diákokat.
2018.09.13. 13:37 |

A támogatás két fő területre fordítható: az iskola étkezőjének felújítására és az ismeretterjesztő, szemléletformáló programsorozatra.

Az első elemhez kapcsolódóan az iskola 25 új asztalt, 150 széket, függönyöket, asztalterítőket és egy LCD kijelzőt vásárol az ebédlő környezetének modernizálására. Az épületben 5 vízadagoló automatát is elhelyeznek, ösztönözve a gyerekeket és a tanárokat a tiszta ivóvíz fogyasztására a cukrozott üdítők helyett.

 A projekt másik része az ismeretterjesztő, egészségfejlesztő és szemléletformáló programok köré épül. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében a tanév során az intézmény célja, hogy kialakuljon a tanulóikban az igény arra, hogy a táplálkozás mind minőségi, mind környezeti szempontból élmény legyen. Ennek érdekében védőnő és dietetikus segítségével szűrést szerveznek az ételintoleranciák és túlsúly kiszűrésére. A problémával küzdő gyermekek- és szülei számára ismeretterjesztő előadásokat, főzőtanfolyamot is rendeznek.

A program kapcsán Brájer Éva alpolgármester felidézte a székesfehérvári Tuti Menza modellprogramot, amely jó pár évvel megelőzte a kormányzati szándékokat.

A modellprogramot általános iskolai szinten a Kodály Iskolában, óvodai szinten pedig a Felsővárosi Óvodában vezették be. Brájer Éva elmondta, a tapasztalatok azt mutatták, hogy sokszor késő az általános iskolában elkezdeni az egészséges étkezést, mert addigra már rögzülnek az otthonról hozott szokások. Kiemelte, hogy rendkívül fontos az asztali kultúra népszerűsítése és az iskolai menzák felújítása, modernizálása is, hiszen a diákok nem választhatják meg, hol ebédelnek.

Közélet

 1. Tudomány felsőfokon - szakmai nap volt a Kossuth iskolában

  A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva szakmai napot tartott a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola Minősített Tehetséggondozó Műhely. A rendezvénnyel csatlakozott a fehérvári iskola a MTA célkitűzéséhez a „Határtalan tudomány” mottó jegyében.

  2018.11.15.
 2. November 19-én kezdődik a Szent Erzsébet napi adománygyűjtés az Öreghegyen

  Idén novemberben már hetedik alkalommal szervez adomány-gyűjtést az Öreghegyi Közösségi Ház a nehéz körülmények között élő emberek megsegítésére. Játékokat, felnőtt- és gyermekruhákat, cipőket, ágyneműket, lakástextileket, háztartási gépeket, kisebb bútorokat, könyveket és játékokat és tartós élelmiszereket gyűjtenek.

  2018.11.14.
 3. Egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte - Fehérváron mutatták be a programot

  Az „Egynapos sebészeti fejlesztésekről Székesfehérváron” című szakmai konferenciához kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatták be szerdán, Fehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” elnevezésű programját, amelynek keretében egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte18 fekvőbeteg-ellátó intézmény 20 helyszínén. 

  2018.11.14.
 4. In memoriam Takács László (1927-2018)

  Székesfehérvár Önkormányzata, a gyászoló családdal közösen, szomorú szívvel adja hírül, hogy november 13-án, kedden reggel 91 éves korában elhunyt Takács László, városunk egykori alpolgármestere. 

  2018.11.14.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek