Menő menza a Kodályban - megújul az iskola étterme is

„Menő menzák” EFOP pályázaton 15 millió forintos uniós támogatását nyert a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI. A pályázat keretében megújulhat az intézmény étterme, valamint az egészséges táplálkozás jegyében egész évben szemléletformáló programok várják a diákokat.
2018.09.13. 13:37 |

A támogatás két fő területre fordítható: az iskola étkezőjének felújítására és az ismeretterjesztő, szemléletformáló programsorozatra.

Az első elemhez kapcsolódóan az iskola 25 új asztalt, 150 széket, függönyöket, asztalterítőket és egy LCD kijelzőt vásárol az ebédlő környezetének modernizálására. Az épületben 5 vízadagoló automatát is elhelyeznek, ösztönözve a gyerekeket és a tanárokat a tiszta ivóvíz fogyasztására a cukrozott üdítők helyett.

 A projekt másik része az ismeretterjesztő, egészségfejlesztő és szemléletformáló programok köré épül. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében a tanév során az intézmény célja, hogy kialakuljon a tanulóikban az igény arra, hogy a táplálkozás mind minőségi, mind környezeti szempontból élmény legyen. Ennek érdekében védőnő és dietetikus segítségével szűrést szerveznek az ételintoleranciák és túlsúly kiszűrésére. A problémával küzdő gyermekek- és szülei számára ismeretterjesztő előadásokat, főzőtanfolyamot is rendeznek.

A program kapcsán Brájer Éva alpolgármester felidézte a székesfehérvári Tuti Menza modellprogramot, amely jó pár évvel megelőzte a kormányzati szándékokat.

A modellprogramot általános iskolai szinten a Kodály Iskolában, óvodai szinten pedig a Felsővárosi Óvodában vezették be. Brájer Éva elmondta, a tapasztalatok azt mutatták, hogy sokszor késő az általános iskolában elkezdeni az egészséges étkezést, mert addigra már rögzülnek az otthonról hozott szokások. Kiemelte, hogy rendkívül fontos az asztali kultúra népszerűsítése és az iskolai menzák felújítása, modernizálása is, hiszen a diákok nem választhatják meg, hol ebédelnek.

Közélet

 1. Honvédfesztivál - történelmi játékot is bemutatnak szombaton

  Idén kilencedik alkalommal kerül sor a Honvédfesztiválra, amely csapatversennyel kezdődött az István Király Általános Iskolában. A programsorozat kiemelkedő napja lesz szeptember 29-e, amikor többszáz statisztával és neves színészekkel zenés történelmi játékot mutatnak be a Pákozdi Katonai Emlékparkban.

  2018.09.24.
 2. Hálaadó Ünnepély a Pünkösdi Egyház Székesfehérvári Gyülekezeténél

  Vasárnap délután tartotta Hálaadó Ünnepélyét a Magyar Pünkösdi Egyház Székesfehérvári Gyülekezete a Tompa Mihály utcai gyülekezeti házban. A közösség a város polgármesterét arra kérte, hogy Fehérvár ezeréves történelméről tartson előadást. Cser-Palkovics András a közös hitéleti és világi értékekről és az értékválasztás fontosságáról is beszélt előadásában.

  2018.09.23.
 3. Szabadtéri szentmisével adtak hálát a Szőlő utcai kereszt felszentelésének évfordulóján

  Szabadtéri szentmisére gyűltek össze a Vasútvidéki Prohászka és a Maroshegyi Egyházközségek tagjai a 2013-as Szent István Emlékévben felújított Szőlő utcai keresztnél, a felszentelés évfordulóján, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódóan. A misét Lovász Rajmund OFM, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány örökfogadalmas tagja celebrálta.

  2018.09.23.
 4. Critical Mass - sokan tekerték körbe a várost a biciklis felvonuláson

  Az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Critical Mass kerékpáros felvonulás a Halesz-ligetből indult szombaton délután. A legtöbben kerékpárral, de voltak akik rollerrel, görkorcsolyával, tandemmel, "demonstráltak" az élhetőbb közlekedésért. A szervezőinek legfontosabb célja többek között, az autósok figyelmének felkeltése a kerékpárosokra, a balesetek csökkentése, valamint az élhetőbb város megteremtésének támogatása.

  2018.09.22.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek