Menő menza a Kodályban - megújul az iskola étterme is

„Menő menzák” EFOP pályázaton 15 millió forintos uniós támogatását nyert a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI. A pályázat keretében megújulhat az intézmény étterme, valamint az egészséges táplálkozás jegyében egész évben szemléletformáló programok várják a diákokat.
2018.09.13. 13:37 |

A támogatás két fő területre fordítható: az iskola étkezőjének felújítására és az ismeretterjesztő, szemléletformáló programsorozatra.

Az első elemhez kapcsolódóan az iskola 25 új asztalt, 150 széket, függönyöket, asztalterítőket és egy LCD kijelzőt vásárol az ebédlő környezetének modernizálására. Az épületben 5 vízadagoló automatát is elhelyeznek, ösztönözve a gyerekeket és a tanárokat a tiszta ivóvíz fogyasztására a cukrozott üdítők helyett.

 A projekt másik része az ismeretterjesztő, egészségfejlesztő és szemléletformáló programok köré épül. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében a tanév során az intézmény célja, hogy kialakuljon a tanulóikban az igény arra, hogy a táplálkozás mind minőségi, mind környezeti szempontból élmény legyen. Ennek érdekében védőnő és dietetikus segítségével szűrést szerveznek az ételintoleranciák és túlsúly kiszűrésére. A problémával küzdő gyermekek- és szülei számára ismeretterjesztő előadásokat, főzőtanfolyamot is rendeznek.

A program kapcsán Brájer Éva alpolgármester felidézte a székesfehérvári Tuti Menza modellprogramot, amely jó pár évvel megelőzte a kormányzati szándékokat.

A modellprogramot általános iskolai szinten a Kodály Iskolában, óvodai szinten pedig a Felsővárosi Óvodában vezették be. Brájer Éva elmondta, a tapasztalatok azt mutatták, hogy sokszor késő az általános iskolában elkezdeni az egészséges étkezést, mert addigra már rögzülnek az otthonról hozott szokások. Kiemelte, hogy rendkívül fontos az asztali kultúra népszerűsítése és az iskolai menzák felújítása, modernizálása is, hiszen a diákok nem választhatják meg, hol ebédelnek.

Közélet

 1. Közel kétszáz leendő hallgató a BCE Székesfehérvári Campusának nyílt napján

  Ismét megtelt a székesfehérvári campus a Budapesti Corvinus Egyetem nyílt napján, amelyen közel kétszáz leendő hallgató vett részt. A résztvevők fele Fejér megyéből érkezett, de sokan jöttek Budapestről és Pest megyéből is. A nyílt nap programjaira az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőket egyaránt várták.

  2019.01.18.
 2. Múzeumigazgatót is választott pénteken a Székesfehérvár képviselőtestülete

  Pénteken délelőtt tartotta idei első ülését Székesfehérvár képviselőtestülete, melyen Pokrovenszki Krisztiánt választották a Szent István Király Múzeum igazgatójának. Kiválasztották a Batthyány úti orvosi rendelő teljes felújításának kivitelezőjét és az üzletek nyitvatartásához igazították a 35-ös busz menetrendjét, mely március 1-től a munkaszüneti napokon is kimegy a bevásárlóközpontig. A 2019-es első testületi ülésen pedig már érezni lehetett a közelgő választásokat is.

  2019.01.18.
 3. Gyertyaszentelő Boldogasszony - hálaadás és püspöki mise a Megszentelt Élet Napján

  Február 2-án, szombaton Gyertyaszentelő Boldogasszony és Urunk bemutatása napján, 10 órakor a Szent Imre templomban Spányi Antal megyés püspök celebrál ünnepi szentmisét. Az ünnep az egész egyház felelősségére hívja fel a figyelmet, hogy a Krisztusba vetett hitre kell hívni a kereső embereket, akik az élet különféle kérdéseire természetfeletti utakat keresnek.

  2019.01.18.
 4. Az igazságra törekedj - ökumenikus imahét kezdődik Székesfehérváron

  Az igazságra és csakis az igazságra törekedj! – ezzel a mózesi jelmondattal rendezik meg január 20-a és január 27-e között az Ökumenikus imahetet Székesfehérváron. Az istentiszteletek minden nap este hatkor kezdődnek. 

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek