Megvalósult a Polgármesteri Hivatal épületének teljeskörű energetikai korszerűsítése

Csütörtökön délelőtt a Városházán tartották a Polgármesteri Hivatal épületegyüttesének felújításához kapcsolódó projektzáró rendezvényt. A patinás épület teljeskörű energetikai korszerűsítése tavaly év elején kezdődött, utolsó lépésként pedig a Városház tér 2. nyílászáróinak cseréjével zárult. A beruházás része volt az épületek homlokzatának restaurálása és felújítása, valamint egy napelemes rendszer telepítése is.
2023.11.02. 14:23 |
Megvalósult a Polgármesteri Hivatal épületének teljeskörű energetikai korszerűsítése

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 1,273 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósította meg a Polgármesteri Hivatal Városház tér 1. épületének teljeskörű energetikai korszerűsítését, valamint a Városház tér 2. épület nyílászáróinak cseréjét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Elkészült az épület homlokzatának hőszigetelő felületképzése, amely többek között magában foglalja a falak nedvesedésének megszüntetését és az utólagos falszigetelést is. Restaurálták a fémszerkezeteket, valamint a kő- és falszerkezeteket is.  Az energetikai megtakarítás legnagyobb részét a napelemes rendszer jelenti, melyet a Városház tér 1. épület tetejére helyeztek el. Ehhez kapcsolódóan a tetőszerkezetet is megerősítésre került, valamint az épület erősáramú felújítása is megtörtént, új vezetékeket, elosztókat szereltek be. A kivitelezés Városház tér 1-re eső része már az év elején elkészült, míg a 2-es épület nyílászáróinak cseréje októberben fejeződött be.

„Egy város életében mindig fontosak a középületek, különösen, ha műemléki környezetben, a város közepén helyezkednek el.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a projektzárón.

A városvezető elmondta: a Városháza azon túl, hogy egy emblematikus épületegyüttes, egyben a város egyik fontos közösségi tere és nem utolsó sorban több mint 300 ember munkahelye. A látványos homlokzati munkák mellett kiemelte a kevésbé szem előtt lévő folyamatokat is: a projekt során ugyanis a közművek is megújultak, ami legalább annyira fontos, mint a látványos részek.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester aláhúzta, hogy a korszerűsítés és a napelemes rendszer telepítésének eredménye már most érződik. Megköszönte a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak türelmét és együttműködését, akik a bentlakásos felújítás alatt is fenntartották a hivatal működését. Külön köszönte a kivitelező alapos és precíz munkáját. Hozzátette, hogy a Városháza udvarának közműcseréje és burkolatrendezése jelenleg is zajlik, amit a Hivatal saját forrásból finanszíroz, és a jövő év első felében be is fejezhetik. „Bízunk benne, hogy a következő évtizedekben magához a Városházához ilyen nagymértékű beruházás során nem kell nyúlni. Fontos kiemelni, hogy a folyamatos karbantartásra és állagmegóvásra továbbra is szükség lesz.” – foglalta össze a projektet a polgármester, aki hozzátette: a munkálatok végeztével, az adventi időszakban újra lesz lehetőség a Városháza csoportos bejárására, melynek részleteiről később adnak tájékoztatást.

Dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző arról beszélt, hogy a felújítás már nagyon ráfért az épületegyüttesre, a munkák végeztével pedig méltó módon csatlakozott az Országalma környékének látképéhez.

Kiemelte a Polgármesteri Hivatal dolgozóit, akik a költözések és a felújítási munkák között is haladtak az ügyekkel. Fontos szempontként értékelte, hogy nagyon jó kivitelezőt találtak a projektre, aki a hivatallal végig együttműködve, határidőn belül és a vállalt áron teljesítette a beruházást.

Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, hogy a felújítással az épületegyüttes három barokk gyöngyszeme kerülhetett méltó köntösbe, melyek hosszú, több évszázados múltra tekintenek vissza. Mint fogalmazott: jó hallani a visszajelzéseket az ide látogatóktól és a székesfehérvári polgároktól, hogy milyen szép lett a Városháza.

A projektzáró eseményen részt vett Szabó Bakos Györgyné, a Belváros és környéke önkormányzati képviselője is.

Városfejlesztés

 1. Felújítják a Barátság Házát

  A Modern Városok Program keretében kapott forrásokból indulhat el a Barátság házának részleges felújítása és átalakítása - írta Facebook oldalán Székesfehérvár polgármestere. "Erre az épületre is ráfér a renoválás, hiszen városunk kulturális, közösségi intézményei és civil szervezetei állandó helyhiánnyal küzdenek, ebben is jelenthet majd előrelépést a mostani beruházás."

  2023.11.19.
 2. Óvodák újultak meg

  Hét óvoda, két bölcsőde és két szociális intézmény fejlesztésére összesen 415 millió forintot költött saját forrásból Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt időszakban. A munkálatok sokrétűek voltak, hiszen az igényeknek megfelelően újult meg a tetőszerkezet, a fűtésrendszer, cseréltek nyílászárókat, vagy szépült meg a homlokzat.

  2023.11.16.
 3. Megújult a Táncsics iskola

  Lezárult a komplex energetikai felújítás a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában. Közel 300 millió forintból korszerűsítették a nyílászárókat, és elkészült a hőszigetelés és a napelemes rendszer is. A küllemében is megújult, szép és vonzó épületben hétfőn sajtónyilvános bejárást tartottak, ahol elhangzott, hogy hamarosan a Hétvezér iskolában kezdődik hasonló volumenű felújítás.

  2023.11.06.
 4. Történelmi pillanat

  Pénteken délután egy kis időre birtokba vehette a még épülő Alba Aréna jegét a Hydro Fehérvár AV19 csapata. A fehérvári hokisok egy sajtónyilvános esemény keretein belül 2x8 perces mérkőzésen tesztelték le jövőbeli otthonukat, ahol a történelmi első gólt is meglőtték. A tervek szerint a hokisok a következő szezont már az új csarnokban kezdik.

  2023.11.03.