Megvalósult a Polgármesteri Hivatal épületének teljeskörű energetikai korszerűsítése

Csütörtökön délelőtt a Városházán tartották a Polgármesteri Hivatal épületegyüttesének felújításához kapcsolódó projektzáró rendezvényt. A patinás épület teljeskörű energetikai korszerűsítése tavaly év elején kezdődött, utolsó lépésként pedig a Városház tér 2. nyílászáróinak cseréjével zárult. A beruházás része volt az épületek homlokzatának restaurálása és felújítása, valamint egy napelemes rendszer telepítése is.
2023.11.02. 14:23 |
Megvalósult a Polgármesteri Hivatal épületének teljeskörű energetikai korszerűsítése

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 1,273 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósította meg a Polgármesteri Hivatal Városház tér 1. épületének teljeskörű energetikai korszerűsítését, valamint a Városház tér 2. épület nyílászáróinak cseréjét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Elkészült az épület homlokzatának hőszigetelő felületképzése, amely többek között magában foglalja a falak nedvesedésének megszüntetését és az utólagos falszigetelést is. Restaurálták a fémszerkezeteket, valamint a kő- és falszerkezeteket is.  Az energetikai megtakarítás legnagyobb részét a napelemes rendszer jelenti, melyet a Városház tér 1. épület tetejére helyeztek el. Ehhez kapcsolódóan a tetőszerkezetet is megerősítésre került, valamint az épület erősáramú felújítása is megtörtént, új vezetékeket, elosztókat szereltek be. A kivitelezés Városház tér 1-re eső része már az év elején elkészült, míg a 2-es épület nyílászáróinak cseréje októberben fejeződött be.

„Egy város életében mindig fontosak a középületek, különösen, ha műemléki környezetben, a város közepén helyezkednek el.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a projektzárón.

A városvezető elmondta: a Városháza azon túl, hogy egy emblematikus épületegyüttes, egyben a város egyik fontos közösségi tere és nem utolsó sorban több mint 300 ember munkahelye. A látványos homlokzati munkák mellett kiemelte a kevésbé szem előtt lévő folyamatokat is: a projekt során ugyanis a közművek is megújultak, ami legalább annyira fontos, mint a látványos részek.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester aláhúzta, hogy a korszerűsítés és a napelemes rendszer telepítésének eredménye már most érződik. Megköszönte a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak türelmét és együttműködését, akik a bentlakásos felújítás alatt is fenntartották a hivatal működését. Külön köszönte a kivitelező alapos és precíz munkáját. Hozzátette, hogy a Városháza udvarának közműcseréje és burkolatrendezése jelenleg is zajlik, amit a Hivatal saját forrásból finanszíroz, és a jövő év első felében be is fejezhetik. „Bízunk benne, hogy a következő évtizedekben magához a Városházához ilyen nagymértékű beruházás során nem kell nyúlni. Fontos kiemelni, hogy a folyamatos karbantartásra és állagmegóvásra továbbra is szükség lesz.” – foglalta össze a projektet a polgármester, aki hozzátette: a munkálatok végeztével, az adventi időszakban újra lesz lehetőség a Városháza csoportos bejárására, melynek részleteiről később adnak tájékoztatást.

Dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző arról beszélt, hogy a felújítás már nagyon ráfért az épületegyüttesre, a munkák végeztével pedig méltó módon csatlakozott az Országalma környékének látképéhez.

Kiemelte a Polgármesteri Hivatal dolgozóit, akik a költözések és a felújítási munkák között is haladtak az ügyekkel. Fontos szempontként értékelte, hogy nagyon jó kivitelezőt találtak a projektre, aki a hivatallal végig együttműködve, határidőn belül és a vállalt áron teljesítette a beruházást.

Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, hogy a felújítással az épületegyüttes három barokk gyöngyszeme kerülhetett méltó köntösbe, melyek hosszú, több évszázados múltra tekintenek vissza. Mint fogalmazott: jó hallani a visszajelzéseket az ide látogatóktól és a székesfehérvári polgároktól, hogy milyen szép lett a Városháza.

A projektzáró eseményen részt vett Szabó Bakos Györgyné, a Belváros és környéke önkormányzati képviselője is.

Városfejlesztés

 1. Új játszóeszközöket adtak át

  Új játszóeszközöket adtak át két székesfehérvári játszótéren, a kisgyermekes családok örömére. A Széna téren egy nagy játszóvár készült, ami mellé ősszel fát telepítenek, míg a Zsolt utcába két mókuskereket és a homokozóhoz ülőkéket telepítettek. A beruházásokról Deák Lajosné önkormányzati képviselő adott tájékoztatást.

  2024.07.04.
 2. Elkészült a felújítás

  A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

  2024.06.20.
 3. Új bölcsőde épül

  Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

  2024.06.19.
 4. Öleléssel búcsúztak

  Zajlik a pakolás és a visszaszámlálás a Vasvári Pál Gimnáziumban, amely átfogó felújítás előtt áll. A diákok és tanáraik egymás kezét fogva ölelték át az ódon falakat, majd az udvaron egy óriási bulival búcsúztak a szeretett intézménytől. A Vasvári a nyár folyamán beköltözik a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe és a teljes körű rekonstrukciót, bővítést követően, várhatóan két év múlva költözhet majd vissza a megszokott helyére.

  2024.06.18.