Megújult a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor

Jelképesen a Székesfehérvári Diáktanács elnökének – rajta keresztül pedig a fiataloknak – adta át a város tulajdonában lévő és most megújult Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor kulcsát dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Modern Városok Program keretében 800 millió forintos állami támogatásból valósult meg a teljes újjáépítés, melynek köszönhetően korszerű körülmények között, akár egész évben otthont adhat a tábor ifjúsági rendezvényeknek.
2021.09.09. 18:39 |

18 kisház és egy új, kétszintes közösségi épület várja a fiatalokat. A tábort a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Székesfehérvári Diáktanács tagjai avatják a hétvégén, tanévkezdő összejövetelükkel.

Több évtizede fűződik már felejthetetlen nyári emlékek sora a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Táborhoz.

A Modern Városok Programnak köszönhetően mostantól korszerű körülmények, szép közösségi tér várja a fehérvári, illetve Székesfehérváron tanuló diákokat. Nemcsak megújult, de bővült is a tábor: 18 új ház, valamint egy kétszintes, téliesített közösségi épület létesült a fejlesztés eredményeként, így összesen 143 főt tudnak egyszerre fogadni. Mindegyik épületben van saját fürdőszoba, három épület pedig akadálymentesített. Az udvaron sport- és játékeszközök, okospadok, valamint egy 30 m2-es szabadtéri ledfal szolgálja a fiatalok szabadidős foglalkoztatását. A 800 millió forintos állami forrásból megújult tábort csütörtökön délután avatták.

A megújult tábort jelképesen a kulcsok átadásával és zászlófelvonással avatták. Dr. Cser-Palkovics András polgármester Komáromi Péternek, a Székesfehérvári Diáktanács elnökének, és rajta keresztül valamennyi fehérvári, illetve a városban tanuló diáknak átadta a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor kulcsait, hogy használják és vigyázzanak rá.

Dr. Cser-Palkovics András elsőként a megvalósításban közreműködő szakemberek munkáját, valamint a megyei jogú városok számára indított kormányzati program keretében biztosított támogatást köszönte meg. „A Modern Városok Program székesfehérvári részének egyik programeleme arról szólt, hogy fűzzük szorosabbra a Velencei-tó és Székesfehérvár kapcsolatát, így adta magát, hogy van itt egy csodálatos környezetben lévő táborunk, amelyet megújíthatunk. Az építéssel kapcsolatos feladatokra 600 millió forintot, az eszközökre és kapcsolódó beszerzésekre pedig mintegy 200 millió forintot fordítottunk. S hogy kiknek építettük ezt a tábort? A fiataloké volt a korábbi tábor, és a fiataloké lesz hosszú évtizedeken keresztül ez a megújult tábor is.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

Gyopáros Alpár kormánybiztos köszöntő gondolatait is tolmácsolta Gaal Gergely miniszteri biztos, aki a 2015-ben meghirdetett Modern Városok Programról szólt. A 23 megyei jogú város összességében 4000 milliárd forintos kormányzati támogatásban részesül közúti és vasúti, illetve lokális fejlesztéseinek megvalósításához. Mint kiemelte, jelenleg az MVP keretében tervezett 270 beruházásból 118 már megvalósult, további 140 pedig elkezdődött. Gaal Gergely fontos, jelképes beruházásnak nevezte a táborfelújítást, amely a Modern Városok Program törekvéseit is jól szimbolizálja, azaz „valódi közösségeket tud erősíteni, és a fiataloknak, a következő generációknak szól.”

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a Székesfehérvári Diáktanács tagjait köszöntötte, akik a többi fiatal nevében is birtokba veszik ezt a fantasztikus, megújult tábort, valamint Székesfehérvár és a Velencei-tó környékének összetartozását emelte ki. Egy a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Táborhoz kapcsolódó emlékét is megosztotta a résztvevő diákokkal: „Annyi idős voltam, mint ti, amikor ebben a táborban utoljára jártam. Az ittlétem oka azonban nem a táborozás volt, hanem a szerelem, az udvarlás.” Hangsúlyozta, hogy szükség volt a felújításra, és nagyon látványos a megvalósult fejlesztés, nagyon jók a mostani táborban biztosított körülmények.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a Modern Városok Program küldetéséről szólva a fiatalokról szóló programok támogatásának fontosságát emelte ki. Majd arról beszélt az avatáson, hogy a Velencei-tó térsége páratlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, ami számára miniszteri biztosként is kiemelten fontos. A mostani beruházással is nagyon jelentős fejlesztés valósult meg Székesfehérvár Önkormányzatának köszönhetően Velencén, az általa képviselt 35 település egyikén – hangsúlyozta.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a táboravatóval kapcsolatban elmondta: „Örömmel tölt el, hogy van Fejér megyében olyan megyei jogú város, amely nem a vidéki települések pénzét szeretné elvenni és abból élni. Sőt, több mint 800 millió forinttal támogatta a vidék települését. Köszönjük Székesfehérvárnak!"

Városfejlesztés

 1. Tovább fiatalodik a helyi autóbuszállomány Székesfehérváron

  Még több modern, kényelmes, környezetkímélő autóbusz érkezik Székesfehérvár helyi közlekedésébe. A Volánbusz célja, hogy a megújuló autóbuszflottával, a szolgáltatási színvonal emelésével hozzájáruljon az utasok elégedettségéhez, és egyre többen szavazzanak bizalmat a városban üzemelő helyi közlekedési közszolgáltatásnak.

  2021.09.24.
 2. Restaurálják a Püspök kutat, de módosulnak a Várfal park megújításának tervei

  Nagyszabású parkfelújítás kezdődött a Várfal parkban. Ennek keretében biztosan megújul a Püspök kút is, a térrendezés további elemeiről azonban - így a tervezett új, nagy játszótérről is - további egyeztetések szükségesek. Az elkövetkező napokban ezek eredményéről is tájékoztatást adunk majd a fehérváriaknak.

  2021.09.16.
 3. Hatalmas villanyoszlopokat és földkábeleket telepítettek át az épülő kerékpárút nyomvonalán

  A Budapest-Balaton kerékpárút építéséhez helyenként a villamos hálózat átépítése is szükséges. A nyomvonal biztosítása érdekében az E.ON Hungária szakemberei nemrég Székesfehérváron végezték el a kihívásokkal teli munkákat. Videó is készült arról, hogy költöztek azok a 12 méter magas 1 tonna súlyú acéloszlopok, amelyek a Budapest-Balaton kerékpárút tervezett nyomvonalán álltak eddig.

  2021.09.10.
 4. Megkezdődhet a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház bővítése

  Megkezdődhet a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház bővítése, melyhez a Kormány 11,5 milliárd forint forrást biztosít. - adta hírül közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Székesfehérvár polgármestere Cser-PAlkovics András ugyancsak Facebook oldalán arról írt, hogy teljesítési határidő a szerződéskötéstől számított 730 nap. 

  2021.09.07.
 1. Több helyen 6 méter mélyen van a csatorna - közműcserékkel kezdődik a Prohászka és a kis-Budai felújításatöbb helyen 6 méter mélyen van a csatorna

  A Prohászka út hétfőn reggel kezdődött felújítása szervesen összefügg a kis Budai út teljes felújításával. Mindkét utca alatt a szennyvíz, az ivóvíz és a csapadékvíz teljes felújításával és cseréjével kezdődik a kivitelezés. A munkálatokat a Prohászka út – Horvát István utca kereszteződésénél kezdték és több ütemben szakaszosan folytatódik a felújítás a Várkörút irányába.

  2021.09.06.
 2. Utak újulnak meg, zebrák épülnek és elkészült az új közösségi tér az 5-ös választókörzetben

  Az egymilliárd forintot is meghaladják az idei évi fejlesztések az ötös számú választókörzetben. A Sóstón, a Vad- és madármentő központ épülete mellett egy új közösségi tér is elkészült az Alsóvárosban élők számára. Elkészült a Homoksor felújítása, a Jancsár köznél zebra épül az Aldi mellett és várhatóan még idén elkészül a Sárkeresztúri út és az Akácfa utca kereszteződésében is egy új gyalogos átkelőhely.

  2021.08.30.
 3. A többletmunkák ellenére tartható a Budai út felújításának szeptember végi befejezése

  Július utolsó hetében kezdődött és a nem várt nehézségek ellenére szeptember végéig befejeződik a Budai út felújítása a Királysor és a Gáz utca között. A szakaszon több közműkiváltás is történt, ami érintette az ivóvíz, a szennyvíz és az elektromos hálózatot is, továbbá a csapadékvízelnyelők jó részét is át kell építeni.

  2021.08.30.
 4. Hálaadó istentisztelet keretében átadták az új Olajfa Református Óvodát

  A Magyar Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében hatvanöt intézmény épült, illetőleg újult meg a 2021-2022-es nevelési évre. A programban 680 négyzetméteren megépült az új Olajfa Református Óvoda is, amelyet vasárnap hálaadó istentisztelet keretében ünnepélyesen adtak át. A fejlesztésnek köszönhetően az intézmény száz gyerek számára biztosít óvodai férőhelyet.

  2021.08.29.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár